|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Boks za otroke

Helena Primic, 4.10.2017
Je boks za otroke sploh primeren? Ali otroci, ki imajo težave z agresivnim vedenjem ne postanejo še bolj agresivni in celo nasilni? Kaj se pri boksu otrok pravzaprav (na)uči? Vse to smo vprašali trenerja boksa za otroke in mlade Andraža Ciuha.

image
Otrok se z boksom uči agresivnost izražati na sprejemljiv način.
/21


"Boks verjetno ni prvi šport, na katerega pomisli starš, ko razmišlja o obšolskih aktivnostih za otroka. Zagotovo tudi zaradi predsodka, ki je še vedno prisoten tudi med starši, da agresivni športi otroke spodbujajo k še večji agresivnosti in celo nasilju. Toda iz izkušenj našega kluba Golden Gloves, v katerem se s programi boksa za otroke ukvarjamo že od leta 2008, lahko zagotovim, da boks otrok ne spodbuja k agresivnem vedenju, temveč poskrbi za to, da se agresivna čustva v otroku sprostijo. In to na okolju sprejemljiv način," predsodek o boksu in otrocih ruši Andraž Ciuha, glavni trener kluba z mednarodno priznano licenco AIBA, špansko boksarsko trenersko diplomo in diplomo za poučevanje  kubanske šole boksa.


Varna sprostitev agresivnosti

Kaj se torej v resnici dogaja na treningih boksa z otrokovimi agresivnimi čustvi in odnosom do agresivnega vedenja? "Na treningih boksa se otrok (na)uči predvsem samokontrole - kako se spopasti z agresivnimi čustvi ter jih sprostiti znotraj telovadnice in to v okviru pravil športa in telovadnice ter pod strokovnim vodstvom, kjer ni prostora za kakršnokoli agresivno vedenje izven določenih okvirjev. Otrok tako dobi priložnost, da vendarle izrazi oz. sprosti vso agresivno energijo, ki se je nabrala v njem, vendar v zdravih in varovanih okvirjih. Poleg tega se s pomočjo boksa nauči to "negativno" energijo preusmeriti v pozitivno smer, tako da mu služi kot moč za dvig samozavesti ter večjega zaupanja vase in svoje sposobnosti," je pojasnil Ciuha, ki opaža, da se pozitivni učinki boksa kažejo tudi v odnosu otrok do šole in učenja, saj tudi tam postanejo bolj disciplinirani in odgovorni.

"Poleg tega otrok z boksom razvija tudi svoje telesne sposobnosti - moč, hitrost, ravnotežje, kondicijo, telesno spretnost in razteznost," dodaja vodja kluba Golden Gloves, ki so edini boksarski klub v Sloveniji, ki v boksarsko šolo za otroke vpisujejo otroke že od 4. leta starosti naprej.


Joj, poškodoval se bo!

Eden izmed strahov staršev, ki čutijo nek odpor do vseh športov, kjer bi se otrok lahko poškodoval (v resnici se lahko poškoduje tudi pri igri na domačem dvorišču in v hiši!), je strah pred poškodbami. Ob boksu namreč največkrat pomislimo najprej na modra očesa in zlomljene nosove profesionalnih boksarjev.

Kaj pa boks za otroke, so tudi tam večje možnosti za poškodbe? "Po naših izkušnjah do poškodbe na treningu še ni prišlo, saj so treningi vodeni pod strokovnim nadzorom, otroci pa se pred treningom tudi ogrejejo in po treningu raztezajo," starše pomirja Ciuha. 

 

Že od 4. leta naprej

V klubu Golden Gloves so otroci razdeljeni v tri starostne skupine: otroci stari od 4 do 6 let trenirajo dvakrat tedensko, 7- do 9-letniki dva- ali trikrat tedensko, medtem ko je za 10- do 14-letnike priporočljiv trening trikrat na teden. "Najmlajši člani pričnejo takoj z učenjem trdnih temeljev: borilni položaj in osnovni boksarski koraki, osnovni udarci in osnovne kombinacije ter obramba. Cilj treniga ni, da bi otroke obremenili s preveč znanja naenkrat, temveč da so na treningu aktivni in ohranijo motivacijo za naslednje treninge," je pojasnil sogovornik in dodal:

"V skupini od 7. do 9. leta starosti so otroci že zrelejši, zato so ločeni od mlajše skupine, vendar treningi še vedno potekajo na zabaven in igriv način, čeprav pričakujemo že nekaj več zrelejšega vedenja. V skupini od 10 do 14 let pa je program načrtovan z pričakovanjem večje vztrajnosti in predanosti, saj od najstnikov pričakujemo natančnost, tehnično znanje in kondicijsko pripravljenost. Mladi boksarji se učijo že čisto pravih boksarskih temeljev, ki jih ponavljamo tako dolgo, dokler jih ne usvojijo. Boksarski program v tej skupini je zasnovan tako, da se lahko na otrokovo željo in seveda s soglasjem staršev otrok začne z boksom ukvarjati tudi tekmovalno in sicer v starostni kategoriji kadetov in mlajših kadetov."

 

Tudi za punce

Kaj pa deklice, je boks primeren tudi za njih? "Seveda, boks je primeren tudi za deklice in starejša dekleta. V našem klubu imamo veliko deklic, ki rade trenirajo boks. Tudi pri deklicah opažamo, da se zaradi treningov boksa počutijo močnejše in samozavestnejše, kar je še posebno dragoceno pri puncah, ki imajo težave z izražanjem pozitivnih agresivnih čustev. Kot na primer, kako se postaviti zase, kako reči ne in kako drugim pokazati, da tega ne maraš in ne dovoliš. Pri tem ne smemo pozabiti, da boks ni le vadba za kondicijo in utrjevanje mišic, temveč pripomore tudi k “možganski telovadbi", kar se kaže tudi v hitrejšem učenju in boljšem spominu," je odgovoril Ciuha.

 

Več o boksarski šoli za otroke, klubu in cenah najdete na njihovi spletni strani Golden Gloves, sicer pa dnevi odprtih vrat potekajo tudi še v oktobru!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Pesmi o mami in za mamo
Mama je nekaj posebnega, je popolna in ena sama. Ko ne najdemo besed, kako bi se ji zahvalili za vse, kar nam je dala, z...
17
Deček s posebnimi lasmi, ki so prava redkost
Tale je deček na prvi pogled povsem običajen fantek - ko nosi kapo. Ko pa je brez nje, je nekaj res posebnega. Imam namr...
11
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
9
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
7



Ustvarjajmo skupaj: Ta čudovita pomlad
Narava se počasi prebuja iz zimskega spanja in sončni žarki nas prav nežno božajo ter vabijo v naravo. Raziskujte pomlad...
Ustvarjalne ideje in igre za pomladne dni
photo
Pisana narava se je prebudila. Okoli nas je polno cvetlic in drugih pisanih rastlin, ki nam olepšujejo vsak dan. Rožice ...