|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Gomasio, sezam in še več

Uredništvo Ringaraja.net, 14.12.2011
Sezam nam daje energijo, vzpostavlja ravnovesje živčnega sistema. Vrača voljo in veselje ter izboljša koncentracijo. Uporablja se tudi za zaščito srca in za boljše spanje.

image
/11


 

Gomasio (Gomašo - Gomašio) je osnovna začimba makrobiotične prehrane. Makrobiotiki jo uporabljajo kot nadomestek za sol. Gomasio pa ni le začimba, temveč starodavno zdravilo z Daljnega vzhoda.
Po svojem delovanju je zelo bazičen in ima tisočkrat večji učinek od običajnih tablet proti zgagi. Delovanje lahko preizkusite, če si stresete v dlan pol čajne žličke gomasia in ga z usti dobro posesate. S tem krepite prebavo in svoje počutje.

Zelo pijanega človeka lahko streznite že z eno do dvema žlicama gomasia.


Gomasio je še več kot to

V zadnjem času je vse več govora o tem, da so bolezni posledica »zakisanosti« telesa oziroma neravnovesja v našem telesu. Preprosta dietna hrana s stročnicami in zelenjavo z nekaj gomasia, kuhana v železni posodi, bo na vas učinkovala tako, da bo zmanjšala kislost vašega organizma. Hrana se bo bolje presnovila, ozdravili se boste slabokrvnosti.

V literaturi sem zasledila celo, da je gomasio naravno zdravilo za krvne bolezni, sladkorno bolezen in raka. Če gomasio uživate dnevno, se bo vaša krvna slika popravila v zelo kratkem času.

 

Gomasio naj bi pomagal celo dojenčkom pri trebušnih krčih, kolikah. Če se kolike pojavijo, naj doječa mati poje nekaj gomasia, kislost njene krvi se bo znižala, otrok bo zaužil laže prebavljivo, uravnoteženo mleko in prenehal jokati. Utemeljica makrobiotike Lima Ohsawa (1899–1999) je v svoji kuharski knjigi poudarila, da je laže pripraviti slavnostno pojedino kot uravnotežen gomasio.

 

O čem pravzaprav govorimo? Gomasio je mešanica pražene soli in delno zdrobljenega neoluščenega sezama.

 

Gomasio seveda lahko tudi kupite. A zakaj bi ga kupovali, ko je njegova priprava tako preprosta!

 

Res je, da za pripravo pravega gomasia potrebujete pravi terilnik, imenovan suribači. Terilnik je izdelan iz žgane gline in ima žlebičasto notranjost. Bat za trenje je lesen. Suribači lahko kupite v trgovinah z zdravo hrano, cena zanj je okrog 20 evrov. Če ga ne nameravate kupiti, lahko gomasio pripravite z običajnim terilnikom ali celo električnim sekljalnikom, vsaj za prvo silo, da ugotovite, če okus prija. V zdravstvene namene pa je gotovo najbolje, če se oskrbite s pravim japonskim terilnikom. Uporaben je seveda tudi za druge namene.


 

GOMASIO

1 žlička neprečiščene drobno mlete morske soli

15 žličk neoluščenega sezama

 

Originalni recept predvideva razmerje 15 enot neoluščenega sezama in 1 enoto soli. Če želite bolj slan gomasio, uporabite razmerje 12:1.

 

V litoželezni posodi prepražimo žličko soli. Sol stresemo v terilnik in jo stremo v prah. V isti posodi na šibkem ognju prepražimo še neoluščen sezam. Pražimo tako dolgo, da zadiši. Ves čas mešamo oziroma stresamo posodo, da se sezam ne zažge, s tem se izognemo tudi, temu da bi seme skakalo iz ponve. Zato je najbolje, če med praženjem posodo delno pokrijemo. Seme je dovolj popraženo takrat, ko postane hrustljavo, za kar je dovolj, če ga pražimo par minut. Praženo seme stresemo k soli v terilnik in začnemo treti. Namen trenja je, da se sol prepoji z oljem iz semen. Ne pritiskamo premočno. Tremo s krožnimi gibi v smeri od dna proti robu terilnika. Levičarji naj trejo v smeri urinega kazalca, desničarji pa v nasprotni smeri. Pri tem delu moramo seveda uživati, ne mislimo na slabe reči, ker v gomasio vlagamo svojo energijo. Tremo tako dolgo, da je 95 % semen strtih. Gomasio shranimo v porcelanasti ali stekleni posodi na suhem mestu, a ne v hladilniku. Hranite ga lahko dolgo, celo pol leta, a priporočam, da si pripravljate manjše količine in ga prej porabite.

