|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali cepivo proti Covid-19 povzroča neplodnost?

Uredništvo Ringaraja.net, 27.1.2022
Ker se pojavlja veliko vprašanj v zvezi s tem cepivom in plodnostjo, nas starše predvsem skrbi zaradi stranskih učinkov pri naših otrocih.

image
Pojavljajo se vprašanja glede cepiva proti Covid-19 in povezave s plodnostjo. Freepik.com
/11


Pandemija Covid-19 je še vedno v polnem razmahu. V Sloveniji je cepljenih malo manj kot 60% prebivalstva, v decembru pa je bilo odobreno tudi cepivo za otroke, stare od 5 do 11 let. Ker se pojavlja veliko vprašanj v zvezi s tem cepivom in plodnostjo, nas starše predvsem skrbi zaradi stranskih učinkov pri naših otrocih.

Dokazov, da bi cepivo vplivalo na neplodnost sicer ni, strokovnjaki pravijo celo, da bi okužba s Covid-19 lahko vplivala na plodnost tako žensk kot moških.

 

Z izr. prof. dr. Nataša Tul Mandić, specialistko ginekologije in porodništva, vodjo Centra za nosečnice Porodnišnice Postojna ter izredno profesorico na Medicinski fakulteti v Ljubljani in Zdravstveni fakulteti v Novem Mestu smo govorili o najpogostejših mitih glede cepljenja in neplodnosti.

 

MIT 1: Cepiva mRNA lahko spremenijo DNK, kar vpliva na plodnost.

DEJSTVO: cepiva z mRNA ne vstopijo v jedro celice, kjer je DNK.

»Molekula mRNA nikoli ne vpliva na DNA, enostavno ne more. RNA nastane kot prepis DNA. mRNA je molekula, ki v citoplazmo celice iz jedra prinese sporočilo (od tod njeno ime messenger-RNA), kako zgraditi določeno beljakovino. Ko sporočilo preda organelom za sintezo beljakovin, takoj razpade na neškodljive delce, ki jih celica naprej uporabi za svojo presnovo. mRNA cepiva proti koronavirusu SARS-CoV-2 v celice prinesejo sporočilo, kako zgraditi beljakovino, ki virusu omogoči vstop v celico. Celice cepljenih oseb proizvedejo te beljakovine, nato mRNA propade, proti tem beljakovinam pa imunski sistem zgradi protitelesa. Ob aktivaciji imunskega sistema s cepljenjem lahko pride do kratkotrajno povišane temperature, rdečine in bolečine na mestu vboda, bolečin v mišicah ali mrzlice, kar kaže, da je imunski sistem odgovoril na cepivo. Včasih so znaki odgovora zelo blagi in jih sploh ne zaznamo, včasih so burni, lahko neprijetni, niso pa nevarni. Za lajšanje težav svetujemo počitek in paracetamol, težave minejo v 2-3 dneh.

Ko pride v cepljeno osebo virus SARS-CoV-2, imunski sistem prepozna beljakovino (ki jo je imunskemu sistemu predstavilo cepivo) in proti njej usmeri protitelesa, ki so nastala po cepljenju. S tem onemogoči vstop virusa v celice in nastanek težje oblike bolezni. Kljub cepljenju lahko pride do blažje oblike bolezni, če telo ne uspe pravi čas sintetizirati dovolj velike količine protiteles.

Niti mRNA iz cepiva, niti beljakovina, ki nastane, niti protitelesa ne morejo vstopiti v jedo celice in priti do DNA molekule, prav tako ne vplivajo na posteljico, zarodek ali pa spolne celice oz organe. Na delovanje telesa ne vplivajo niti pomožne snovi, ki so v cepivu.

mRNA cepivo proti koronavirusu SARS-CoV-2 je varno v času načrtovanja nosečnosti in v vseh obdobjih nosečnosti ter med dojenjem,« pojasnjuje dr. Nataša Tul Mandić.

 

PREBERITE TUDI: Cepljenje proti COVID-19 za doječe matere

 

MIT 2: Cepivo škoduje posteljici med nosečnostjo.

DEJSTVO: Cepivo ne povzroči, da bi nastale snovi, ki bi poškodovale posteljico.

