|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Doplačilo dohodnine je možno poravnati v 3 obrokih

Uredništvo Ringaraja.net, 21.4.2018
A veste, da je znesek doplačila dohodnine mogoče plačati v obrokih? Vsak državljan ima pravico, da izračunan znesek plača v treh obrokih. Preverite, kaj morate storiti za obročno odplačilo dohodnine!

image
Doplačilo dohodnine je mogoče poravnati tudi obročno.
/11


Foto: Pixabay.com

Kaj je dohodnina?

Dohodnina je davek od dohodkov fizičnih oseb. Obdavčeni so vsi dohodki, razen tisti, ki se ne štejejo za dohodke po Zakonu o dohodnini (dediščine, dobitki od iger na srečo, …) in tisti, ki so po navedem zakonu oproščeni plačila dohodnine (otroški dodatek, dodatek za veliko družino, določene pomoči in subvencije, …).  

Vsak davčni zaveznec prejme odločbo o odmerjeni dohodnini enkrat leto in odločba opredeljuje tudi ali je posameznik v letu državi plačal dovolj davkov, preveč ali premalo. V dohodninski odločbi je določeno v kakšnem znesku bo posameznik mral doplačati premalo plačanih davkov od dohodka v preteklem letu oziroma koliko bo država morala posamezniku vrniti, ker je v preteklem letu preplačal davke do države.


Vsak davčni zavezanec ima pravico do obročnega plačila davkov

Ko prejmemo dohodninsko odločbo smo po navadi vsi malce na trnih, koliko bomo morali še plačati državi. V primeru, da nam dolguje država, ker smo v preteklem letu plačevali preveč davka od dohodka, si vsi oddahnemo. Ko pa moramo državi doplačati premalo plačane davke, nas kar malce stisne pri srcu. Še posebej če gre za večji znesek, ki ga je težko poravnati naenkrat. Le malokdo pa je seznanjen, da imamo tudi pri doplačevanju davkov na razpolago določene možnosti, ki nam to doplačilo olajšajo. Zakon namreč določa, da imamo davčni zavezanci kot fizične osebe možnost odplačila davka na več obrokov, v določenih primerih pa so lahko upravičeni tudi do odloga ali celo do odpisa davka


Plačevanje po obrokih ali odpis plačila

Fizična oseba, ki davka ne zmore plačati oziroma ga ne zmore plačati v enkratnem znesku ima naslednje možnosti:

  • Plačilo davka v 3 mesečnih obrokih, pri čemer se ne preverja se socialnega položaja in ni potrebno predložiti instrumenta zavarovanja.
  • Plačilo davka v 24 mesečnih obrokih ali odlog za obdobje 24 mesecev ali odpis davka, pri čemer se preverja socialni položaj posameznika.
  • Plačilo davka v 12 mesečnih obrokih ali odlog za obdobje 12 mesecev, pri čemer se ne preverja socialnega položaja, vendar je treba predložiti ustrezen instrument zavarovanja. 


Odplačilo davka v treh obrokih najenostavnejše

Za odobritev odpisa, odloga ali obročnega odplačevanja davka je potrebno vložiti vlogo. Pri daljšem časovnem obodobju odplačevanja se preverja posameznikov socialni status, ne glede na ta status, pa ima vsak od nas pravico, da zaprosi za obročno odplačevanje davka v 3 mesečnih obrokih, ki je najenostavnejši in najhitrejši način odplačevanja davka.


Kdo je upravičen do obročnega odplačevanja davka?

Do obročnega odplačevanja davka v treh mesečnih obrokih so upravičene le fizične osebe, ne pa tudi pravne osebe. Obročno odlačevanje je možno za davek, ki se ne nanaša na opravljanje dejavnosti. Letni poračun dohodnine se šteje za davek, ki se ne nanaša na opravljanje dejavnosti. To pomeni, da je tudi fizična oseba, ki opravlja dejavnost, upravičena do obročnega plačila davka v 3 mesečnih obrokih, ob predpostavki, da gre za davek, ki ne izhaja iz naslova opravljanja dejavnosti (vključno z poračunom dohodnine na letni ravni).


Pogoji za odobritev obročnega odplačevanja davka

Če bi želeli plačati davek v treh obrokih, vam ni potrebno izpolnjevati nobenih posebnih kriterijev ali prilagati kakšnih posebnih dokazil. Odobritev trimesečnega obročnega plačevanja namreč ni pogojena z vašim finančnim statusom, socialnim položajem ali s predložitvijo ustreznega instrumenta zavarovanja.

Vsak zavezanec, ki bi želel odplačati premalo plačani davek od dohodka v treh obrokih mora na Finančno upravo RS oddati vlogo za odobritev, bodisi pisno na ustreznem obrazcu ali preko portala eDavki. Obrazec vloge, ki jo potrebujete, najdete TUKAJ

 

Vir: Data.si, FURS


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Na dopust z varčevanjem ali s kreditom
Slovensko ali hrvaško morje, zdravilišča, gore ali obisk oddaljenih eksotičnih krajev... Letošnji dopust – sanje ali res...
4
Zabavni in poučni poskusi za mlade razisko...
Imate otroka, ki rad raziskuje in je nadvse radoveden? Ga zanimajo zakoni fizike, pa čeprav v resnici še ne ve, kaj je t...
3
Z evrom prihajajo ponaredki
Že v nekaj sekundah lahko vsakdo preveri pristnost tako, da bankovec nagne proti svetlobi. Pravi bankovci v primerjavi s...
2
Kaj moram vedeti o vzajemnih skladih?
Preden se odločite za varčevanje za otroka v obliki vlaganja v vzajemne sklade, se poučite o tej obliki investicije.
2



So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?