|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: Družinsko povezovanje z naravo

Helena Primic, 4.5.2018
Ta vikend si vzemite čas za družinsko raziskovanje narave, ki ga lahko organizirate na različne načine. Za vas smo zbrali nekaj praktičnih idej, ki bodo družinske člane povezala tako z naravo kot drug z drugim.

image
Ste letos že sezuli čevlje in se s stopali povezali z Zemljo?
/11


Čudovito topla in zelena pomlad kar vabi v naravo, ki je odlično pribežališče od hitrega sodobnega tempa. Tudi za družine.

Ta vikend si zato vzemite čas za družinsko raziskovanje narave, ki ga lahko organizirate na različne načine. Za vas smo zbrali nekaj praktičnih idej, ki bodo družinske člane povezala tako z naravo kot drug z drugim.

 

Bosonogo raziskovanje sveta

Visoke temperature so že dodobra segrele zemljo, zato se na družinski sprehod po naravi lahko odpravite kar brez čevljev oz. bosonogi. Če tega še niste počeli, odvrzite predsodke in se za začetek odpravite na bližnjo gozdno ali travniško pot, kjer boste lahko skupaj z otroki ugotavljali, na katerem terenu je najbolj prijetno hoditi bos ter kje najbolj pika, zbada in podobno.

Bosonoga hoja po različnih naravnih materialih (trava, zemlja, hlodovina, kamenčki, mah, luža, blato ...) je pomemben del gozdne pedagogike, ki ugotavlja, kako zelo dragocene so takšne izkušnje za otrokov fizični in psihični razvoj. Če k temu dodamo še dejstvo, da se na ta način tudi "zemljimo" oz. polnimo z zdravilnimi pozitivnimi elektroni, ki jih oddaja Zemlja, je bosonoga hoja nekaj, kar je priporočljivo početi prav vsak dan, vsaj pol ure. Če to počnemo v dobri družbi družinskih članov in se pri tem tudi zabavamo, je pozitivni učinek gotovo še večji.


Objemanje dreves

Morda se zdi objemanje dreves komu "čudaško", toda gre za znanstveno potrjeno metodo zdravljenja - dendroterapijo. Otroci so še posebej občutljivi na energijo dreves in pogosto kar sami začutijo, katero drevo "jih pokliče". Zato odvrzite predsodke in poiščite svoje drevo. Največ energije oddajajo hrast, bor, jelka, smreka, macesen, akacija, javor, breza in jerebika, medtem ko so močni sprejemniki energije trepetlika, kostanj, topol, vrba, breza, jelka, brest, čremsa in druga hitro rastoča drevesa.

Ali ste vedeli, da sprehod po gozdu deluje na človekovo telo bolje kot zdravila? Zato se z družino čim večkrat odpravite v gozd, četudi ne boste objemali dreves. Tako imenovana "gozdna kopel" namreč že po dveh urah okrepi imunski sistem za 50 %, odpravlja depresijo in nespečnost, uravnava tlak in srčni ritem, deluje proti stresu in pomirja. Vzrok za takšne pozitivne učinke na človekovo zdravje znanstveniki pripisujejo fitoncidom - naravnim antibiotikom, ki jih drevesa in rastline izločajo v zrak kot lastno zaščito pred škodljivimi insekti in mikroorganizmi.

 

Ležanje v travi

V starih časih se starši niso obremenjevali s klopi in umazanimi oblačili, zato so se tudi otroci pogosteje ulegli v travo, opazovali mini svet med travnimi bilkami ali le opazovali oblake. Danes so otroci vsakodnevno bombardirani s številnimi stimulacijami, zato se vse težje pomirijo in prisluhnejo notranjemu dogajanju.

Če želite svojemu otroku pomagati razviti čuječnost in empatijo, se skupaj z njim uležite v travo in mu z vzgledom pokažite, kaj pomeni ležati v travi. Morda bo na začetku godrnjal, kako mu je to brez veze, toda z nekaj vaje bo kmalu tudi sam ugotovil, da je življenje prijetnejše in lepše, če čas teče počasneje in dobimo priložnost, da smo povsem tukaj in zdaj.

 

Naravna igralnica

Narava je najboljša vzgojiteljica in učiteljica, ki pa ji starši v sodobnem času premalokrat zaupamo svoje otroke. Ker nas je strah, da se bodo otroci poškodovali, umazali ali se morda dolgočasili brez vseh igrač, ki jih imajo doma na voljo. Otroci, ki niso pogosto v naravi, namreč še ne vedo, da se najboljše igrače skrivajo prav v gozdu, na travniku ali ob morju - vse tiste čarobne palčke, kamenčki, listi in plodovi, ki se lahko kadarkoli spremenijo v točno to, kar otrok potrebuje za igro.

Zato se skupaj z otrokom odpravite na lov za naravnimi zakladi. S seboj vzemite košaro ali vrečko, v katero bo otrok lahko shranjeval vse zanimive, čudne, neverjetne ... predmete, ki jih bo našel v naravi. Z malo spretnosti lahko potem iz njih doma ustvarite nove naravne igrače, ki jih bo otrok gotovo bolj cenil kot igrače iz trgovine.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
8
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
6
Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
5
"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
4



Kaj število imena pove o vas in vaši družini?
Vaše ime in ime vašega otroka vpliva na značaj, na doživljanje sveta okoli sebe in na prihodnost. Numerologija številom,...
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?





sindarin

Kaj ima največji vpliv na vašo odločitev o nakupu igrače?

lastne izkušnje z igračo (30%)

najdene informacije prek interneta (7%)

informacije od znancev, prijateljev, staršev (27%)

izgled igrače (18%)

nasvet prodajalke (4%)

drugo (13%)


Število vseh glasov: 151

Hvala za glasove. Glasoval/a si že za vse aktualne ankete. Lahko pa ustvariš svojo anketo!