|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Erika Brajnik svetuje: 5 pravil pravilnega moksanja otrok

Uredništvo Ringaraja.net, 29.1.2023
Naturopatinja Erika Brajnik nam je zaupala pet pravil pravilnega moksanja otrok, s katerim se lahko na naraven način lotite jesenskih prehladnih obolenj.

image
Pri zasluzenosti zgornjih dihalnih poti si lahko pomagate z moxo.
/21


Novo šolsko leto in hladnejši dnevi hitro prinesejo vneta ušesa in zamašen nosek. Če ima vaš otrok pogosto angine, težave z žrelnico, bronhitise, pljučnice ali vnetja mehurja ter ima skoraj vedno mrzle roke in noge, mu lahko pomagate z metodo komplementarne medicine - moksanjem.

Predvsem september je idealen čas za moxanje, ki je zelo preprosta metoda, ko jo boste enkrat obvladali.


Kaj je moksanje?

Moksa (moxa)je poznano zelišče tradicionalne kitajske medicine, ki učinkovito odpravlja zasluzenost. Uporabljajo se paličice mokse, ki jih žareče postavimo približno en centimeter od kože in predel telesa grejemo tako, da paličico vrtimo v krogu. Več kot je vlage v telesu, pogosteje se bo moksa ugašala, zato jo moramo med postopkom pogosto postavljati na ogenj in otresati.

"Ker so otroci (nekje do 12. leta starosti) bolj »čisti« (nimajo toliko toksinov), je moksa pri njih toliko bolj učinkovita, obenem pa so tudi bolj občutljivi, zato je nujno potrebno upoštevati pravila moksanja otrok," opozarja naturopatinja Erika Brajnik iz naturopatskega centra Saeka.


PREBERITE TUDI: S solno terapijo do boljšega zdravja otroka


Pet pravil moksanja otrok

Kot nam je zaupala sogovornica, je pri moxanju otrok treba slediti petim pravilom in sicer:

1. Le na hrbtu. Otroke moksamo vedno samo na hrbtu - na predelu med lopaticama. Za odrasle namreč obstaja več točk, kjer se lahko moxamo glede na težave, ki bi jih radi odpravili.

2. Zvečer, ko zaspijo. Otroke moksamo zvečer - takoj, ko zaspijo. Takrat se namreč umiri otrokov vegetativni živčni sistem in je moksanje učinkovitejše. Ko otrok spi, je tudi manj možnosti, da bi nemirnega otroka nenalašč poškodovali z žarečo konico moxe. 

3. Nad pižamo. Otrok ne moksamo nad golo kožo kot odrasle, temveč nad pižamo, pri moksanju pa posebej skrbno pazimo, da paličico pogosto otresamo in kakšen del mokse ne pade na otroka.

4. Grejemo z volno. Po končanem moksanju na otrokov hrbet pod pižamo položimo nekaj volnenega (šal ali kakšno volneno grelno vrečko). Volna ima namreč posebno zdravilno grelno moč, zato je pomembno da po končanem moksanju predel med lopaticama ohranimo dlje časa topel in tako potenciramo delovanje moksanja.    

5. 20 minut. Tudi otroke tako kot odrasle moksamo 20 minut na dan, najbolje kar vsak dan cel september.


Več o moksanju lahko preberete tukaj, lahko pa si ogledate tudi daljšo videorazlago Brajnikove o moksanju v videu spodaj.

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
9
Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hval...
Pravila in pogoji nagradne igre HiPP: Hvala mama.
6
BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
6
Pomladno potepanje s kolesom
Pomlad prinaša toplejše sončne žarke. Vremenske razmere, primerne za gibanje zunaj, koristijo tako staršem, kot njihovim...
5



Zakaj ima otrok afte?
Afte so razjede na ustni sluznici, ki se lahko pojavijo v vseh starostnih obdobjih, tudi pri otrocih. V hujših primerih ...
Mikrosporija – najpogostejše glivice pri o...
Z dermatologinjo Tamaro Heraković smo se pogovarjali o glivicah pri otrocih. Povedala nam je, da je najpogostejša okužba...