»Na začetku se je pojavila napačna trditev, da cepivo spodbudi, da imunski sistem napade beljakovino – sincitin-1, ki igra pomembno vlogo pri rasti posteljice, ker naj bi ta beljakovina bila podobna kot beljakovina, ki virusu Covid19 pomaga vstopiti v celico. Vendar sta te dve spike beljakovini popolnoma različni in cepivo dokazano ne vpliva na razvoj posteljice. Če bi obstajala podobnost med beljakovinama, bi imunski sistem tudi ob okužbi z virusom napadel posteljico in bi imele ženske zaradi okužbe z virusom spontane splave, a se to na srečo ne dogaja,« odgovarja dr. Nataša Tul Mandić.

 

MIT 3: Cepivo znižuje število semenčic.

DEJSTVO: Študije niso pokazale, da bi cepiva zmanjšala število semenčic.

Raziskave so pokazale, da pri moških, ki so prejeli cepivo mRNA, ni bilo statistično pomembnega zmanjšanja števila semenčic. V raziskavah so primerjali število semenčic pred prvim odmerkom cepivain ponovno 70 dni po prejemu cepiva. Raziskovalci niso ugotovili zmanjšanja števila semenčic med udeleženci študije, pri nekaterih je bilo število število semenčic po cepljenju celo višje, vendar ta učinek ni bil posledica cepiva, ampak naključna najdba.Cepiva ne vplivajo na plodnost moških ali žensk.

 

PREBERITE TUDI: Kdaj se začne cepljenje otrok pod 12 let proti COVID-19

 

MIT 4: Cepivo lahko povzroči splav.

DEJSTVO: Več študij je pokazalo, da cepivo ne poveča tveganja za spontani splav.

Niti cepivo niti okužba z virusom ne povečata tveganja za spontani splav. Do spontanega splava pride lahko v vsaki nosečnosti, pogostejši je pri starejših nosečnicah. Pri okuženih ali cepljenih nosečnicah je bilo število spontanih splavov enko kot pri enako starih ženskah, ki niso bile cepljene ali v stiku z virusom. Seveda se pri nosečnicah posebno skrbno spremljajo vsi učinki cepiv in posledice okužbe z virusom Covid19, a o povečanem tveganju za splav ali okvare ploda oz novorojenčka ni poročil.

V zadnji tretjini nosečnosti lahko potekajo okužbe z virusom Covid19 pri nosečnicah bistveno težje kot pri ne-nosečih enako starih ženskah. Če nosečnica hud zboli, pa to lahko vpliva na potek nosečnosti ter pride do posrednih negativnih učinkov ne plod).

 

MIT 5: Cepljena oseba lahko prenese virus na bližnjo necepljeno osebo in pri njej povzroči bolezen ali reproduktivne težave, kot so neredne menstruacije.

DEJSTVO: Cepiva proti Covid-19 ne vsebujejo živih oblik virusa, kar pomeni, da cepljeni virusa ne morejo izločati in prenašati, razen če se z virusom okužijo.

»Cepljene osebe lahko prenašajo virus, če pridejo z njim v stik. Možnost za prenos je pri cepljenih osebah bistveno manjša kot pri necepljenih, saj se pri cepljenih osebah zaradi aktivacije imunskega sistema virus težje zadržuje na sluznicah, težje vstopa v celice in se težje razmnožuje. Zato tudi cepljene osebe zbolijo z veliko bolj blago klinično sliko.

Do bi zmanjšali možnost za okužbo, svetujemo cepljenje vsem nosečnicam in tudi njihovim svojcem,« pojasnjuje dr. Nataša Tul Mandić.

 

PREBERITE TUDI: COVID-19: Cepljenje v nosečnosti - DA ali NE?

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako prepoznati vgnezditveno krvavitev?
Kako lahko prepoznamo vgnezditveno krvavitev in kako se loči od menstruacije?
5
Luteinizirajoči hormon (LH) in pomen vredn...
Luteinizirajoči hormon proizvaja hipofiza in je izjemno pomemben za pravilno delovanje reproduktivnega sistema. Pri žens...
4
7 let čakanja na otroka: Zgodba, ki me ne ...
Povedala vam bom nekaj zelo intimnega ... In bolečega. Sedem let sem se spopadala s svojo žalostjo, pustila je posledice...
4
VIDEO: Kakšna je verjetnost za zanositev
Poglejte si video, z razlago, zakaj je verjetnost za zanositev odvisna od starostnega obdobja v katerem se ženska nahaja...
4



Ovulacija in plodni dnevi
Kaj je ovulacija? Kako izračunati kdaj ovulacija nastopi? Načini ugotavljanja ovulacije.
Vajine skupne priprave na nosečnost
Te priprave bodo ne le povečale možnosti za nosečnost, temveč bodo tudi okrepile vajino ljubezen in vaju tako še bolje p...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?