|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kanček previdnosti stane nekaj evrov

Denar in svet nepremičnin, 24.1.2010
Kako malo je potrebno, da smo brezskrbni in zavarovani tudi na dopusti. Tega se zaveda tudi vedno več Slovencev, ki posega po asistenčnih zavarovanjih za tujino.
Ključne besede:

image
/11


Kanček previdnosti stane nekaj evrov

Premija za dvotedensko asistenčno zavarovanje v tujini se giblje od 15 do 30 €, kar je v primerjavi z nevšečnostmi, kijih lahko doživimo, malo. Slovenci se vsako leto bolj zavedajo svojih pravic pa tudi obveznosti - še zlasti tega, da si morajo še pred odhodom v tujino pravočasno pri-skrbeti listino, na podlagi katere lahko uveljavljajo zdravstvene storitve v tujini iz naslova obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zdravstveni sistemi se med seboj razlikujejo
Kot oseba, ki uveljavlja pravico do svobodnega gibanja znotraj Evropske unije, sicer ne smemo biti v slabšem položaju v primerjavi z osebo, ki ves čas prebiva in dela v eni državi. Skupnemu trgu navkljub pa se delovanje zdravstvenih sistemov v EU in z njimi povezane lokalne značilnosti - doplačila ob zdravstvenih storitvah oziroma omejen obseg storitev med državami - še vedno precej razlikujejo. Najpomembneje je, da si zavarovanci uredijo svoje zdravstveno zavarovanje za tujino še pred odhodom v tujino ter da izberejo ustrezno obliko zdravstvenega zavarovanja glede na državo, v katero odhajajo.
Na ZZZS tako zavarovanim osebam zato svetujejo, da si pred odhodom v druge države članice Evropske unije in evropskega gospodarskega prostora, Švico, Hrvaško ali Makedonijo prek samopostrežnega terminala ali spletne strani si elektronsko naročijo evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja. Evropsko kartico je mogoče naročiti tudi na 55 lokacijah območnih enot in izpostav Zavoda po vsej državi. Na enak način je mogoče naročiti tudi konvencijsko potrdilo za Romunijo, s katero ima Slovenija sklenjen meddržavni sporazum, ki ureja tudi področje zdravstvenega varstva. Za potovanje v Bolgarijo pa moramo za uveljavljanje nujnih zdravstvenih storitev imeti s seboj veljavni potni list in kartico zdravstvenega zavarovanja.

Kartico oziroma potrdila naročimo pravočasno
Zavarovane osebe prejmejo evropsko kartico oziroma konvencijsko potrdilo brezplačno po pošti, in sicer v treh delovnih dneh po naročilu. Podlaga za pridobitev ustrezne listine za tujino je urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje in veljavna slovenska kartica zdravstvenega zavarovanja. Evropsko kartico in konvencijsko potrdilo se izda praviloma za obdobje treh mesecev, v primeru napotitve na delo v tujino oziroma študija v tujini pa za obdobje do enega leta. V primeru, da zavarovana oseba zaradi nujnega odhoda v tujino nemudoma potrebuje dokument za uveljavljanje zdravstvenih storitev v navedenih državah, lahko na območni enoti ali izpostavi Zavoda zaprosi za certifikat - papirno potrdilo, ki nadomešča evropsko kartico oziroma konvencijsko potrdilo. Zavarovane osebe morajo biti še posebno pozorne na to, da pravočasno naročijo listino, in sicer štiri delovne dni pred odhodom v tujino, in da pri naročilu listine preko interneta pravilno izpolnijo podatke, ki jih je treba vnesti ob naročilu. Pomembno je tudi, da se pred odhodom v tujino pozanimamo o postopkih in načinu nudenja zdravstvenih storitev ter si ustrezna potrdila pravočasno priskrbimo.

Kaj pa če ob nastopu bolezni ali poškodbe v tujini nimamo evropske kartice zdravstvenega zavarovanja oziroma konvencijskega potrdila? V takih primerih morajo osebe, ki so v Sloveniji obvezno zdravstveno zavarovane, v primeru uveljavljanja storitev nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči v tujini le-te plačati same. Po vrnitvi domov pa Zavod na podlagi predložene medicinske dokumentacije in originalnih računov opravi povračilo stroškov v višini, kot bi jih priznal tuji nosilec zavarovanja. V teh primerih Zavod vedno upošteva le originalne račune s predloženo medicinsko dokumentacijo (npr. tudi recepti za zdravila itd.), vsakič preverja tudi nujnost oziroma potrebnost posegov in opravljenih storitev. Na tej osnovi Zavod povrne stroške za-varovanim osebam v celoti, delno ali v višini povprečne cene teh storitev v Sloveniji.

