|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ali lahko otrok zavrača dojko, če poskusi cucelj?

Uredništvo Ringaraja.net, 15.7.2015
Pogosto novopečeni starše slišijo opozorila, naj otroku prve tri, štiri tedne ne ponujajo stekleničke s cucljem ali dude, saj se lahko zgodi, da začne dojenček zavračati dojenje. Pa je to res?

image
Ali sočasna uporaba stekleničke in/oz. dude ne vpliva na dojenje?
/11


Način, kako dojenček sesa mleko iz dojke naj bi se razlikoval od načina sesanja, ko pije iz stekleničke s cucljem, kar bi lahko novorojenčka tako zmedlo, da bi dejansko začel zavračati dojko. Nekateri trdijo, da je lahko že enkratno hranjenje preko stekleničke dovolj, da se to zgodi, kar ima lahko za posledico, da se sčasoma dojenček preneha dojiti. Vendar, nekatere ženske fizično ne morejo dojiti takoj po porodu in njihovi novorojenčki morajo na dobiti hrano drug način. V porodnišnicah se v teh primerih novorojenčke hrani s stekleničko, v kateri je bodisi izčrpano materino mleko ali nadomestno mleko (mlečna formula). Številni pa zaradi strahu pred tem, da bo novorojenček kasneje zavračal dojenje, otroka raje hranijo s pomočjo skodelice ali cevke za hranjenje.


Dejansko se pogosto zgodi, da mamice, ki na samem začetku uporabljajo kombinacijo dojenja in stekleničke, hitreje prenehajo z dojenjem, vendar za to ni nujno kriv silikonski cucelj. Raziskovalke iz medicinske šole Dartmouth v New Hampshire-u vso preučevale 802 mamic in njihovih novorojenčkov, ki so jih prvih sedem dni po rojstvu hranili po steklenički. Belopolti novorojenčki so zaradi takšnega hranjenja dejansko manj dojili, medtem ko pri latinskoameriških in temnopoltih novorojenčkih te razlike ni bilo. Ni izključeno, da je to zato, ker so temnopolti in latisnkoameriški otroci genetsko drugačni od belopoltih otrok, vendar je malo verjetno, da je to glavni razlog za manj dojenja pri belopoltih novorojenčkih, ki so bil hranjeni preko stekleničke. Veliko večja verjetnost je, da so belopolte ženske hitreje opustile dojenje iz drugih razlogov, mogoče ravno zato, da so s tem potrdile svoja predvidevanja, da bo novorojenček težko vzljubil dojko, potem ko je enkrat poskusil cucelj. Za razliko od njih, latinoameričanke že dolgo za hranjenje uporabljajo kombinacijo stekleničke in dojenja in se jim to ne zdi čisto nič nenavadno.


V nekih drugih raziskavah so primerjali dojenčke, hranjene z materinim mlekom iz skodelice in tiste, ki so bili hranjeni z materinim mlekom iz stekleničke s cucljem. Trij raziskave so pokazale, da novorojenčki hranjeni s pomočjo skodelice po odhodu iz porodnišnice pogosteje nadaljujejo izključno z dojenjem, vendar ko so primerjali dojenčke pri treh in šestih mesecih, je bilo številom mamic, ki so izključno dojile enako. Rezultati ene od raziskav pa razkrivajo, da novorojenčki, hranjeni preko sokodelice, v povprečju preživijo 10 dni več v porodnišnici kot novorojenčki, ki so hranjeni s stekleničko.


Najnovejši dokazi, ki zavračajo teorijo, da se dojenčki zmedejo, ko okusijo cucelj, temeljijo na raziskavah pri dojenčkih, ki uporabljajo dude. Nekatere raziskave so pokazale, da mamice, ki otroka tolažijo z dudo, pogosteje prenehajo z dojenjem, vendar ni dokazov, da so za to krive prav dude. Poleg tega so primerave rezultatov večjega števila kliničnih raziskav glede povezave med dojenjem in uporabo dude, pokazale, da uporaba cuclja pri zdravih dojenčkih, ne vpliva bistveno na število dojenčkov, ki nadaljujejo oziroma ne nadaljujeo z dojenjem tudi po treh mesecih.

 

VIR: Ringeraja.rs

(Tekst je povzet po knjigi avtorice Linde Geddes: Bebologija, Založba Lagun, Beograd, 2014.)


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako pomagati dojenčku ob premiku ure?
Spet se bo premaknila ura, kar pomeni zopet "nekaj zabave" za nas, starše, saj otroci premik močno občutijo.
49
Najlepše dekliško ime po vašem izboru je ...
Končala se je EPSKA bitka za najlepše dekliško ime in za najljubšega ste izbrali ...
7
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
6
VIDEO: Kako vidi novorojenček?
Ali dojenček vidi že v maternici? Pri kateri starosti ima dojenček jasno sliko obrazov? Preverite, kako se razvoja vid o...
5



Tatu med dojenjem – je varno?
Življenje se je obrnilo na glavo, pridružil se vam je nov član. In kot mamica si želiš, da bi s tatujem za vedno obeleži...
Nočno hranjenje dojenčka
Na začetku je ritem hranjenja približno enak podnevi in ponoči. Kasneje pa dojenček začne ponoči delati vedno daljše raz...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?