|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Jesensko obdobje – pričetek okužb, ki prežijo na naše otroke

Uredništvo Ringaraja.net, 21.9.2011
Sprememba vremena v jesenskem času naznanja hladnejše dneve, naši malčki pa so morda že vstopili v vrtce oziroma kolektivno varstvo, kjer počasi prihajajo v stik tudi z drugimi otroki. Vse to je tudi razlog za pojav otroških okužb oziroma obolenj.

image
/11



Gripa, o kateri je danes toliko govora, je samo ena od nevarnosti, ki preži na naše malčke. Starši moramo namreč biti pozorni tudi na druge vrste okužb, ki se zelo rade pojavljajo pri otrocih mlajših od treh let in lahko resno ogrozijo zdravje. Pripravljenost na okužbe nikakor ni odveč, saj je verjetnost, da bo zbolel tudi naš otrok, velika.


Kaj je vzrok za pojav okužb pri otrocih do treh let?

Otroci se pogosto okužijo v vrtcih, ko prihajajo v stik tudi z drugimi otroci. Razlogov za to je več, med drugim tudi to, da so v kolektivnem varstvu v večji meri izpostavljeni mikrobom, na katere pa so še neimuni. Odpornost otrok se namreč prične oblikovati šele ob prvem stiku z mikrobi. Vzrok za nastanek različnih okužb in obolenj je tudi nezrelost otrokovega imunskega sistema, ta se namreč krepi še več mesecev po rojstvu otroka. Vzroki za obolenja so lahko tudi psihične narave. Po mnenju zdravnikov pogosteje namreč obolevajo malčki, ki so v vrtcu nesrečni.


Ker je vzrokov za pojav okužb in posledično obolenj malčkov precej, je naloga staršev, da pravočasno prepoznamo simptome obolenja oziroma se pozanimamo o možnostih preventive.


Ali je za otroke jeseni res nevarna zgolj gripa?

Približuje se obdobje, ko se bodo pri otrocih morda v večji meri pojavljala sezonsko pogojena obolenja. Res je, da malčkovo zdravje lahko ogrozi tudi gripa, o kateri je danes toliko govora, še posebej v hladnejšem obdobju. Vendar pa se v tem obdobju pogosteje pojavljajo tudi okužbe, ki jih nekateri starši morda ne poznamo dovolj, pa vendar lahko povzročijo resne bolezni otrok.


Omeniti je potrebno predvsem rotaviroze in pnevmokokne okužbe. Med pnevmokoknimi okužbami je najpogostejše ravno vnetje srednjega ušesa.


Ene takšnih okužb, ki so jim podvrženi predvsem malčki do tretjega leta starosti, so rotavirusne okužbe, njihovo število pa še posebej naraste v obdobju do oktobra do marca. Rotavirusi povzročajo nalezljive črevesno nalezljive bolezni pri ljudeh in živalih. Najbolj tipični razpoznavni znaki okužbe so bruhanje, krčevite bolečine v trebuhu in vročina, lahko pa se pojavijo tudi bolezenski znaki podobni prehladu. Za rotavirozami najpogosteje zbolevajo otroci stari od 6 do 24 mesecev Pri majhnih otrocih lahko izguba tekočine zaradi bruhanja in driske zalo hitro povzroči izsušitev, ki otroka smrtno ogroža. Ker je bolezen za majhne otroke toliko bolj nevarna, je prav, da starši razmislijo tudi o možnostih preventivne zaščite.


V jesenskem obdobju je potrebno opozoriti tudi na pnevmokokne okužbe, ki jih marsikateri starš ne pozna dovolj, pa vendar lahko resno ogrozijo zdravje malčkov in se izredno pogosto pojavljajo v hladnem in vlažnem vremenu. Poleg vrste resnih bolezni, kot so meningitis, sepsa in bakteriemija, pnevmokokne okužbe povzročajo tudi vnetje srednjega ušesa. Vnetje srednjega ušesa je ena najpogostejših otroških bolezni in je hkrati najpomembnejši razlog za obisk zdravnika pri otrocih mlajših od 3 let. Pri otrocih se vnetje srednjega ušesa rado večkrat ponavlja.

Ena izmed možnosti zaščite proti pnevmokoknim okužbam oziroma vnetju srednjega ušesa je tudi cepljenje.


Kaj morate povprašati vašega pediatra?

Ko se starši z malčkom odpravimo k pediatru je nujno, da se pozanimamo o sezonsko pogojenih boleznih, ki na naše malčke pretijo v določenem letnem času oziroma o vseh boleznih, ki se pogosteje pojavljajo pri otrocih mlajših od treh let. Pomembno je seveda, da se starši pozanimamo o vseh možnostih preventive oziroma zaščite, ki so možne, še preden se otrok odpravi v vrtec.


Če ste tudi sami razmišljali o zaščiti vašega malčka proti pnevmokoknim in rotavirusnim okužbam s cepljenjem je smiselno, da vašega pediatra poprosite za mnenje o možnostih preventivne zaščite ter ga povprašate o samem postopku cepljenja, trajanju zaščite in možnih posledicah. Predvsem pa se je potrebno prepričati tudi o tem, kdaj je cepljenje našega malčka primerno in v katerih primerih se cepljenju raje izognemo.


V prihodnje bomo na portalu Ringaraja podrobneje predstavili rotavirusne in pnevmokokne okužbe. Te se namreč pogosto pojavljajo pri otrocih do treh let in so še posebej značilne za jesensko oziroma hladnejše obdobje, za sabo pa lahko pustijo resne posledice oziroma ogrozijo zdravje otrok, zato moramo nanje biti še posebej pozorni.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...
4
Norice ali vodene koze
Norice ali vodene koze so najpogostejša nalezljiva bolezen z izpuščaji. Bolezen se pojavlja skozi vse leto, v večjem šte...
4
Prehlad, gripa ali angina?
Smrkav nosek, pordele oči, kašelj, kihanje, razbolelo grlo in splošno slabo počutje – vam je znano? Kako prepoznati, ali...
4
Zakaj je ustvarjanje odlično za otrokov ra...
Ustvarjanje z otrokom ni le odličen način kakovostnega preživljanja časa, ampak dokazano pozitivno vpliva na otrokov raz...
4



Udarec v glavo: kako resna poškodba je?
Ko se otrok udari v glavo, je zanj in tudi za starše lahko to precej neprijetna izkušnja, ampak brez skrbi - pogosto vse...
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?