|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

MAMA IN DAMA: Mama s tekočega traku

Irena Pfundner Tkalec, 25.11.2014
Obožujem romantične filme kot sem nekdaj pravljice. Tisto predvidljivost srečnega konca, ko že v startu filma veš, kdo bo ob koncu skupaj in ker ti že sam žanr obljublja predvidljiv happy end.

image
Zakaj je takšna znanost okrog materinstva?
/11


Vse skupaj podprto s skrbno izbrano glasbo, ki apelira na obujanje globokih čustev. Onadva, ki se skorajda sovražita, spoznata, da se v bistvu tako intenzivno ljubita. Ona bo spremenila njegov odpadniški karakter in on jo bo ljubil in negoval kot je prej negoval svoje dragocene jeklene konjičke. Po tem čisto vsakič sledi odjavna špica in nihče ne pove, kaj se zgodi naslednji dan! Ali ko recimo pridejo otroci.

Kot bi nas življenje, šola in vzgoja pripravljali do točke, ko nas oddajo v roke nekoga drugega. Fino je, če ima redno službo, stabilen prihodek in vsaj približno urejeno podstrešje, kaj več pa je prepuščeno srečnemu naključju. Ko se znajdeš v statusu oddan, pa se življenje v resnici šele začne.

 

Jaz sem ležala na porodni mizi in obupano spremljala, kaj počno z mano. Ko naju je ob prihodu domov z mojo malo kepico vprašanj pričakala prva pošta – njegova davčna številka – me je prešinilo: Presneto, saj smo le številke! Tista deklica v filmu pa je bila izjemna, drugačna, posebna, spoštovana, edinstvena. Kakšen nateg! Še dobro da je mati narava močnejša od našega sistema in te kot mamo oboroži z ljubezenskimi hormoni in največjim naravnim darom – brezpogojno ljubeznijo, ki jo čutiš do svojega otroka. Ja, kar trdno sem prepričana, da je edina brezpogojna ljubezen, ki smo ji priča na svetu, ljubezen matere do njenega dojenčka, ki traja najdlje do tretjega leta otrokove starosti. Do takrat jo lahko polula, pokaka, pobruha, zrine na rob postelje, tudi če pride popek med dojki namesto verižice, ni hudega. To da pride novo bitje iz tvojega telesa je resnično neopisljivo izjemen občutek in edini resnični in pravi čudež, ki ga doživi vsaka mama.

 

Me pa bega, zakaj je takšna znanost okrog materinstva. Zakaj gremo v bolnico rodit, ko pa smo popolnoma zdrave? Zakaj imajo mame in babice toliko nasvetov, ki se zdijo v praksi neuporabni? Zakaj se mamice med sabo ves čas prepirajo o svojih negovalnih in vzgojnih ukrepih? Zakaj je sosedov otrok tako priden, družaben, razvojno napreden ter njegova mama lepa, nasmejana in fit, meni pa izpadajo lasje, visi koža in pod očmi grozijo temni kolobarji; včasih tako temni, da še sama ne vem, ali sem tako neprespana ali me je morda mali ponoči preboksal in pridelal modrice.

 

Sem vesela in hvaležna, da sem dobila glas tudi med Ringarajinimi mamami. In ga bom uporabila za deljenje svojih najmočnejših znanj, izkušenj in čustvenih izlivov, ki jih doživljamo vse mame. Kajti znotraj štirih sten, drage moje, smo vse na istem. Vse si želimo izbirati prave odločitve, biti uspešne v službi, imeti dovolj časa za družino, biti urejene in fit, nasmejane, zdrave, aktivne ... Vse si želimo biti dobre mame in lepe dame. In vse mislimo, da gre sosedovi bolje kot nam. :) Sama sem se po mojem razsvetljenju vrgla v področje osebne rasti, ki mi je ponudilo nekaj zelo uporabnih teorij. Glavna med njimi je ta, da si vsako življenjsko izkušnjo skreiramo sami in da se na vsako lahko odzovemo kot želimo. Življenje je v naših rokah in iz njega lahko naredimo več kot smo si kdaj upali sanjati. Korak za korakom, bomo poskušale to početi tudi skupaj.

 

Bodite lepo, lepe ste že ...

Irena

 

Irena Pfundner Tkalec je mama in žena, ki se uči biti podjetnica. Je v večnem iskanju ravnovesja med temi tremi vlogami. Močno verjame v moč človeškega uma in obenem v moč gibanja. Zato, zlasti za mame, ki želijo ostati dame, ustvarja učinkovite programe, ki urijo oboje. In piše brezplačne lekcije, ki jih uči življenje. Vesela bo vašega pisma ali obiska v živo. Pokukajte na: www.plesem-zase.si.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8
Celiakija je dedna bolezen
Celiakija je dedna bolezen, za katero je značilna preobčutljivost na beljakovino gluten.
5
Zakaj moj otrok še ne hodi?
Kdaj naj bi otrok shodil, kateri so lahko razlogi, da zdrav otrok še ne hodi in kako ga pravilno spodbujati, da bo samos...
4
Perthesova bolezen
Perthesova bolezen je redka bolezen, ki se pojavlja pri otrocih. Natančen vzrok ni poznan, najverjetneje zaradi motenega...
4



BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?