|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Izbrati ustrezno zaščito

Metka Troha, 1.2.2010
V obdobju odraščanja mladi odkrivajo še drugo plat sebe in svojega telesa. Njihovo telo dozoreva, poleg tega pa mladostnik začne sebe doživljati kot spolno bitje. Začenja se prvo odkrivanje intimnih odnosov z drugimi.
Ključne besede:

image
/11


Odločitev za spolni odnos bi že sama po sebi morala biti premišljena in odgovorna, treba pa je začeti razmišljati tudi o ustrezni zaščiti tako pred nezaželeno nosečnostjo kot tudi pred možnimi spolno prenosljivimi okužbami. Pred prvim spolnim odnosom je gotovo najboljši odkrit pogovor s tistimi, ki jim najstnik zaupa. Na prvem mestu so zagotovo starši, seveda če se z njimi mladostnik lahko tako odkrito in sproščeno pogovarja o tej temi. Toda najstnik je glede tega po navadi najbolj skrivnosten prav pri starših, zato je lahko dober sogovornik tudi kdo od prijateljev, ki že ima izkušnje na tem področju. Med mladimi so zelo priljubljene tudi spletne klepetalnice (forumi), kjer lahko anonimno vprašajo karkoli, vedno več pa je tudi forumov, ki ponujajo nasvete strokovnjakov.

OBLIKE KONTRACEPCIJE

Kontracepcija je predvsem zaščita pred nezaželeno nosečnostjo, hkrati pa je lahko tudi zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami. Najpogostejše oblike kontracepcije so:

 

1. Kondom je narejen iz lateksa, ki se prilega penisu v času erekcije in preprečuje semenski tekočini, da pride v nožnico. Na voljo je tudi ženski kondom (femidom), ki se vstavi v nožnico in preprečuje stik semenske tekočine z nožnico, vendar se redkeje uporablja. Pri nas ženski kondom ni na voljo.

 

– brez tveganja za zdravje

– vedno pri roki

– izboljša težave s prezgodnjim izlivom – potrebna samokontrola in načrtovanje

– uporabiti vedno nov kondom

– omejen rok trajanja

– lahko zmanjša občutenje

– možnost pretrganja, slabega tesnjenja, razpok

 

2. Kontracepcijska tabletka vsebuje kombinacijo hormonov (estrogen in progestagen), ki preprečujejo ovulacijo (sprostitev jajčeca), ki je pogoj za zanositev. Obenem lahko omili tudi nekatere druge težave (uredi menstrualni ciklus, ublaži menstrualne bolečine, pomaga pri aknasti koži). Pred začetkom jemanja hormonskih tabletk je potrebno obiskati ginekologa; ta lahko predpiše najustreznejšo vrsto kontracepcijskih tabletk.

 

– omili tudi druge težave (bolečo menstruacijo, nereden menstrualni ciklus, težave s kožo)

– ščiti pred rakom jajčnikov in maternične sluznice

– ščiti pred zunajmaternično nosečnostjo – ne ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami

– možni stranski učinki

– redno in vestno jemanje

 

3. Urgentna kontracepcija se uporablja le izjemoma, in sicer po nezaščitenem ali slabo zaščitenem spolnem odnosu oziroma če je med odnosom počil kondom. Tabletke pa je treba zaužiti najpozneje 72 ur po takšnem spolnem odnosu. Do naslednje menstruacije je nujno potrebna uporaba mehanske zaščite (kondom).

 

– preprečuje zanositev po nezaščitenem odnosu – ne ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami

– stranski učinki (slabost, bruhanje)

 

4. Naravne metode zaščite so najmanj zanesljive metode zaščite. Med te spada izračunavanje ženskega hormonskega ciklusa (koledarska metoda, temperaturna metoda, metoda opazovanja cervikalne sluzi, simptotermalna metoda, testi za ugotavljanje plodnih dni). V vsakem ciklusu so možni štirje plodni dnevi, in sicer tri dni pred ovulacijo in en dan po njej, vendar pa je te dneve zelo težko določiti.

 

– brez tveganja in stranskih učinkov

– druge metode niso potrebne – vzdržnost v plodnem obdobju (8–20 dni)

– nujno beleženje sprememb

 

5. Kontracepcijski obliž vsebuje sintetična hormona estrogen in progestagen, ki prehajata skozi kožo v kri. Uporablja se tri tedne (zamenjamo ga enkrat tedensko), sledi en teden premora. Lahko si ga zalepimo na kožo kamorkoli na telesu (trebuh, zadnjica, stegna ali nadlahti); ne odlepi se niti med prhanjem, kopanjem in športnimi dejavnostmi.

 

– primeren za vse starosti

– zelo preprosta uporaba

– možni stranski učinki

– ne ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami

 

6. Hormonska oz. depojska injekcija vsebuje samo progestagen, ki za tri mesece prepreči ovulacijo, sluz v materničnem kanalu pa postane manj prehodna za semenčice.

