|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Familylab svetuje: Jutranje zavlačevanje

Uredništvo Ringaraja.net, 4.9.2017
Jutra so za družine z majhnimi otroki poseben izziv, ki se ga starši lotevamo na različne načine, vendar večinoma neuspešno - še vedno hitimo in se jezimo. Kako se lotiti jutranjega zavlačevanja otrok, smo povprašali Familylabovko Eriko Plevel.

image
Jutranja opravila z otroki si s partnerjem razdelita.
/11


Jutranji odhodi v vrtec in šolo so pri nas čista katastrofa. Sin in hčerka zavlačujeta z vsem - oblačenjem, zajtrkom, umivanjem, iskanjem igrač in torbe. Vsak dan pridem v službo čisto izžeta. Kako to spremeniti?

Obupana mama


Za nasvet smo prosili Familylabovko Eriko Plevel:

 

Dovolj spanca za vse člane

"Jutra z majhnimi otroki znajo biti res naporna in stresna, posebej, če nam primanjkuje časa, zato si zlahka predstavljam, da pridete v službo zelo utrujeni in slabe volje. Prvi pogoj za mirno jutro je, da starši vstanejo dovolj zgodaj, da si lahko tudi zjutraj vzamejo nekaj časa zase - morda za kavo, da mirno začnejo svoje jutro. Vem, da se zdi to precej nemogoče, ko tudi starši lovimo vsako minuto spanja, ki ga je ob majhnih otrocih vedno premalo. A splača se potruditi, saj je razlika občutna. Da boste to zmogli oz. da boste lažje in boljše volje zjutraj vstali, skušajte tudi dovolj zgodaj zvečer iti v posteljo. Tudi to je včasih zelo težko ob majhnih otrocih, toda pomembno je, da si privoščite dovolj spanja, saj bo vaša spočitost in dobra volja pomembno obarvala jutranje družinsko razpoloženje. Ko bodo namreč otroci začutili, da ste zjutraj mirnejši in dobro razpoloženi, se bodo tudi sami umirili in bolj z veseljem sodelovali.


Ne prelagajte krivde na otroke

Poleg skrbi za lasten krepčilen spanec poskrbite, da bodo tudi otroci dobili dovolj spanja in dovolj zgodaj vstali, da vam ne bo treba preveč hiteti in jih ves čas priganjati. Seveda bodo prišli tudi dnevi, ko vam to ne bo uspelo - ko boste nenaspani ali vstali prepozno. Pri otrocih se to pogosto zgodi, zato si ne očitajte, temveč bodite prijazni tako do sebe kot otrok in poskrbite, da boste od doma odšli v čimbolj umirjenem vzdušju. Tako jih boste z vzgledom naučili, da kdaj pride tudi slab dan, da ljudje delamo napake, a si znamo odpustiti in iti naprej brez pretiranega občutka krivde. Predvsem pa krivde za zamudo ne obešamo na otrokova ramena, na primer Zakaj se tako obiraš, a ne vidiš, da se nam mudi?.

 

Ne pridigajte

Čimveč skrbi in odgovornosti za jutranja opravila zaupajte otrokom, seveda starosti primerno. Naj si čimveč stvari pripravijo sami in že prejšnji večer: oblačila, torbo, igrače ... Z malo pomoči in spodbude to zmorejo že zelo majhni otroci. V njihovo izbiro se skušajte čim manj vtikati, saj jih bodo izkušnje same naučile, kaj kdaj obleči oz. da ni fino, če peresnico pozabiš doma na mizi in nimaš v šoli s čim pisati.

Če se otroku zjutraj kaj zalomi, kaj pozabi ali ga kaj razjezi, tisti hip pozabite na »pridiganje«, kako ste mu že tolikokrat povedali, kako in kaj, ter poskušajte situacijo rešiti raje z objemom in spodbudno besedo ali vprašanjem Kako ti lahko pomagam?. Če se namreč jezimo, prav nič ne rešimo, temveč v resnici stresno situacijo samo še povečujemo. Za pogovor o tem, kako in kaj bi otrok lahko naredil drugače, je primernejši čas zvečer ali ob kakšnem drugem trenutku, ko bosta oba mirnejša.

 

Iskren pogovor

Dober način za spremembo jutranje rutine pa je tudi iskren pogovor z otrokom, v katerem mu razkrijete svoje občutke. Na primer: "Takšna jutra, kot jih imamo sedaj, mi niso všeč. Zdi se mi, da ves čas hitimo in se kregamo, tako da v službo pridem utrujena in slabe volje. Zanima me, kaj ti misliš o tem? Imaš kakšno idejo, kaj bi vsi skupaj lahko naredili drugače?" Prisluhnite otrokovim predlogom in jih preizkusite, nato pa skupaj preverite, kako so se obnesli. Otroci, tudi mlajši, bodo veseli, če jih boste vključili v reševanje situacije. Njihove rešitve vas utegnejo presenetiti."

 

Erika Plevel je mama treh hčera (9, 7 in 4 leta), diplomirana inženirka laboratorijske biomedicine in univerzitetna diplomirana organizatorka ter Familylabova sodelavka. Kot sama pravi, je neumorna raziskovalka življenja, vzgoje in odnosov, ki obožuje knjige, globoka razmišljanja in pogovore, zelo rada pa ima tudi tišino, sprehode v naravi in jogo.


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prešeren »na otroški način«
Prešernova poezija je resna, težka za šolarja, kaj pa šele za predšolskega otroka. Kljub temu pa je Prešeren napisal nek...
4
Malček gre na morje
Pa smo ga le dočakali, dolgo pričakovani dopust. Težko pričakovane vodne aktivnosti, morje, sonce, poletje … juhu, to bo...
4
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3
Anja K. Tomažin : Ne prenašajmo svojih vzo...
Mislim, da vse preveč kompliciramo pri tem vprašanju. Zdaj, ko imam otroka, vsem pravim: »Imejte ga čim prej, ker je nek...
3



Razhod: menjata se starša, ne otroci
Ločeni milenijci vse pogosteje puščajo svoje otroke, da živijo v družinskem domu, medtem ko starša živita z njimi v izme...
Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?