|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Kako in kdaj otroku razložiti, da bo dobil bratca oziroma sestrico? Kako se soočiti z njegovimi občutki, pričakovanji in strahovi?

image
Čeprav se otrok veseli bratca, v resnici ne ve, kaj to pomeni.
/11


Bodite iskreni in spoštljivi
Pričakovanje ob prihodu novega družinskega člana v starših vzbuja močna čustva, kar seveda (za)čuti tudi prvorojenec. Nosečnost nam omogoča, da se pripravimo na prihod dojenčka in številne spremembe družinskega življenja. V tem vzdušju pričakovanja sprememb pa ne smemo pozabiti tudi na otroka, ki kot enako pomemben član soustvarja ritem družine. Vendar otrok sam, brez naše pomoči, ne zmore razumeti, kaj nov dojenček v družini zares pomeni.

Da boste otroku pomagali razumeti prihajajoče spremembe, se z njim pogovarjajte o novem družinskem članu in spremembah, ki jih bo prinesel, kar se da iskreno in jasno. Poskušajte mu čim bolj natančno pojasniti, kaj se bo zgodilo - katere aktivnosti bodo nekaj časa v ospredju (hranjenje, uspavanje, menjavanje plenic …) in katere manj. Predvsem se osredotočajte na tiste rutine, ki se tičejo prvorojenca, tako da njegov vsakdan ohranite v čim bolj podobnem ritmu, kot ga je navajen in ob katerem se dobro počuti. Ne pozabite tudi na eno posebno, samo vajino rutino, ki jo boste delili le z njim, brez dojenčka. Tako bo otrok vedel, da lahko vsak dan pričakuje čas, ko bo sam z vami, ko boste samo njemu na voljo za igro, nežnost in ljubezen. Na primer: »Ko bom rodila, se bom verjetno manj igrala s tabo kot do sedaj, saj bom skrbela tudi za dojenčka. Toda še vedno te bom imela zelo rada in se potrudila, da bova našla nekaj časa samo za naju.«

 

Prostor za jezo, žalost in strah
Ob prihodu novega družinskega člana je še toliko bolj pomembno, da je vaš odnos z otrokom varen in zaupen, da bo otrok čutil, da lahko izrazi tudi negativna čustva do sprememb, ki jih je prinesel nov družinski član. V vašem odnosu mora biti tudi prostor, kjer bo otrok lahko jezen zaradi prihoda novega člana, žalosten, ker vas pogreša, ali prestrašen, ker se mu je življenje, kot ga je poznal, spremenilo. Otroka sprejmite v vsej paleti njegovih čustev brez sramotenja, strašenja ali zanikanja. Otroku dajte priložnost in prostor za iskren odziv ob prihodu sorojenca brez da bi ga utišali ali želeli preslišati, ko vam bo s svojim vedenjem ali besedami želel sporočiti, da mu je težko. Lahko mu rečete: »Vidim, da ti je težko, ker me ravno v tem trenutku (ko previjam, hranim, uspavam …) močno potrebuješ. Si jezen (žalosten, besen …)? Razumem, da je težko, ker se je veliko spremenilo sedaj, ko imamo dojenčka.«
Ko otroka v stiski zares slišimo, mu s tem pomagamo razumeti, kaj se z njim dogaja, hkrati pa takšen dober stik omogoča njegovo zaupanje vase in v vas, starše. Bogastvo ranljivosti v odnosih (z otrokom, partnerjem) nam daje možnost, da razvijamo sposobnost sledenja sebi in lastnim občutkom, ki je potrebna za notranje zadovoljstvo in dobro skrb zase.

Bodite pozorni tudi na morebitna nerealna pričakovanja, ki se lahko ustvarijo, in otroku ne obljubljajte: »Ko boš dobil bratca, se boš lahko igral z njim.« Igra, kakršno si želi in predstavlja otrok, se namreč v prvih letih še ne bo zgodila, zato bodite bolj natančni: »Ko boš dobil bratca, mi boš lahko pomagal pri previjanju, če boš želel. Bratec bo majhen dojenček, s katerim se takoj ne boš mogel igrati tako kot s prijatelji iz vrtca. Toda lahko pa mu boš pokazal kakšno svojo igračko ali mu zapel pesmico.« Izogibajte se tudi poudarjanju, kako je sedaj, ko je dobil bratca, že velik fant in lahko malo počaka.

 

 

Dr. Petja Kovačevič je doktorica zakonske in družinske terapije ter univerzitetna diplomirana komunikologinja. V zavodu Igrivi svet se ukvarja z vprašanji o vzgoji in starševstvu. Več informacij o njihovih programih dobite na www.igrivisvet.siinfo@igrivisvet.si in 040 818 122.

Dr. Petja Kovačevič na portalu Ringaraja.net odgovarja na vprašanja o vzgoji in starševskih stiskah ter zakonskih in družinskih težavah. Svoje vprašanje ji lahko zastavite TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
6
15 dejstev o zakonski zvezi
Nekaj dejstev o zakonski zvezi, razvezi in izvenzakonski skupnosti pri nas.
4
Opičje koze pri otrocih - glavna dejstva
Okužbo z opičjimi kozami so potrdili že v več evropskih državah, to nedeljo tudi pri naših sosedih Avstrijcih in tudi pr...
4
Kako naj opremimo sobo za osemletnega šola...
Arhitekt odgovarja na vaša vprašanja v povezavi z opremljanjem otroške sobe s pohištvom Planet.
4



Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...
Jezna sem, ker vzgajate otroke, ki se jih ...
Bila sem otrok v letih, ko je bilo biti otrok izjemno težko in ne želim, da bi se to obdobje ponovilo. Kljub temu, ko se...




Kg med nosečnostjo
Božička09

Koliko kg ste pridobile med nosečnostjo?

manj kot 7kg (11%)

od 7 - 9kg (11%)

od 9 - 11kg (15%)

od 11 - 13kg (22%)

od 13 - 15kg (11%)

več kot 15kg (30%)


Število vseh glasov: 179

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!