 

– manj vnetij sluznice, zunajmaterničnih nosečnosti, raka

– možni stranski učinki

– neredne menstruacije

– tvegano v določenih primerih

 

7. Druge metode so predvsem za mlade najmanj primerne. Mednje spadajo diafragma (gumijasta kupola, ki prekrije maternični vrat in se uporablja skupaj s spermicidi), maternični vložek (plastičen vložek v obliki črke T, prevlečen z bakrom ali progestagenom, ki se vstavi v maternično votlino) ali spermicidi (kemične snovi – kreme, geli, pene - ki uničijo semensko tekočino in se po navadi uporabljajo kot dodatna zaščita).

 

Spermicidi – delno ščitijo pred okužbami

– povečajo učinkovitost kondoma in diafragme – začne delovati po 10 minutah

– pri večkratni uporabi na dan povečajo verjetnost za prenos virusa HIV

Diafragma – brez stranskih učinkov

– delno ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami – treba je načrtovati spolni odnos

– lahko draži sluznico, ker mora še po odnosu ostati v nožnici

– ni primerna za vse ženske

Maternični vložek – uporaben od 5 do 8 let

– zmanjša jakost menstruacijske krvavitve (hormonski vložek) – boleča namestitev

– zelo redko se lahko premakne ali izpade

– lahko okrepi boleče menstruacije (bakreni vložek)

 

IZBIRA JE ODVISNA OD VSAKEGA POSAMEZNIKA

Odločitev, katera kontracepcijska metoda je najustreznejša, v tej množici različnih oblik zaščite ni vedno najlažja, še posebej ko gre za neizkušene mladostnike. Dr. Bojana Pinter, spec. ginekologije in porodništva z Ginekološke klinike Kliničnega centra v Ljubljani, pravi, da je »pri odločitvi o kontracepcijski metodi treba upoštevati zdravstveno stanje, npr. morebitne kronične ali akutne bolezni, migreno, kajenje, spolno vedenje in vse druge zdravstvene razloge, zaradi katerih bi določeno kontracepcijsko metodo odsvetovali.« Pred odločitvijo za določeno obliko kontracepcije se je zato najbolje najprej posvetovati z ginekologom.

Nekateri načini kontracepcije so skoraj stoodstotno učinkoviti, drugi pa manj. Pinterjeva pravi, da »na individualno izbiro vpliva zanesljivost določene metode za preprečevanje neželene nosečnosti, morebitna hkratna zaščita pred spolno prenosljivimi okužbami, potreba po rednosti uporabe in motivacija za pravilno uporabo metode, pogostost spolnih odnosov, življenjski slog uporabnice ter morebitni sopojavi ob uporabi kontracepcijske metode.« Od vsakega posameznika je odvisno, kaj bo izbral, pomembno pa je, da najstnik izbere tisto zaščito, ki njemu osebno najbolj ustreza in ki ji zaupa.

 

PRIPOROČLJIVA ZAŠČITA ZA MLADE

Najstnik še odrašča in tudi njegovo telo še dozoreva, spolni odnosi v tem obdobju so po navadi redkejši, pogosto menjuje spolne partnerje, zato je možnost za različne spolno prenosljive okužbe večja. Prav zato je kontracepcija v tem obdobju specifična. Ginekologi poleg hormonske kontracepcije (tablete, obliž …), ki je najbolj zanesljiva kontracepcijska metoda, mladim svetujejo še uporabo kondoma, saj so prav med mladimi spolno prenosljive okužbe najpogostejše. Dosledna raba kondoma zagotavlja tudi zaščito pred temi okužbami. »Takšno zaščito, pred neželeno nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami hkrati, imenujemo dvojna zaščita in je metoda, ki jo priporočamo vsem mladostnikom in mladim. Dvojna zaščita je zelo pomembna! Pomembno je vedeti, da je lahko dvojna zaščita tudi sama pravilna in dosledna raba kondoma,« poudarja dr. Pinterjeva.

Kondom je tudi sicer med mladimi najbolj priljubljen, prav zaradi preproste uporabe in široke dostopnosti. Še vedno pa je pogost pojav, da se mladi spuščajo v spolne odnose popolnoma brez zaščite, bodisi zaradi napačnega mišljenja, da uporaba kondoma zmanjšuje užitek, zaradi pritiska partnerja, ali pa preprosto zato, ker se najstnikom zdi, da se jim ne more nič zgoditi.

 

GINEKOLOGI ODSVETUJEJO …

Pa vendarle določene metode kontracepcije za mlade niso najbolj primerne, predvsem zaradi njihovega načina življenja in pogostega menjavanja spolnih partnerjev ter zaradi manjše zanesljivosti nekaterih oblik zaščite. Dr. Bojana Pinter mladim odsvetuje »uporabo materničnih vložkov; pri njih se ob menjavanju partnerjev pogosteje pojavijo vnetja rodil. Mladi imajo namreč pogosteje več krajših zaporednih zvez in je s tem tveganje za različne okužbe spolnih organov, ki se prenašajo s spolnimi odnosi, večje. Te okužbe pa lahko že same po sebi povzročijo obolenja, zaradi katerih se lahko kasneje pojavi neplodnost, pri ženski in pri moškem.« Pinterjeva je sicer mnenja, da so nekatere naravne metode kontracepcije in prekinjeni odnos še vedno boljša izbira kot nič, vendar pa so to manj zanesljive metode. Zato vsekakor priporoča izbiro bolj zanesljive metode oziroma vsaj dosledno rabo kondoma.

