|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Izdelki za otroke brez strupenih snovi

Uredništvo Ringaraja.net, 15.2.2011
Penaste preproge - puzzle, ki so bile umaknjene iz prodaje, naj ne bi ogrožale zdravja otrok, kažejo prvi rezultati meritev, ki jih je opravil ZZV Maribor. Vendar, previdnost ni odveč!

image
/11



Starše je kar precej razburila novica, da so v sestavljivih otroških penastih preproge raktovorne snovi. Rezultatih preverjanja vsebnosti formamida v sestavljivi preprogi Baby Unikatoy, ki jih je opravil Zavod za zdravstveno varstvo Maribor, pa kažejo, da vzorec, glede na izmerjeno vsebnost formamida (izmerjena vsebnost znaša 700 mg/kg oz. 0,07 %), ne predstavlja resne nevarnosti za zdravje otrok glede na trenutno veljavna in znana strokovna spoznanja ter podan namen in način uporabe.”

Kljub vsemu pa na Zavodu opozarjajo, da je potrebno otroke čim manj izpostavljati škodljivim substancam, “dokler ne bodo opravljene ocene tveganja, ki bodo pokazale, kakšne so lahko posledice uporabe igralnih podlog, ki vsebujejo formamid, za zdravje otrok, in katere so tiste vsebnosti formamida v njih, ki ne predstavljajo tveganja za zdravje in varnost otrok.”

 

Na ZPS (Zvezi potrošnikov Slovenije) pa zagovarjajo belgijsko stališče, da ni dovolj le zmanjšati tveganje. Otrokom je treba preprečiti stik s strupenimi snovmi in pri tem ni treba čakati na zakonsko prepoved.

Staršem svetujejo naslednje:

1. Pred nakupom premislite, ali sestavljive penaste preproge sploh potrebujete.

2. Uporabi se raje izognite. Formamid je hlapna substanca, kar pomeni, da sčasoma izhlapi. Podatka o tem, koliko časa se še lahko zadržuje v peni, ni. Zakaj bi torej otroke izpostavljali tveganju?

3. Poiščite alternativo, kot so na primer bombažne preproge, različni tekači, podloge iz kokosa ali jute, prešite odeje iz bombaža (polnilo je lahko sintetično) …

 

Z direktivo EU, ki je stopila v veljavo julija 2009, bo od 20. julija 2013 prepovedana uporabo CMR substanc (rakotvorne, mutagene in za razmnoževanje strupene substance) v izdelkih za otroke.

  

 

Vir: www.zps.si

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kožica na lulčku: kaj morajo vedeti starši...
Skoraj vsi dečki se rodijo z ozko kožico, ki je pritrjena na glavico penisa. Nekatere starše po nepotrebnem skrbi, da od...
5
Ko učenje pisanja postane čisto zares zabavno
Pot od črte do prvih črk je lahko lahkotna in zabavna, le pravilno se je moramo lotiti. S pomočjo delovnih zvezkov vzgoj...
4
Pretres možganov pri otroku
Če otrok pade, dobi udarec v glavo, lahko pride do pretresa možganov. To pomeni, da se pritisk, ki deluje na lobanjo, pr...
4
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
4



To so znaki, ki kažejo na psihopatijo pri ...
Strokovnjaki na področju duševnega zdravja govorijo predvsem o teh štirih znakih.
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?