 

 

Vir: Mateja Reš

 

Sezamovo seme

 

Sezam (Sesamum Indicum) predstavlja skupno ime za kakšnih 15 rastlinskih vrst, katerih prvotni domovini sta Afrika in Azija. Komercialne sezamove rastline dosežejo višino cca 2 m v 3 do 6 mesecih, razvijejo pa se iz semena; rože zvončaste oblike se razvijejo v 60 do 75 dneh po sajenju in cvetijo od julija do septembra, ko se rastline porežejo, in posušijo; ko se posušijo, se kapsule semen odprejo in semena zlahka izpadejo kar s tresenjem rastline.

Sezam predstavlja starodavno gojeno kulturo, katere zgodovina sega vsaj 2 stoletji pred našim štetjem, v izvirni obliki izhaja iz centralne Afrike, predstavlja pa eno najstarejših gojenih kultur tako v Afriki kot Indiji. Že vsaj dve tisočletji to rastlino gojijo med rekama Evfratom in Tigrisom, zelo hitro se razširila na mediteranske dežele, Kitajsko in Japonsko. Prisilno selitev Afričanov kot sužnjev v Ameriko je s sabo prinesla tudi sezamovo seme, kjer so ga pridelovali predvsem na jugu, predstavljalo pa je tipično afriško prehrano; v Optimalni prehrani sloga Naravnega Zdravja – Naravne Higiene pa predstavlja pomemben vir hranljivih, vitalnih snovi, vendar v njegovem izvirnem, naravnem, celostnem stanju.

V današnjem času raste sezam predvsem v toplejšem, ekvatorialnem področju, glavni pridelovalci pa so Egipt, Ekuador, Honduras, Kitajska, Nikaragua.

Kaljenje sezamovega semena – kot tudi kakršnega koli drugega se začne s setvijo, vlago in pod ugodnimi pogoji seme ponovno postane rastlina, kjer začno pogajati listi, razvijejo se cvetovi in kmalu začne proizvajati še več semen; semena vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, ki čakajo pripravljeni na možnost prispevanja v tem energetskem procesu in se zelo hitro razrastejo v novo življenje in razvijajo se zelo, zelo obilno.


Beljakovine

Dobra beljakovinska hrana vsebuje takšen nivo aminokislin, ki lahko izpolnijo potrebe organizma po beljakovinskih zahtevah; beljakovine služijo za obnovo in zamenjavo tkiv. Nekatere vrste hrane, kot na primer jabolko (je sadež, ki vsebuje vse aminokisline), ker pa se prehranjujemo tudi z drugimi raznovrstnimi sadeži predstavlja sezamovo seme v njegovi naravni, celostni (nepraženi) obliki izvrsten vir beljakovin, ki ga lahko telo učinkovito prebavi, absorbira, kasneje reciklira in tudi izloči. Iz raziskav in prakse je razvidno, da lahko telo najbolje uporabi beljakovine v njihovi celostni, naravni obliki.

Pri “normalnem meščanskem načinu” prehranjevanja, ki je žal običajno, je termično obdelana hrana, v kateri so tudi beljakovinski viri kemično spremenjena in zelo osiromašena; kuhane ali kako drugače termično obdelane beljakovine, kot meso in mesni izdelki, mleko in mlečni izdelki, jajca izgubijo več kot 50% aminokislin, kar je posledica formiranja povezav med aminokislinskimi verigami, ki so v telesnem procesu presnove odporne na encimsko delovanje, zato jih telo ne more razgraditi in uporabiti, zato (p)ostanejo v telesu vir strupenih snovi, ki povzročajo resne probleme.

Sezamovo seme vsebuje tudi dve zelo pomembni aminokislini, prva je metionin, ki pomaga organizmu v procesu proizvajanja energije, namesto debelosti; in druga je triptofan, ki je v bistvu predhodnik niacina, ki ga telo potrebuje za ohranjanje ali vzpostavitev dobrega živčnega sistema, odlične forme, veselja, koncentracijo, zagotavlja pa tudi dober, trden spanec.

Če in kadar se zgodi, da postane organizem nekako “prenasičen” z metioninom, se višek pretvori v colin, ki močno podpira organizem v procesu proizvajanja energije namesto maščob, pred tem pa colin uspešno sodeluje pri obvladovanju odvečnega holesterola (to je tisti holesterol, ki ga v telo vnašamo z nepotrebno, za organizem škodljivo hrano živalskega izvora). Za doječe matere je zelo pomembno, da v dnevne obroke vključijo tudi obrok sezamovega semena, saj metionin v njem drastično izboljša kvaliteto materinega mleka; sezamovo seme je namreč hrana, ki vsebuje najvišje vrednosti metionina.