 

IZBIRA ABC

V prve spolne odnose se danes podajajo vedno mlajši in manj zreli najstniki. V odkrivanje spolnosti se mladi velikokrat, po raziskavah kar v polovici primerov, spuščajo predvsem zaradi radovednosti, naključja, pa tudi zaradi omamljenosti. In kot nam je povedala dr. Pinterjeva, skokovito narašča tudi razširjenost spolno prenosljivih okužb, predvsem med mladimi! Zato je pred izbiro kontracepcijske metode dobro razmisliti o izbiri ABC:

A (angl. Abstinence) – abstinenca, kar pomeni vzdržnost od tveganih spolnih odnosov; odlaganje prvega spolnega odnosa na kasnejši čas, na obdobje večje zrelosti; vzdržnost od spolnih odnosov brez ustrezne zaščite; vzdržnost od spolnih odnosov, dokler se partnerja ne spoznata dobro in dokler odnos ni zaupljiv in zanesljiv; vzdržnost od spolnih odnosov, dokler partnerja nista sposobna poskrbeti za učinkovito zaščito ob njih.

B (angl. Be faithful) – bodi zvest/-a in se v zvezo podaj z enim stalnim zvestim neokuženim partnerjem, uporabljaj zanesljivo kontracepcijo in zmanjšaj število spolnih partnerjev.

C (angl. Condom) – kondom; redna uporaba kondoma z drugo zanesljivo kontracepcijo ali brez nje.

»Mladi naj pri odločitvi o kontracepcijski metodi najprej pretehtajo, ali je odločitev za spolne odnose res posledica ljubezni in zaupnega odnosa s partnerjem ter ali so že dovolj zreli in odgovorni za vstop v spolno življenje,« za konec poudarja dr. Bojana Pinter.

 

OBLIKA KONTRACEPCIJE NAČIN UPORABE oz. JEMANJA ZANESLJIVOST DOSTOPNOST

Kondom

(moški in ženski) ob vsakem spolnem odnosu

preprosta uporaba 96-odstotna zaščita na voljo praktično povsod

Hormonska tabletka redno jemanje (21 dni, vsak dan ob istem času, sledi 7 dni premora z menstruacijo)

preprosta uporaba 99,7-odstotna zaščita brezplačno na recept (splošni zdravnik, pediater, ginekolog)

Urgentna kontracepcija izjemoma 94- do 99-odstotna zaščita izključno na recept zdravnika

Naravne metode zahteva dobro podučenost najmanj zanesljiva zaščita

Kontracepcijski obliž zelo uporabna metoda

preprosta uporaba 99-odstotna zaščita plačljiv

Hormonska injekcija preprosto vbrizgavanje v mišico na 3 mesece 99-odstotna zaščita injekcijo lahko dobite samo pri zdravniku

Spermicidi uporaba po potrebi

nerodni za uporabo manj zanesljivi zdravniški recept ni potreben

Diafragma po potrebi skupaj s spermicidi

potrebna visoka motivacija za uporabo 85- do 98-odstotna zaščita le na recept (potrebna je letna kontrola)

Maternični vložek enkratna vložitev za najmanj 5 let zaščite 99-odstotna zaščita namesti ga lahko le ginekolog

 

Na kaj je treba biti pozoren pri izbiri kontracepcijskih načinov:

Zanesljivost – nosečnost je posebej pri mladih po navadi zelo nezaželena in zato je zanesljiva ter učinkovita zaščita zelo pomembna.

Primernost – zaščita mora ustrezati telesnim specifikam in načinu življenja, predvsem pa ne sme biti zapletena za uporabo.

Cena – igra predvsem pri mladih zelo pomembno vlogo, saj je največkrat prav od tega odvisno, kaj bo mladostnik izbral. Vendar pa je treba postaviti na tehtnico ceno in možne negativne posledice, ki jih morebitna cenejša izbira lahko prinaša.

Zdravstvena tveganja – zelo pomembno se je pred prvim spolnim odnosom posvetovati z zdravnikom, posebej če imate določene zdravstvene težave, ki jih lahko uporaba neprimernega kontracepcijskega sredstva še poslabša.

Partner – za spolni odnos sta vedno potrebna dva, in tako bi moralo biti tudi pri odločitvi, kakšno kontracepcijsko zaščito uporabiti. Najpomembneje pa je, da poskrbite za svoje zdravje in za njegovo zaščito.

 


Članek objavljen v Otrok in družina, september 2007

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
16
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
12
Kdaj se vaš otrok začne spominjati?
Noben otrok nikoli ne pozabi materinega glasu. "Eden najzgodnejših spominov je spomin na materin glas."
7
Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
6



Kako vzpostaviti večerno rutino?
Če vam težave dela večerna rutina, lahko postavite časovni okvir in označite na uri – ob 18:30 se pripravimo za v postel...
Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?