|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Eko pohištvo za sobico vašega malčka

Tina Južnič, 5.6.2010
Tudi pohištvena industrija gre v korak s časom in vse pogosteje sledi eko prizadevanjem. Še posebej je to izrazito pri proizvodnji tako imenovanega »eko otroškega pohištva«.

image
/11


Beseda eko izvira iz besede ekologija, znanstvena veda, ki preučuje porazdelitev in bogastvo živih organizmov in odnose med živimi bitji ter živim in neživim okoljem. Danes smo sicer njen pomen nekoliko predrugačili in pod besedo eko razumemo »človekovo prizadevanje za zmanjšanje lastnega škodljivega vpliva na okolje« (Wikipedia, 2010). Tudi pohištvena industrija gre v korak s časom in tudi tu se vse pogosteje sledi eko prizadevanjem, še posebej je to izrazito pri proizvodnji tako imenovanega »eko otroškega pohištva«.

 

»Zdrava« otroška radovednost

Otroci so radovedna bitjeca, ki na novo raziskujejo svet. Pri spoznavanju novega ne uporabljajo le vida, sluha in vonja, temveč tudi okus. Vsako novo stvar najprej dobro pregledajo, nato pa jo še okusijo. Tudi pohištvo v otroški sobici ni nobena izjema. Nemalokdaj se zgodi, da otrok poliže oziroma ugrizne v posteljno stranico ali da »poljubček« svoji omari. Prav zato je zelo pomembno, da je pohištvo otroške sobe vašega malčka izdelano z upoštevanjem najvišjih standardov obdelave lesa. Pri tem je vedno bolj v ospredju uporaba nestrupenih barv in lakov, ki ne vsebujejo formaldehida.

 

Začne se pri pridobivanju lesa

Skrb za t. i. »zdravo« pohištvo se začne že pri samem pridobivanju lesa. Pomembna sta tako vrsta lesa kot tudi njegovo poreklo, še posebej pri ivernih ploščah, za katere veljajo izredno strogi evropski predpisi.Les namreč veliko pove o samem vzdrževanju gozdov, iz katerih ga pridobivajo in pa o okolju ter njegovih vplivih, v katerih drevesa rastejo. Če boste pri izbiri otroškega pohištva imeli na voljo ta podatke, boste lažje ocenili ali je bil uporabljen les izpostavljen kakšnim škodljivim vplivom okolja (npr. radioaktivno sevanje ipd.).

 

Uporaba nestrupenih snovi

Izrednega pomena pri izdelavi eko otroškega pohištva je zagotovo uporaba nestrupenih barv in lakov, brez vsakršnih škodljivih hlapov. Izdelovalci takšnega pohištva bo pozitivne lastnosti le-tega zagotovo izpostavili in jih tudi ustrezno označili oziroma podkrepili s certifikati, ki dokazujejo neškodljivost in primernost pohištva za opremo otroške sobe.

 

Okolju prijazen proizvodni proces

Globalno segrevanje je eden glavnih problemov današnjega časa. Svet se bori za zmanjšanje škodljivih vplivov na okolje, zato je poleg uporabe kakovostnega lesa ter nestrupenih barv in lakov, pri eko pohištvu pomembna tudi okolju prijazna proizvodnja in posledično skrb za okolje.

 

Eko certifikati

Najzanesljivejši pokazatelj tega ali je pohištvo res eko so številni certifikati, ki jih proizvajalci pohištva lahko pridobijo v primeru, da se ravnajo v skladu z določenimi pravili oziroma predpisi. Žal pa ima tudi pridobivanje teh potrdil svojo ceno, ki jo kupec posledično občuti pri nakupu. Večina eko otroškega pohištva, ki zagotavlja izpolnjevanje vseh zgoraj naštetih kriterijev, ima namreč tudi precej višjo ceno.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
24
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
15
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
11
Kako otroka spraviti iz hiše?
Karkoli boste otroku govorili (kako zelo je čas, preživet v naravi, zdrav ali koliko zanimivih reči se skriva na vrtu), ...
9



Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?