Zdravstvena asistenca v tujini
Zelo priporočljivo je tudi, da si pred odhodom - poleg že omenjenega pravočasnega naročila potrdil - brezskrbnejši dopust zagotovimo s sklenitvijo zdravstvene ali turistične asistence v tujini, čemur se strinjajo tudi na ZZZS:
Praviloma naj bi na primer hudo poškodovano ali nezavestno za-varovano osebo prepeljali do najbližje zdravstvene ustanove oziroma bolnišnice, ki je del javne zdravstvene mreže. Če pa to ni mogoče in jo odpeljejo do najbližje zasebne zdravstvene ustanove, mora oseba zdravstvene storitve plačati sama. Zavod tudi v takih primerih zaprosi tujega nosilca zavarovanja (v državah članicah EU, EGP, Švici, Hrvaški, Makedoniji, Romuniji) za sporočilo, koliko bi stale storitve, če bi jih zavarovanci uveljavljali v skladu z njihovo zakonodajo. Zavod nato povrne stroške v višini, kot jo sporoči tuji nosilec zavarovanja oziroma - če nosilec sporoči, da ni povračila in v primeru držav, za katere ne velja evropski pravni red oziroma niso sklenjeni sporazumi o socialni varnosti - se opravi povračilo v višini cene storitve v Republiki Sloveniji.

Glede na navedeno, predvsem pa v primeru, da zavarovane osebe potujejo v države, za katere ne velja evropski pravni red (ZDA, Avstralija, Srbija, Črna gora, Bosna in Hercegovina itd.), svetujemo, da sklenejo komercialno zdravstveno zavarovanje z medicinsko asistenco v tujini, ki krije stroške nujnega zdravljenja in nujne medicinske pomoči v tujini brez ne-posrednega plačevanja storitev tudi pri zasebnih zdravnikih in zdravstvenih ustanovah ter nudi tudi nekatere druge praktične storitve (organizacijo in plačilo prevozov obolelega, poškodovanega ali umrlega zavarovanca v domovino, plačilo stroškov odvetniških storitev in druge oblike pomoči).

Majhna cena v primerjavi s težavami
Premija za dvotedensko asistenčno zavarovanje v tujini se giblje med 15 in 30 €, kar je v primerjavi z nevšečnostmi, ki jih lahko doživimo, malo. Pri sklenitvi asistenčnega zavarovanja pa vseeno preverite ustreznost zavarovalne vsote in območje, na katerem je zavarovanje veljavno. Vsaka zavarovalnica praviloma ponuja vsaj dve različni kritji (širše in ožje), kar ponudbo tovrstnih zavarovanj še dodatno razširi. Premija je (ob enakem obsegu kritja) še nižja, če se zavarujemo skupinsko (družina, večja skupina) ali če zavarovanje sklenemo za daljše obdobje.

Najpomembnejša obveznost, ki jo omenjajo vsi zavarovalni pogoji, je,da ob nevšečnosti čim prej pokličemo 24 ur delujoč asistenčni center in se ravnamo po njihovih navodilih oziroma napotkih - zato si številko asistenčnega centra bodisi zapomnite ali jo imejte pri sebi ali pa si jo vnesite v svoj mobilni telefon.

Članek objavljen v Denar in svet nepremičnin, 15.6.2006

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot
Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih...
10
Otroci so naše bogastvo
Naši otroci so smisel in poslanstvo, so tudi velika odgovornost, ko jih imamo. Vsak starš si želi, da bi svojemu otroku ...
3
Dodatek za veliko družino 2024: izplačilo ...
Danes, v petek, 12. aprila 2024 lahko družine s tremi otroki in več pričakujete izplačilo dodatka za velike družine. Pre...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2



Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...
Vloga za uveljavljanje olajšave za vzdržev...
Vlogo za uveljavljanje olajšave za družinske člane za leto 2023 je treba oddati do ponedeljka, 5. februarja 2024.




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?