|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako najti pravo varuško za svojo družino?

Akademija za varuške, 3.4.2023
Preden najdemo rešitve in začnemo uspešno sodelovanje pa se pojavi pomembno vprašanje – kako poiskati varuško, ki bo postala nov član družine?

image
Kako najti pravo varuško? (Foto: Freepik.com)
/11


Ko ugotovimo, da bi zaradi pomanjkanja časa in številnih obveznostih, potrebovali dodaten par rok, ki bi nam pomagal pri delu z otroki in pri drugih opravilih v domačem okolju, se sprašujemo, kaj storiti, če za pomoč ne moremo prositi svojih staršev, prijateljev ali drugih sorodnikov? Poiščemo lahko varuško, ki je usposobljena za delo z otroki in je lahko podporni steber v družini.

Preden najdemo rešitve in začnemo uspešno sodelovanje pa se pojavi pomembno vprašanje – kako poiskati varuško, ki bo postala nov član družine?


1. Oglas na spletu

Eden izmed najbolj enostavnih načinov je, da na spletu objavimo oglas. Priporočljivo je, da v oglas zapišemo čim več podrobnosti – kakšne dolžnosti bo imela varuška, koliko otrok je v družini, kakšno obliko varstva potrebujete (občasno, dnevno, dopoldansko, popoldansko). Ta oblika iskanja varuške je lahko zelo zamudna, saj morate sami poskrbeti za vso komunikacijo in morebitne intervjuje.

 

2. Agencije

V današnjem času je iskanje varuške lahko veliko bolj enostaven postopek kot včasih. Takrat, ko se je prvič pojavila oblika dela varuške, so se starši in varuške lahko našli prek spletnih portalov, ki so služili le za vzpostavljanje stika. Iz portalov smo potem napredovali do agencij oziroma podjetij, ki se ukvarjajo izključno z urejanjem varstva oziroma služijo kot posredniki med varuškami in družinami. Taka podjetja gradijo bazo usposobljenih posameznic in posameznikov, ki jih nato usmerijo do družin. Družina se obrne na agencijo s svojimi potrebami in željami glede varstva, agencija pa glede na posredovane kriterije izbere varuške, ki bi bile primerne, in poskrbi tudi za prvotne intervjuje. Z iskanjem varuške na ta način, lahko prihranimo kar nekaj časa, saj je naloga staršev oziroma družine le ta, da se udeleži prvih intervjujev z izbranimi varuškami in presodi, katera bi bila prava za njihove potrebe. V Sloveniji je eden izmed večjih agencij, ki služi ravno temu namenu Varuška po meri, ki je med drugim tudi prvi spletni iskalnik varušk v Sloveniji.

 

3. Prijatelji in poznanstva

Mnenje o dobrih varuškah se pogosto prenaša tudi ustno. Ni odveč, če prijatelje in znance povprašate, če poznajo kakšno dobro varuško. Na ta način lahko za sodelovanje izberete varuško, ki že ima dobra oziroma preverjena priporočila.

Omenili smo tri najbolj pogoste načine iskanja varuške. Pri tem pa moramo seveda še enkrat poudariti, da moramo - preden se lotimo iskanja varuške – natančno vedeti, kaj od nje pričakujemo. Prav tako moramo biti pozorni, da z varuško govorimo o njenih izkušnjah, izobrazbi,o njenih močnih področjih. Preverimo tudi morebitne referenca oziroma priporočila ter se dogovorimo za poskusno obdobje. Pri sodelovanju z varuško moramo biti pripravljeni na to, da si vzamemo vsaj dva tedna časa, da vidimo, kako se ujamemo in ali se varuška lepo vključi v družinsko življenje.

 

PREBERITE TUDI: Tri ključne naloge, ki jih opravlja varuška

 

14.-16.4. in 22.-23.4.2023 bo v Javnem zavodu Cene Štupar v Ljubljani potekala prva Akademija za varuške. Namenjena je vsem, ki se ukvarjajo z varstvom otrok ali s tem šele začenjajo, ne glede na spol in trenutno izobrazbo. Vzgojitelji, učitelji in drugi strokovni delavci v vzgoji in izobraževanju lahko z udeležbo uveljavljajo točke za napredovanje v nazive.

 

5-dnevno izobraževanje bo zajemalo splošne teme o varstvu otrok, pa tudi specifične vsebine za delo z dojenčki, malčki in otroki. Poleg tega bodo predavatelji izpostavili razumevanje poporodnega obdobja, sodelovanje s starši, ideje za preživljanje prostega časa doma in zunaj, zakonodajo ter prvo pomoč.

Na Akademiji sodeluje 13 uveljavljenih predavateljev: Mojca Košič, Jasna Trapečar Pavšič, Urša Plešnar, Manca Sever Žumer, Maja Koprivnikar, Marša Jovič, Nina Ribič, Petra Počkaj Rosa, Tamara Teršič, Nina Oblak, Maja Novak, Tjaša Kenda in Nejc Petrinčič. Vsi predavatelji so predstavljeni skozi kratke video pogovore, ki so objavljeni na družbenih omrežjih Akademije za varuške (Facebook in Instagram).

 

Akademija je prava odločitev za vse, ki:

  • So zaključili srednjo vzgojiteljsko šolo ali celo univerzitetni program, saj bodo s pomočjo Akademije za varuške na tekočem glede aktualnih smernic v vzgoji in bodo tako svoje znanje še nadgradili.
  • So se izobraževali v kateri koli drugi pedagoški smeri, saj bodo v programu Akademije za varuške, poleg aktualnih smernic o vzgoji, izvedeli tudi vse o negi in razvoju dojenčkov, malčkov in otrok.
  • Se njihovo dosedanje izobraževanje ni dotikalo pedagoških tem, saj bodo na Akademiji predelali vse, kar morajo vedeti, da se lahko tudi profesionalno začnejo ukvarjati z varstvom. Akademija za varuške je najhitrejši in najugodnejši način, da pridobijo potrebno znanje o otrocih.

Več informacij in prijava: https://akademijazavaruske.si

Organizira: Inštitut za varstvo otrok, Ljubljana

Kontakt: Nika Kajnih, nika@varuskapomeri.si, 051 359 392

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...
7
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...
5
BLOG: Ko ti gredo otroci vse bolj na živce...
Ne morem več, je kričalo vse v meni. Nimam vam več kaj dati, je odzvanjalo v meni. Pa sem se še kar gnala. Nisem hotela ...
5
BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
5



Trmast otrok
Čeprav ste šokirani, na otrokovo trmo nikakor ne odgovarjajte z jezo in kričanjem. Najbolje je, da otroku poskušate mirn...
BLOG: Prvo leto nič čokolade in smokijev!
V svojih povsem dobronamernih vzgojnih odločitvah starši pogosto pozabimo na najpomembnejše - otroka. Tudi, ko gre za uv...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?