|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

BLOG: Poletne počitnice obrnjene na glavo

Helena Primic, 13.6.2021
Kaj pa, če letos nikjer ne prespimo za več dni, temveč le enkrat ali dvakrat za eno noč, ostale dni pa imamo enodnevne izlete po različnih koncih Slovenije?

image
Od česa se v letošnjem poletju pravzaprav želim spočiti? (Foto: Freepik)
/11


Pred par dnevi je starejša hči zelo uspešno izdelala zadnji izpit za 6. razred šolanja na domu. Kot bi se mi z ramen odvalilo najmanj deset ton.

Pa so že isti dan prišle nove tone - zapleti z našo nosečo mucko (ki še kar trajajo), okvara starega avtomobila in nujen nakup novega rabljenega avtomobila, organizacija družinskega praznovanja treh rojstnih dni in enega magisterija ...

Ko bo vsega tega konec, pa nujno potrebujem počitnice!

 

No, pa smo pri poletnih počitnicah. Saj ne, da bi prejšnja leta bili med tistimi pridnimi družinami, ki si že februarja rezervirajo destinacijo za poletni oddih.

Toda letos je organizacija še dvakrat težja, saj imamo v družini le enega prebolevnika Covida-19, ostali pa se ne mislimo ne cepiti, ne testirati. Niti s hitrim testom ne.

Morje na Hrvaškem torej odpade. Itak Slovenijo tako zelo slabo poznamo, da nam naslednjih deset let ni treba niti enkrat prestopiti meje, pa je še ne bomo cele spoznali. 

Toda, kdo pa bo doma z našo mačjo družino, ki se bo kmalu povečala in potrebovala posebno skrb? In kdo bo zvečer zaprl vrata kokošnjaka naše nove kokošje družinice, sestavljene iz petelinčka Čarlija, kokoške Rozi in dveh piščančkov?

In zakaj bi sploh kje v Sloveniji prespali, če pa imamo le dobro uro vožnje do domače udobne postelje, s katero se ne more primerjati niti najboljši hotel na svetu? Konec koncev lahko tudi kampiramo kar na domačem vrtu z razgledom, ki bi v turističnem vodniku gotovo dosegel pet zvezdic.

Kaj je pravzaprav smisel poletnih družinskih počitnic? Se na njih sploh zares odpočijem in si napolnim baterije? Ali res potrebujem spremembo okolja, da se odklopim od vseh vsakdanjih skrbi?

 

In tako smo idejo poletnih družinskih počitnic začeli obračati na glavo. Vsak družinski član je povedal, kaj si najbolj želi, kaj v trenutni koronasituaciji najbolj pogreša in potrebuje.

Punci sta naredili vsaka svoj seznam, kaj si želita v letošnjih poletnih počitnicah - od tega, da gremo z njunimi prijateljicami in njihovimi starši skupaj v Arboretum ter z drugo mojo prijateljico in njenimi otroki v Ljubljano v knjigarno in slaščičarno, do tega, da najdeta svojo otroško ljubezen življenja (iz seznama 12-letnice) in objavita svoj video na Tik-Toku (to bodo še bitke z mamo, ki teži, da pred 18. letom ni nobenega javnega objavljanja). 

S partnerjem sva temeljito premislila tudi o tem, kaj naju na poletnem oddihu po navadi najbolj izčrpava in kako bi se letos temu lahko izognila. Če pri tem še nekaj privarčujemo, smo pa itak totalni zmagovalci.

In tako se mi je utrnila tale ideja: Kaj pa, če letos nikjer ne prespimo za več dni, temveč le enkrat ali dvakrat za eno noč, ostale dni pa imamo enodnevne izlete po različnih koncih Slovenije? Čez dan so mucki komot sami, ko pridemo zvečer domov, lahko zapremo naše kokoške, pa še spimo v domačih in povsem brezplačnih posteljah.

Za tisto eno noč na Krasu pa brez težav zaprosimo našo družinsko prijateljico, da poskrbi za naše domače živali, brez da bi jo preveč obremenjevali. Pa še kakšen dan si lahko partnerja vzameva samo zase, otroci pa pridejo do druženja samo z mamo ali samo z očetom.

Bingo!

 

In tako smo z nekoliko drugačno in neobičajno obliko družinskih počitnic v eni potezi rešili več težav hkrati. Poleg tega pa takšne počitnice, sestavljene iz enodnevnih izletov, prinašajo še eno skrito prednost, ki jo cenimo (in zaznamo) predvsem introvertirani ljudje. 

