|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kajenje med dojenjem je otroku škodljivo!

Ana Šavli, 31.1.2024
Dojeni otroci mater, ki kadijo, imajo več možnosti za razvoj resnih zdravstvenih težav, kot je na primer debelost, povečano delovanje ščitnice, diabetes in srčno-žilne bolezni v kasnejšem življenju, glede na raziskavo, ki so jo nedavno opravili.

image
Kajenje med dojenjem povečuje tveganje za prekomerno težo otrok. (Foto: Freepik.com)
/11


Kot kažejo rezultati nedavno izvedene raziskave, kajenje med dojenjem povečuje tveganje za prekomerno težo v kasnejšem življenju otrok. Znanstveniki apelirajo na boljšo ozaveščenost mater o škodljivih dolgoročnih učinkih na zdravje njihovih otrok zaradi izpostavljenosti nikotinu.

 

Študija je bila narejena na podganah, ki so jim vstavili vsadke z nikotinom, ki se je izločal v mleko s sesanjem mladičev. Njihovo zdravstveno stanje so redno spremljali do odraslosti. Odrasle živali so razvile debelost in povečano delovanje ščitnice, medtem ko so podgane, ki niso bile izpostavljene nikotinu, ostale zdrave.


PREBERITE TUDI: Kajenje v nosečnosti - recite NE!

 

Prejšnje raziskave so že nakazovale povezavo med debelostjo in izpostavljenostjo nikotinu v času dojenja pri ljudeh. Ta študija pa je bila narejena na podganah, da se je povezavo lahko preučevalo na ravni molekul.


Raziskovalce je predvsem zanimalo, kako to, da ima nikotin takšne dolgotrajne posledice na zdravje mladičev. Ugotovili so, da je izpostavljenost nikotinu vplivala na zmanjšano raven ščitničnega hormona in odpornost na hormon leptin, ki nam pove, kdaj je čas, da nehamo jesti. Domnevajo, da kajenje mater na enak način vpliva na zdravje otrok.

V raziskavi so dokazali, da tudi kratkotrajna izpostavljenost kajenju dolgotrajno škodi zdravju otroka v prihodnosti. Poudarjajo, da je kajenje med dojenjem enako škodljivo kot kajenje v nosečnosti.


Povzeto po http://www.sciencedaily.com/releases/2015/02/150203204342.htm.

 

Ana Šavli je ustanoviteljica in direktorica prevajalskega servisa Hieroglifi (www.hieroglifi.si), kjer vse svoje moči upira k zagotavljanju kakovostnih in zanesljivih prevajalskih storitev. Predvsem pa je žena in mama trem navihancem in nekje med ščetkanjem malih zobkov, prebiranjem pravljic in kengurujčkanjem ji ostane ravno toliko prostega časa, da ga nameni še eni zanjo zelo pomembni temi, tj. dojenju, o katerem že nastaja njena prva knjiga.

Več o Ani izveste tudi v Ringarajinem klepetu, ki ga lahko preberete tukaj

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
12
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
12
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
6
5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
4



VIDEO: Črpanje mleka brez prsne črpalke
video
Naučite se iztisniti mleko iz dojke brez uporabe prsne črpalke s, tako imenovano, marmet tehniko stiskanja. Poglejte si ...
Katera je najboljša anti-colic steklenička?
Nanobébé, vodilno ime v inovacijah dojenčkovih izdelkov, je od lanskega leta na voljo tudi v Sloveniji. Večkrat nagrajen...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?