|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Avtogeni trening za nosečnice

Zmaga Dvornik, univ. dipl. psih., 29.10.2013
Obvladovanje stresa med nosečnostjo je upravičena skrb vsake bodoče mamice in marsikatera si pri tem pomaga z avtogenim treningom.

image
/11



Avtogeni trening je znanstvena metoda, s katero lahko dosežemo stanje globoke sprostitve s pomočjo lastnih misli in sugestij. S kratkimi, točno določenimi besedami, ki se ponavljajo, vplivamo na zmanjševanje napetosti v mišicah, uravnavanje krvnega pritiska, dihanje, bitje srca in delovanje organov v trebušni votlini. Prav tako se z njihovo pomočjo razbremenimo množice neželenih misli, skrbi in strahov.


Kaj je sploh avtogeni trening?

Povezanost telesa in psihe je najvidnejša pri stresu. Pod vplivom psihičnih napetosti pride do sprememb v delovanju telesa, ki negativno vplivajo na zdravje. Z rednim vadenjem avtogenega treninga razvijamo umirjenost in sproščenost, s čimer preprečujemo kopičenje napetosti v različnih organih telesa. Zato se avtogeni trening že vrsto let uporablja za boljše obvladovanje stresa in blažitev psihosomatskih težav.

Raziskava, v katero je bilo vključeno več kot 1000 žensk, kaže tudi dobre rezultate pri uporabi avtogenega treninga v času nosečnosti, poroda in v postnatalnem obdobju. Rezultati kažejo, da je redna uporaba avtogenega treninga v času nosečnosti pomagala pri zmanjšanju napetosti, tesnobnosti, strahu, nespečnosti, glavobolov in bolečin v hrbtenici. Med porodom se je zmanjšala izčrpanost, ohranil krvni pritisk, pravilno dihanje in bitje srca. 70 % žensk, vključenih v to raziskavo, je navajalo, da je bil porod manj boleč zaradi zmanjšanja stresa in napetosti mišic. Hitreje so si opomogle od psihičnega in fizičnega stresa pri porodu. Z avtogenim treningom pa so si mamice tudi pomagale pri težavah z nespečnostjo v času nočnega dojenja in s tem preprečile izčrpanost organizma.


Kako dosežemo avtogeno stanje?

Avtogeni trening je v začetku 20. stoletja razvil nevrolog in psihiater dr.Johannes H. Schultz (1884-1970). Schultz je preučeval delovanje oseb v hipnozi. Ugotovil je, da na prehodu iz budnega v hipnotsko stanje ljudje doživljajo prijeten občutek teže in toplote v okončinah. Na teh spoznanjih je razvil mentalne vaje tako, da si človek sam prikliče občutek teže in toplote v okončine in s tem sam sebe spravi v stanje, podobno hipnotskemu. K temu je sčasoma dodal še štiri mentalne vaje: koncentriranje na bitje srca, dihanje, toploto v trebušni votlini in hladnost čela. Tako je razvil šest vaj avtogenega treninga, s katerimi dosegamo avtogeno stanje.

Avtogeno stanje je delno podobno hipnotskemu stanju, vendar je to stanje budnosti, v katerem pa nastajajo spremembe v telesu in v kvaliteti zavesti. Zmanjša se tonus mišic, zniža se krvni tlak, spremeni se temperatura kože, spremeni se delovanje črevesja, zmanjša se koncentracija holesterola v krvi, spremeni se vrednost kortizola (hormona stresa). Poveča se občutljivost za dogajanje v sebi, hkrati pa se poveča tudi distanciranost, ki pomaga, da zaznano mirno sprejemamo.


6 preprostih vaj

Avtogeni trening je sestavljen iz šestih preprostih vaj, ki nas naučijo vplivati na delovanje pomembnih organov našega organizma, s čimer se uravnoteži njihovo delovanje. Pri tem uporabljamo sposobnost lastne sugestibilnosti, ki jo imamo vsi, saj je naraven pojav. Sugeriramo si s pomočjo predstave in s ponavljanjem. Oseba, ki izvaja avtogeni trening, ima občutek, da je vse v njenih rokah, ker je istočasno dajalec in prejemnik sugestij.

 

Področja uporabnosti te izjemno močne metode samopomoči se skozi desetletja širijo. Danes jo uporabljajo v psihologiji, medicini, izobraževanju, športu, vojski, policiji, mornarici, uporabljajo jo astronavti, menagerji, uporabna pa je tudi v vsakodnevnem življenju.


Tečaje avtogenega treninga vodi psihologinja Zmaga Dvornik, ki v NOVEMBRU pričenja z novim tečajem avtogenega treninga za nosečnice. Več o tem lahko prebetere tu! Vabljeni!

 

 

 

6 preprostih vaj

Avtogeni trening je sestavljen iz šestih preprostih vaj, ki nas naučijo vplivati na delovanje pomembnih organov našega organizma, s čimer se uravnoteži njihovo delovanje. Pri tem uporabljamo sposobnost lastne sugestibilnosti, ki jo imamo vsi, saj je naraven pojav. Sugeriramo si s pomočjo predstave in s ponavljanjem. Oseba, ki izvaja avtogeni trening, ima občutek, da je vse v njenih rokah, ker je istočasno dajalec in prejemnik sugestij.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čudni prvi znaki nosečnosti
Včasih prvi znaki nosečnosti niso prav nič romantični oziroma so lahko prav "čudni" in naporni. Kakšni, preverite v čl...
12
FOTO: Novorojenček v prvih sekundah po roj...
Fotografije so precej nazorne, saj so posnete v prvih sekundah po porodu, ampak dejstvo je, da prikazujejo čudež rojstva...
7
VIDEO: Kako se telo med nosečnostjo spremi...
Telo med nosečnostjo se spreminja za to, da nudi podporo razvoju novega bitja. Poglejte si zanimivo simulacijo, kaj vse ...
6
11 dih jemajočih fotografij PORODA DOMA!
Porod doma pomeni absolutno prevzemanje odgovornosti, vračanje k naravi in ??izkazovanje ženske moči – te fotografije to...
6



9 znakov, ki razkrivajo spol otroka
Nekateri si ne želijo izvedeti, kakšnega spola je otrok v trebuščku, kljub temu je v vsakemu malce radovednosti, da bi š...
Ali lahko tvoj pes zavoha, da si noseča?
Nekateri strokovnjaki verjamejo, da lahko psi postanejo zaščitniški, ko opazijo subtilne znake, da je njihova lastnica n...




LJUBOSUMNOST MED SOROJENCI
nataly33

Ali je vaš starejši otrok ljubosumen na mlajšega?

DA (40%)

NE (29%)

VČASIH (31%)


Število vseh glasov: 142

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!