|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Darilo muce iz predala

Helena Primic, 11.6.2020
Ta naša sicer prestrašena mucka je bila tako zelo mirna, umirjena in spokojna. Jaz sem jo božala in z nežnimi besedami bodrila, ona pa je v dobri uri skotila tri čudovite mačje mladičke.

image
Vse je potekalo kot popolna simfonija in čudež.
/11


Ko je lani jeseni po nesrečni izgubi še ne polletne mucke k nam prišla kosmata kepica, ki smo jo poimenovali Nala, si resnično nisem predstavljala, kaj vse mi bo podarila ta mačja kosmatinka. 

Bila je namreč izjemno plašen mačji mladič, ki mi je prve mesece vsako noč spal ob vratu ter se malo crkljal in me malo grizel za uho - kot bi predeloval neko travmo iz svojega mačjega otroštva. Na travo pred hišo ni stopila cel mesec, kaj šele, da bi plezala po drevesih.

Pa vendar se je ta plašna mucica, ki se še kot odrasla mačka kdaj ustraši vetra, počasi sprostila, začela pogumno odkrivati okolico in tudi preganjati pse, ki so zatavali na njen teritorij.

 

Nezaupljiva je bila tudi, ko si jo je iz varne razdalje začel ogledovati sosedov maček. Bil je očitno izkušen mačji ljubimec, saj ji zares zelo potrpežljivo pustil, da je ona odločala, kdaj se ji lahko približa in kdaj ne ter kako daleč lahko gre. 

In kot po navadi, se mu je potrpežljivost splačala. In tako je naša mačja ljubljenka, ki je prej vsako noč preživela z nami, kot čisto prava pubertetnica začela z nočnimi potepi. In kot se za najstnico spodobi, v varno naročje doma prihajala okrog petih zjutraj, da se je fino najedla in zaspala enkrat v moji postelji, drugič pri hčerkah.

In kot velja tudi v mačjem svetu, takšno nočno potepanje lahko prinese tudi določene "posledice". V našem primeru vse bolj okroglo mucko, ki je tudi nosečniški trebušček ni motil pri njenem lovskem raziskovanju nočnega sveta. Že, ko smo jo dobili kot mladička, smo se namreč odločili, da je še ne bomo takoj sterilizirali, saj ji nočemo ukrasti materinstva in ji bomo pustili, da je vsaj enkrat mačja mamica. 

 

In tako je prišel tisti dan. Dan, ko je naša kmalu mamica ležala na mojih prsih in sem lahko opazovala, kako ji od popadkov valovi celotno telo.

"Pa ja ne misli skotiti tukaj na meni?!" sem se ustrašila, pa je kmalu skočila na tla in se odpravila proti spodnjemu predalu hčerinega predalnika, kamor je hodila spat zadnje tedne. Sem mislila, da pač zato, ker rabi malo miru od glasnih punc.

Predal sem na hitro izpraznila in vanj položila veliko brisačo, in že je naša mačja porodnica ležala v predalu, iskala moje roke in tolažilne besede ter pri tem glasno predla. Lahko sem videla in čutila, da želi, da sem ob njej. Z veseljem sem se prelevila v mačjo dulo in babico, ki se čim manj vtika v naraven proces poroda ter pazi predvsem na to, da se porodnica počuti čim bolj varno, udobno in ljubljeno.

Ta naša sicer prestrašena mucka je bila tako zelo mirna, umirjena in spokojna. Jaz sem jo božala in z nežnimi besedami bodrila, ona pa je v dobri uri skotila tri čudovite mačje mladičke. Le pri drugem je, preden je pokukal na svet, malo zamijavkala in me kot da hotela ugrizniti, saj jo je očitno bolelo. Sicer je pa vse potekalo kot popolna simfonija in čudež, ki se je odvijal pred mojimi očmi. Točno je vedela, kaj storiti z mucki in kaj s posteljicami (vse posteljice je seveda pridno pojedla in sama sem se pri tem vprašala, če je morda tudi za žensko posteljica tako zdravilna kot za muco) ter med popadki večkrat zadremala. 

Ko je po zadnjem mladičku vse očistila in sem ji brisačo zamenjala za mojo najljubšo volneno odejo, je novopečena mačja mamica skupaj s svojimi otročički, ki so že pridno sesali, blaženo zaspala. Še prej sem jo kar v predalu nahranila in napojila, saj bi tudi človeški mami po porodu okrepčilo zagotovo prinesla v posteljo.

 

Sedaj, ko pišem tale blog, so Nalini mucki stari že več kot en dan, mama jih je sredi noči že upala zapustiti ter celo odšla ven na svež zrak in stranišče.

Pa tudi k meni v naročje je zlezla. Kot bi se mi hotela zahvaliti za to, da sem bila ob njej. Stiskali sva se druga k drugi in na glas sem jih povedala, da se ji zahvaljujem, da sem bila lahko priča njenemu čudovitemu porodu.

In da jo imam rada, prav tako pa njene čudovite otroke.

In da je naravnost čudovita mačja mama in sem strašno ponosna na njo.       

 


 

helena primicHelena Primic je sodelavka Uredništva portala Ringaraja.net, sicer pa samostojna novinarka in tekstopiska pri Besedula, sodelavka Familylab Slovenija in mama dveh hčera.

Kot filozofinjo in staro dušo jo bolj kot sodoben svet privlačijo arhetipi in mistika starih svetov, ki jih odkriva skozi psihologijo, mitologijo, šamanstvo in različne metode osebnostne rasti. Predvsem pa verjame, da smo vsa živa (in neživa) bitja povezana v Eno, zato vedno znova išče nove poti povezovanja in medsebojne ljubezni.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
13
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
9
Pisanka za Karolino
Kot vsi drugi otroci tudi deklica Karolina v teh dneh že veselo pričakuje darilo velikonočnega zajčka. Največje in najle...
7
Velikonočni zajček iz kavne embalaže
Otroci radi ustvarjajo, še raje, kadar je to v objemu družine. V času velikonočnih praznikov jim posvetite čas in skupaj...
6



BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?