|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirhov z otroki

Monika Brilly, 4.4.2023
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za vas zbrali nekaj predlogov.

image
Nasveti za ustvarjanje pirhov z otroci (FOTO: Freepik.com)
/11


Prihaja velika noč in vaši otroci bodo z veseljem pomagali pri barvanju pirhov. Za vas smo pripravili 9 idej, kako se boste super zabavali:

 

1) Naravno in enostavno

Če iščete zares enostavno in naravno metodo za barvanje pirhov z otroki, jajca skuhajte v naravnem barvilu kot na primer:

  • čebulni olupki, 
  • vino refošk, 
  • rdeča pesa, 
  • rdeča paprika, 
  • kurkuma, 
  • špinača... 

Ko pa se jajca ohladijo, date otroku v roke voščenke in naj se ustvarjanje prične. Najboljše je, da izberete belo barvo, vendar bodo tudi ostale pričarale lep in poseben učinek.

 

2) Naravni vzorčki

Zelo preprosta in za otroke varna je tudi tehnika barvanja jajc v naravnih barvah, na katera pred kuhanjem položite razne trave ali rožice, ki ji otrok seveda lahko nabere sam na vrtu ali na bližnjem travniku.

Ne ostanite samo pri cvetlicah. Z luknjačem, ki ima srčke, zvezdice ali kar koli drugega, naluknjate oblike, ki jih potem prav tako položite na jajca. Simpatično in lepo je tudi, če na jajce položite lečo (v tem primeru pridejo pirhi pikasti) ali pa testenine v obliki zvezdic. Ali pa trak s čipko ali kakšnim drugim vzorčkom. Seveda pa ne smete pozabiti, da morate potem jajca zaviti v najlon nogavice.

 

velikonočni pirhi s čipko

Pirhe lahko zavijete v čipko (FOTO: Freepik.com)

 

3) Nalepke

Če je uporaba nogavic za vas preveč komplicirana, lahko to poznano tehniko barvanja v naravnih barvah uporabite tudi brez njih. Preprosto kupite nalepke različnih oblik ali motivov, jih nalepite na surova jajca, skuhajte v zgoraj omenjenih naravnih barvah, poberite nalepke dol in… To je to!

 

4) Naravna jajca

Lahko pa jajca skuhate v »navadni« vodi, da torej ohranijo svojo naravno barvo in si daste duška na drugačne načine.

 

naravna jajca

Jajca skuhajte v navadni vodi (FOTO: Freepik.com)

 

Eden izmed njih je, da pirhe porišete s flomastri ali pa jih polepite z Washi trakovi, ki jih je cela vrsta; od enobarvnih do posebnih ter prazničnih in tudi pirhi z njimi bodo takšni; praznični in posebni.

Flomastri, ki jih priporočamo so flomastre Giotto decor materials. Ti se ne packajo in barve pridejo zares izrazite, bolj kot npr. pri alkoholnih flomastrih.

 

PREBERITE TUDI: Petkova ideja za vikend: FOTO - Najbolj srčkani "velikonočni zajčki"

 

5) Decoupage tehnika

Pri »naravnih jajcih« je potrebno omeniti tudi servietno oz. decoupage tehniko, kar pomeni, da kuhana jajca oblepite s poljubnimi servietnimi motivi (na prvem mestu so seveda velikonočni motivi), ki pa jih premažete z beljakom.

 

6) Kupljen set za barvanje

Za lažje ustvarjanje z malimi otroci (zabava pa bo tudi za malo večje otroke) je tudi zelo dobrodošel in praktičen t.i. set za barvanje pirhov. Skuhano jajce vpnete v pripravo za barvanje in začnete z ustvarjanjem oz. barvanjem jajca s priloženimi barvami. Ko eno stran jajca pobarvate, ga preprosto zavrtite in nadaljujete z barvanjem na drugi strani.

 

set za barvanje

Lahko kupite set za barvanje pirhov (FOTO: Freepik.com)

 

In ne pozabite, da se barva najhitreje posuši na še toplem jajcu.

 

7) Barvanje z voskom

Pri malo večjih otrocih predlagamo, da poskusite tudi ustvarjanje z voskom na vroče, kuhano jajce in šele nato jajca pobarvate v barvah; navadnih ali pa naravnih. Potem se vosek spraska dol, vendar v tem primeru ne bo pa ostala bela sled, ampak bo sled v barvi jajčne lupine.

 

8) Poslikava z belo sledjo

Če pa želite poslikavo pirhov z belo sledjo, pa je najbolj učinkovit bel akrilni flomaster. Z njim lahko celo narišete čipko, ki smo jo v drugačni tehniki že omenili zgoraj. Čipko ali pa kar koli drugega. In ne pozabite, da znajo celo zelo mali otroci že zelo zgodaj narisati preprosto rožico, sonce ali srce.

 

9) Klasične barve

Še vedno pa vam ostanejo »klasične barve« za pirhe. Teh je zares veliko vrst in veliko barv. Na njih pa potem lahko nalepite »klasične nalepke«. Če se pri delu z majhnimi bojite, da bodo med ustvarjanjem razbili preveč jajc, lahko daste kuhano jajce v metlico za stepanje (verjemite, da se da dovolj razpreti, da gre jajce notri) in potem to otrok pomaka v barve, takšne in drugačne. Tako je zares večja verjetnost, da jajce ostane celo.

 

Zabavajte se

Pazite le na to, da boste imeli dovolj potrpljenja in živcev in da s svojo pretirano skrbjo in strahom in pa včasih tudi s slabo voljo, ne pokvarimo prijetnega prazničnega vzdušja. Zabavajte se! Delo in ustvarjanje z otroci seveda zelo drugačno in na nov način lepo. 

 

PREBERITE TUDI: Praktične priprave na veliko noč

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
11
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
10
Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
10
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
8



Čarobni gozd v Supernovi
Supernova Ljubljana Šiška v marcu in aprilu prinaša pomladna doživetja za otroke Čarobni gozd.
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?