Če sem namreč čisto zares in povsem iskrena, si moram priznati, da čeprav sem tipični ambivert, ko gre za sprostitev, delujem predvsem kot introvert - človek, ki se lahko globoko sprosti le doma. Pa ni važno, kako zelo udoben in luksuzno urejen je hotel, apartma ali kamp, v tistih desetih ali tudi 14 dnevih se nikakor ne morem tako zelo sprostiti kot v znanem domačem okolju. 

Moj adaptacijski čas na spremembe je namreč kar pošteno dolg. Kar sem zelo plastično ugotovila, ko sem šla študirat v Ljubljano. Najprej sem nekje po treh mesecih študentskega življenja začutila, da sem potrebovala tri mesece, da sem se zares sprostila. Toda šele po pol leta sem nekega dne, ko sva s prijateljico sedeli v najini priljubljeni kavarni blizu Filozofske fakultete, presenečena ugotovila:

"Veš, kaj me je prešinilo? Da se šele zdaj počutim zares zares sproščeno. Tako kot včasih doma na Ptuju. Kdo bi si mislil, da bom potrebovala pol leta, da se bom navadila na novo življenje v Ljubljani."

 

Ni čudno, da sem po vsakih družinskih počitnicah tako zelo utrujena. Ker sem kljub čudovitem morju in zdravilni morski klimi, poležavanju na plaži in večerjam ob svečkah, radovednem raziskovanju novih mest in pohajkovanju po tržnicah ... globoko v sebi nesproščena.  

Zato imam po vsakih počitnicah občutek, da bi potrebovala še ene počitnice doma. Če odštejem tisti stresni del poletnega dopusta z otroki, ki se mu itak ne da izogniti. Kaj pa, če bi si letos privoščila točno takšne počitnice doma?

In tako sem počasi prišla do bistvenega vprašanja, ki bi si ga po mojem prepričanju moral postaviti vsak, ki načrtuje počitnice: Od česa se pravzaprav želim spočiti? Je to služba? So to kuhanje in vsakodnevni gospodinjski opravki? So to morda otroci? Ali pa hrepenim po počitnicah, kjer bom končno povsem sama, da bom lahko začutila in zaslišala svoje bistvo iz globin?

 

Pred začetkom letošnjih poletnih počitnic tako ugotavljam, da poleg razpadov številnih sistemov, idej in vrednot več kot očitno svoj koronapreporod doživljajo tudi družinske počitnice in družinsko življenje na sploh. 

Zato vam obiskovalcem najstarejšega portala za pare, nosečnice in starše Ringaraja.net (jeseni bomo praznovali že 20. obletnico!) tik pred vrati poletja želim, da najdete takšno obliko preživljanja družinskega poletja, ki bo pisana na kožo točno vaši družini v točno tej družbeni koronasituaciji, ki nas je vse družine pretresla nekoliko drugače.

Če kdaj, potem to poletje ne obstajajo idealne ali "prave" družinske poletne počitnice, temveč le takšne, ki podpirajo, negujejo in hranijo vašo edinstveno družino.

Ko vam bo zmanjkalo idej ali se boste znašli pred kakšnim poletnim izzivom, pa ne pozabite preveriti tudi na Ringaraja.net, kjer vas bomo tudi v poletnih mesecih vsak dan razvajali z aktualnimi, praktičnimi in predvsem spodbudnimi novicami s področij zanositve, nosečnosti, starševstva in družinskega življenja.      



 

helena primicHelena Primic je sodelavka uredništva portala Ringaraja.net, sicer pa samostojna novinarka in tekstopiska pri Besedula, sodelavka Familylab Slovenija in mama dveh hčera.

Kot filozofinjo in staro dušo jo bolj kot sodoben svet privlačijo arhetipi in mistika starih svetov, ki jih odkriva skozi psihologijo, mitologijo, šamanstvo in različne metode osebnostne rasti. Predvsem pa verjame, da smo vsa živa (in neživa) bitja povezana v Eno, zato vedno znova išče nove poti povezovanja in medsebojne ljubezni.

 

 

Mnenja blogerke ne izražajo nujno mnenja uredništva Ringaraja.net.      

In tako sem počasi prišla do bistvenega vprašanja, ki bi si ga po mojem prepričanju moral postaviti vsak, ki načrtuje počitnice: Od česa se pravzaprav želim spočiti? Je to služba? So to otroci? Morda kuhanje in vsakodnevni gospodinjski opravki? Ali hrepenim po počitnicah, kjer bom končno povsem sama, da bom lahko začutila in zaslišala svoje bistvo iz globin? 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
19
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
12
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
7
Otroka je ponoči strah
Nočni strahovi so nekaj, kar v vsaj enem izmed obdobij odraščanja spoznajo vsi malčki. Starši reagiramo na otrokove stra...
6



BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?