|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Bodo nekateri umirali od lakote?

Inštitut za trajnostni razvoj, 16.10.2010
ITR predstavlja nove publikacije v katerih pojasnjujeno vplive posrednih sprememb rabe zemljišč zaradi gojenja soje, sladkornega trsa in oljne palme za biogoriva.

image
/11


 

Bodo nekateri umirali od lakote, da se bomo drugi lahko vozili na "biogoriva"? Cilji EU za biogoriva povečujejo lakoto in uničevanje okolja, opozarjajo nevladne organizacije

 

 

Na Inštitutu za trajnostni razvoj so letošnji Svetovni dan hrane (16. oktober) obeležili s slovensko izdajo publikacij o vplivih posrednih sprememb rabe zemljišč zaradi biogoriv. Publikacije so predstavili danes na konferenci za medije v Okoljskem centru v Ljubljani.

Tri kratka poročila pojasnjujejo vplive posrednih sprememb rabe zemljišč zaradi gojenja soje, sladkornega trsa in oljne palme za biogoriva. Obsežnejše poročilo o grabežu zemljišč v Afriki pa prikazuje, kako vrsta držav oziroma podjetij, večinoma iz Evrope in Kitajske, na tej najrevnejši celini množično kupuje ali najema zemljišča, predvsem za gojenje biogoriv za potrebe razvitega sveta.

Anamarija Slabe, Inštitut za trajnostni razvoj, vodja slovenske skupine projekta »Feeding and Fuelling Europe«, je povedala: "Te študije kažejo, da pridelava t.i. biogoriv (agrogoriv) zadnjih par let množično izrinja pridelavo hrane ter, posredno ali neposredno, povzroča izsekavanje tropskih gozdov. V Braziliji manj donosna živinoreja odstopa mesto sladkornemu trsu za proizvodnjo bioetanola, sama pa se seli na goloseke amazonskega pragozda. Podobno množično izsekavanje tropskih pragozdov povzroča izjemno povečanje gojenja oljne palme in soje. V Afriki pa kmetje, pastirji in podeželske skupnosti čez noč ostajajo brez zemljišč, ki so jih tradicionalno uporabljale cele generacije, ker država zemljišča proda ali odda podjetjem za gojenje agrogoriv ali hrane za izvoz. S tem se dostopnost hrane, pa tudi vode na afriški celini še zmanjšuje."

Živa Gobbo, Focus – društvo za sonaraven razvoj, koordinatorka delovne skupine za podnebje in razvoj pri SLOGI, platformi za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, je opozorila: "Vodilni svetovni ekonomisti ugotavljajo, da je razmah gojenja rastlin za biogoriva močno prispeval k dvigu cen hrane po vsem svetu in k dostopnosti do hrane, zlasti v deželah v razvoju, kar je še poslabšalo svetovno prehransko krizo. Poleg tega je problem, predvsem v različnih afriških državah, kjer tradicionalne pravice do uporabe zemlje niso upoštevane pri prodaji/oddaji zemljišč multinacionalnim podjetjem. Ljudje uporabljajo zemljišča na podlagi tradicionalnega prava, ki ni v skladu s formalno lastnino zemljišč, ki si jih država lasti in prodaja multinacionalkam. Od te zemlje pa so kmetje življenjsko odvisni«.

Študije opozarjajo predvsem na odgovornost držav Evropske unije, ki so s svojim obveznim ciljem »najmanj 10 % biogoriv v gorivih za prevoz do leta 2020« povzročile veliko povečanje povpraševanja po biogorivih, ki prihajajo večinoma iz dežel v razvoju in Latinske Amerike. Seveda ta cilj velja tudi za Slovenijo, ki nosi svoj del odgovornosti za posledice. Zato bodo ITR, Focus in Sloga na problem opozorili tudi slovensko vlado ter ministra za okolje in prostor Roka Žarniča in ministra za kmetijstvo Dejana Židana.

 

Vse štiri publikacije so na voljo na spletni strani www.itr.si:

 

            Afrika: na voljo vsem. Obseg in posledice grabeža zemljišč za agrogoriva (pdf, 36 s)

            Serija "Rastline za biogoriva, posredne spremembe rabe zemljišč in izpusti":

            1. Sladkorni trs in spremembe rabe zemljišč v Braziliji (pdf, 8 s)

            2. “Trajnostno” palmovo olje povzroča izsekavanje gozdov (pdf, 8 s)

            3. Sojino olje in posredne spremembe rabe zemljišč (pdf, 8 s)

 

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Jesen, pozdravljena!
Ko izrečem besedo jesen se spomnim na: obarvano listje, dišeč pečen kostanj, sladke lešnike, zrelo grozdje, jabolka, hru...
5
Ugodni učinki jabolčnega soka in mineralne...
Lahko povzamemo, da »jabolčni sok« in »mineralna voda« vplivata na rast in preživetje rakavih celic (CaCo-2), in sicer t...
3
10 nasvetov, kako vzgojiti eko-otroka
Za to, da vzgojite eko-otroka in nekoč ekološko osveščenega odraslega, ne potrebujete niti posebnega znanja, niti dodatn...
3
10 eko družinskih nasvetov
Predstavljamo vam nekaj preprostih, vendar pomembnih napotkov iz vsakdanjega življenja, ki bi jih morali upoštevati vsi.
2



Slovenski vremenski rekordi
photo
Poglejte slovenske vremenske rekorde.
Zapri vodo, uporabi lonček!
V Sloveniji lahko vsako leto prihranimo do 14 milijard litrov vode. In to samo ob ščetkanju zob!




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?