Kako visoka, za telo uporabna vrednost beljakovin v njihovi celostni, naravni obliki sestavlja čudovit produkt narave, kar je razvidno kar iz tabele, saj 100 mg semena vsebuje skoraj 19 % beljakovin.


Sezamovo seme kot vir vitaminov B kompleksa

Enaka količina sezamovega semena (100 g) vsebuje priporočen, zahtevan odstotek vitaminov B skupine, kar je razvidno iz navedbe zgoraj gre za tiamin, riboflavin in niacin.

Hrana ki vsebuje esencialne maščobne kisline

Maščobne kisline so v visokih koncentracijah prisotne v reproduktivnih organih človeka, predstavljajo pa zelo pomemben strukturni del celičnih membran; njihova najpomembnejša naloga je ta, da delujejo kot “predhodniki” (snovi ki vsebujejo naslednji vir) prostaglandina.

So hitri biološki urejevalci, regulatorji, ki jih telo proizvede v trenutku, ko jih rabi in kjerkoli jih rabi. In čisto vsak prostaglandin ima samo enojno delovanje, kar pomeni, da imajo zelo kratko življenjsko dobo, zato jih mora organizem konstantno proizvajati, telo pa ga uspešno proizvaja iz polinenasičenh maščobnih kislin, te pa so pomembne za optimalno delovanje celotnega organizma, izboljšujejo pa tudi registracijo informacij v možganskih celicah in prenos signalov v živcih samih.

Medicinske raziskave so pokazale (1940), da maščobne kisline stimulirajo popravljalne procese pri okvarjenih, poškodovanih tkivih in izboljšujejo kožno strukturo okvarjene, izsušene kože, ki je vedno zunanji rezultat napačnega življenjskega sloga v celoti, torej tudi prehranjevanja s termično obdelano, denaturirano, devitalizirano, procesirano, konzervirano, “mrtvo” hrano, s hrano živalskega izvora (mleko in mlečni izdelki, meso in mesni izdelki, jajca) in seveda jemanja “zdravil”, ki jih predpisujejo zdravniki.

Pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin botruje suhi koži, dermatitisu že pri dojenčkih, ki so stari kakšen teden dni, kar je posledica neprimernega življenjskega sloga in prehranjevanja matere pred nosečnostjo, v času nosečnosti in dojenja. Profesor Dr. Medicine Irwin Lubowee, dermatolog na New York Medicine University pojasnjuje, da je suha koža na obrazu problem številka ena v ZDA.

 

SEZAMOVO OLJE

 

Svetlo ali temno (iz praženih semen) sezamovo olje se uporablja v prehrani kot dodatek hladnim jedem in solatam. Je zelo zdravo in polno hranil. Pomembno je, da je hladno stiskano in nerafinirano.

 

Svetlo sezamovo olje zelo blagodejno deluje tudi na kožo. Uporablja se kot olje za nego telesa in obraza. Vsebuje veliko vitamina E in pomaga pri različnih težavah s kožo, kot so psoriaza, suha koža, brazgotine, akne.Prav tako zavira procese staranja. Pomaga tudi proti izpadanju las in prhljaju.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Okolju prijazna eko tipkovnica
Fujitsu predstavlja prvo, okolju prijazno »eko-tipkovnico«, ki je izdelana iz recikliranih materialov.
3
Teden globalnega učenja
Teden bodo zaznamovali številni dogodki, ki se bodo odvijali po celi Sloveniji, sodelovalo pa bo mnogo organizacij, šol ...
3
Zaljubljeni deževnik Martin
Zaljubljeni deževnik Martin je prisrčna pripoved o deževniku. Knjiga sodi v eko zbirko knjig pisateljice Alenke Klopčič....
3
Koprive za zdravje
O njihovi zdravilnosti je znanega že veliko, so zastonj in rastejo za skoraj vsako hišo, še vedno pa se ob koprivah verj...
3



Čiščenje stanovanja ali hiše z eko čistili
Eko vila je otroke povabila na izlet z vlakom. Zbrali so se na železniški postaji in se veselo podali novim dogodivščina...
PI – zadnji polarni medvedek
Pa je izšla! Druga v zbirki Sad Earth Collection z naslovom Pi - zadnji polarni medvedek! Tudi ta eko knjiga, ki je izšl...