|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Decembrski čas – čarobnost, ki jo nosimo tudi mi

Aleksandra Pinterič, 1.12.2010
Za otroke je december čas velikih treh mož, čas pričakovanj, želja, daril in veselja. To vedo tudi trgovine. Kaj pa mi, starši? Želimo take praznike, da se bodo otrokom izpolnile vse želje? Da ali ne?

image
/11


Letos so nas, aktivne člane potrošniške družbe, postavili v predbožično nakupovanje že takoj po 1. novembru. Opaziti je bilo mogoče že razne svetleče okraske, kataloge in lučke. Hitro, kajne? Začel se je čas, ko se marsikatera mama drži za glavo od vseh obveznosti, želja in dela. Vsekakor bi januarja potrebovala popraznični dopust. Da o izpraznjeni denarnici niti ne govorim! Čeprav vsi vestno govorimo, da je vse to prehitro, pademo in se ujemamo v zanko nakupovanja. Kaj pa otroci?

Tako zelo radi poudarjamo, da je bilo nekoč praznovanje božiča in novega leta prijetnejše, da »smo znali« ceniti darila. In kje je resnica? Daril smo bili enako veseli, kot so jih veseli naši otroci, vendar s to razliko, da jih otroci danes dobijo pogosteje in to veselje doživljajo pogosteje. Seveda si potem želijo vedno več! Razlika pa je ta, da nam naši starši tega niso mogli omogočiti, zato so lažje rekli »NE«. A nekaj ostaja: otroci danes in nekoč si želijo darila, pomembno pa je, iz kakšnega razloga darilo dobijo. In ta razlog leži v starših.

 

Zakaj kupujemo darila?

Da bi imeli dober občutek, ko osrečimo otroka? Da bi mu pokazali ljubezen? Ker bo sosedov otrok tudi dobil mogočna darila? Ker sami tega nismo imeli?

So to želje, stiske, žalost staršev ali otroka? Na ta način otroku povemo, da je ljubezen to, kar se kupi in seveda si je otroci želijo še več – več ljubezni! Vprašanje pa je, katere ljubezni si več želijo. Starševske, a kaj, ko jo mnogi starši izkazujejo skozi kupljene reči. Vedno pa ostane občutek, da nekaj manjka, občutek praznosti. Ljubezen se ne skriva v velikosti in ceni darila. In nekega dne se iz majhnih ust zaslišijo besede: »Če bi me imela rada, bi mi to kupila.« Pogojujemo ljubezen vsakodnevno v odnosu do otroka tudi sami? Ne vem, prisluhnite svojim besedam. Sama opažam, da ni ravno lahko biti starš v času tolikšne izbire otroških reči, tolikih otroških in odraslih želja, toliko slišanega o tem, kaj je prav in kaj ne, ob tem, kaj naj bi bilo, pa ni – in vse to ovito z veliko pentljo. Ja, ni lahko izbirati. A odgovore na vsa ta vprašanja lahko najde vsak samo v sebi.

 

Kaj je sploh pomembno v prazničnem času?

Odgovor morata poiskati starša in zgraditi skupno željo in vrednoto, kakšni bodo prazniki v njihovi družini. Otroci uživajo v pričakovanju, v čarobnosti praznikov, v vseh majhnih radostih, ki pustijo sled v srcu za vse življenje – v vonju maminih piškotov, valjanju testa, pečenih piškotih, iskanju daril, bedenju pozno v noč, svetlečih bučkah, prižiganju svečk, … Kaj je ostalo v našem spominu? Da, tisto prenesimo otrokom z vso srčnostjo, v tem bodo uživali, ker bomo uživali tudi mi.

 

Kanček pravljičnosti in izvirnosti

Vsaka mamica si želi, da bi prazniki uspeli. Vsekakor je priporočljivo, da si hiter decembrski čas dobro organiziramo in se pripravimo. Darila je mogoče kupiti že prej ali jih narediti doma (marmelade, zeliščne soli, domač kruh ipd.) poleti ali jeseni. S tem dosežemo, da nismo obremenjeni še s tem. Lahko celo leto na stran dajemo kovance in s tem denarjem kupimo darila. Ne boste verjeli, koliko denarja se lahko nabere! Pot do velikih reči je treba samo modro načrtovati in razdeliti na veliko drobnih korakov, pa so tudi prazniki čudoviti.

Kako nastaviti otroku darila? Pravljični svet otroku pričaramo prav starši. Lahko si zamislimo veliko darilo, v katerem so vedno manjše škatle, lahko pa naredimo preprost načrt stanovanja, ki ga je pustil dobri mož, in na vsaki postaji sledi naloga ter iskanje darila. Na spletu in v revijah je polno različnih idej, kako narediti praznike čarobne, polne doživetij. Manjše otroke hitro zapeljemo v svet domišljije, starejši otroci pa naj nam pomagajo pri varovanju skrivnosti in pripravi vzdušja. Najpomembnejše je VZDUŠJE in zanj ne potrebujemo veliko denarja!
 
Občutek imam, da smo v vsej tej recesiji občasno zmedeni prav vsi. Izkoristimo praznični čas in otroke spomnimo, da vsem le ni tako čudovito in da med nami živijo otroci, ki daril mogoče ne bodo prejeli – vsaj ne tistih, ki si jih želijo. A ni vse v darilih. Čas recesije je tudi čas, ki nas opominja, kaj je tisto NAJPOMEMBNEJŠE – denar ali družina?

Otrokove želje naj nam bodo samo usmeritev pri nakupovanju in obdarovanju. Ni nam treba izpolniti vseh otrokovih želja samo zato, da bi z njimi zaznamoval srečno otroštvo. Otrok bo v svoji pravljičnosti razumel, da je na svetu veliko otrok, katerim je treba razdeliti darila ter da se je dobri mož zelo potrudil in izbral primerno darilo zanj/zanjo. Bistvo vsega je vsekakor v pričakovanju in odpiranju darila. Bodimo izvirni!

 

Pa vesele, pravljične, tople in nasmejane praznike vam želim.

 

Preberi še:

Čarobno pletenje

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
13
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
13
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
10
Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirho...
Prepričani smo, da bodo skoraj vsi otroci radi sodelovali pri tem – verjetno najbolj zabavnem – opravilu, zato smo za v...
10



BLOG: Od hiše do hiše, od vrat do vrat ...
Včasih se mi zdi, kot da je tudi pust postal instanten. Hitro po kostum v najbližjo trgovino, malo naokrog po sladkarije...
BLOG: Kaj pa, če nočem biti "samo"...
Sem slaba mama? Prevec delam? Premalo dam sebe otrokom? Sem sebična, ker uživam še v toliko drugih stvareh in ne samo v ...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?