|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kako ohraniti možnosti za zanositev do 40-tih?

Uredništvo Ringaraja.net, 1.1.2023
Če odločitev za otroka pri vas še ni dozorela, če mislite, da nimate materialnih pogojev za otroka ali še niste našli idealnega partnerja in si v prihodnosti želite otroka, morate začeti za svoje telo skrbeti že danes.

image
Tudi v kasnejših letih je zanositev možna. (Foto: Freepik.com)
/11


Dejstvo je, da ženskam z leti upada možnost zanositve. Žensko telo je najbolj plodno v dvajsetih letih, v starosti nad 35 let se možnost za neplodnost poveča za 22 odstotkov in se z vsakim letom še povečuje. Vendar je vsaka ženska drugačna in nekatere bodo imele težave z zanositvijo že v dvajsetih letih, druge bodo z lahkoto zanosile tudi pri štiridesetih.

Let in biološke ure žal ne morete zaustaviti. lahko pa v svoj življenjski stil vnesete določene spremembe, ki vam bodo pomagale ohraniti plodnost čim dlje, da boste lahko zanosili, ko pride čas za to.


Obiščite ginekologa!

Če nameravate imeti otoka v naslednjih petih letih, je pomembno, da obiščete svojega izbranega ginekologa že danes, da ugotovite morebitne težave z neplodnostjo čim prej in jih začnete ustrezno zdraviti, da vam tega ne bo treba početi kasneje. To vključuje kontrolo policističnih jajčnikov, endometrioze in zdravljenje drugih težav, ki lahko otežijo zanositev. Svojega ginekologa lahko vprašate za test plodnosti, na primer z ugotavljanjem, koliko zdravih jajčec imate v določenem trenutku menstrualnega cikla (običajno 3 ali 4 dan cikla) ali s pomočjo krvnega testa. Na ta način boste približno ugotovili, kako blizu koncu ste svojega plodnega obdobja.


Zmerna vadba

Za ohranjanje plodnosti je zelo pomembna redna fizična aktivnost, vendar te ne sme biti niti preveč niti premalo. Vadba naj bo čim bolj redna in ravno pravšnja za vaše telo.


Ustna higiena

O skrbi za zdrave zobe in plodnosti se ne govri pogosto, vendar je zdrava ustna votlina zelo pomembna. Kar nekaj različnih raziskav je namreč dokazalo neposredno povezavo med zdravo ustno votlino in večjo možnostjo zanositve. Krvavenje dlesni, vnetja, karies in vsi ostali problemi z zobmi in dlesnimi so povezani s plodnostjo. Zato vsak dan skrbite za svoje zdrave zobe - uporabljajte zobno pasto, ščetko, zobno nitko in ustno vodo. Če želite zadržati svojo plodnost čim dlje, so te štiri sestavine najpomembnejši pribor za to in niti ene ne smete izpustiti niti en dan.


Varen seks

Poskrbite, da boste seksali varno, saj boste s tem preprečili možnost nastanka spolnih bolezni, bakterijskih in glivičnih okužb, ki so velike neprijateljice ženskega reproduktivnega zdravja. Nožnični izcedek ne sme imeti nobenega vonja in če opazite, da ima sluz kakršen koli vonj, obvezno obiščite ginekologa, ker obstaja možnost za vnetje. Nezdravljena vnetja lahko imajo za posledico neplodnost.


Brez kajenja in drugih nezdravih navad

Opustite kajenje in ne pretiravajte s kavo! Če še niste dovolj v skrbeh zaradi raka pljuč in dojk, če želite ohraniti plodnost, potem se morate odpovedati cigaretam. Cigarete namreč negativno vplivajo na plodnost na različne načine in zaradi kajenja se jajčeca hitreje starajo kot bi se sicer. Celo pasivno kajenje zmanjšuje možnost zanositve. Če ste več kot 6 ur dnevno izpostavljeni cigaretnemu dimu, se možnost za neplodnost poveča za okrog 36 odstotkov.


Poskrbite za zadosten vnos vitaminov in mineralov!

Jemljite multivitaminske dodatke, še posebej B kompleks. Folna kislina vpliva na večjo plodnost s stimuliranjem ovulacije in je obenem nujna za zarodek, da ima ta večje možnosti za preživetje.

Pomembno je tudi železo. Zdravnik vam bo priporočil najboljšo količino dopolnil, ki vsebujejo železo, saj je lahko prevelika količina le tega prav tako škodljiva.


Zdrava prehrana

Prehranjujte se zdravo! V prehrani naj bo čim več svežega sadja in zelenjave. Poskusite ohranjati svojo težo v normalnih mejah, z indeksom telesne mase med 20 in 24. Za zdravo plodnost naj bi imeli vsaj 20 odstotkov maščob v skupni telesni teži, nekateri strokovnjaki govorijo celo o 22 odstotkih.

Popijte kozarec mleka na dan. Čeprav za nekatera medicinska stanja povezana z neplodnostjo svetujejo izogibanje mlečnim proizvodom, en kozarec polnomastnega mleka lahko poveča možnosti za zanositev.


Čim manj stresa!

Zmanjšajte stres in se sprostite! Najdite način, kako boste v svojem življenju našli ravnotežje in zmanjšali stres. S tem boste ohranili zdravo tudi svoje hormonsko ravnotežje in jajčeca.


Manj kemikalij in strupov!

Poskusite čim bolj zmanjšati svojo izpostavljenost različnim kemikalijam in strupom. 


Spremljate svoj menstrualni ciklus

Menstrualni ciklus marsikaj pove o vašem reproduktivnem zdravju. Če imate redne menstruacije, je velika verjetnost, da vaši reproduktivni organi delajo dobro. Običajno je ovulacija 11 ali 12 dan. Če ovulirate 13, 14 ali 15 dan to kaže, da imate dovolj rezerve in dobro kakovost jajčec, kar je običajno dobra stvar. Če imate ovulacijo 8, 9 ali 10 dan, to lahko pomeni slabšo kakovost jajčec. Če opažate predmenstrualno krvavitev, lahko tudi to pomeni manj kakovostna jajčeca.

Če se vam ciklusi skrajšujejo, pomeni, da se vam kakovost jajčec zmanjšuje. Če ste imeli menstruacijo na 28 dni in jo imate zdaj na 26, obstaja možnost, da postajajo jajčeca vedno manj kakovostna. 

Boleče in zelo obilne menstruacije lahko kažejo na neke bolezni, ki negativno vplivajo na plodnost. Obiščite ginekologa, če imate tudi vi takšne menstruacije in želite poskrbeti, da ostanete plodni.

Mozolji so prav tako lahko pokazatelj težav s policističnimi jajčniki. Če se težav z aknami ne morete rešiti s kozmetičnimi proizvodi in imate neredne menstruacije, je lahko težava v policističnih jajčnikih.

 

Možnost zanositve:

20–24 let: 86 %

25–29 let: 78 %

30–34 let: 63 %

35–39 let: 52 %

40–44 let: 36 %

 

VIR: Ringeraja.hr


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Sanje o nosečnosti so pozitivne
Se je tudi vam kdaj sanjalo, da ste noseči? Pomenijo te sanje, da si želite otroka oziroma še enega otroka? Preverite, k...
4
Test nosečnosti: je res 100-odstotno zanes...
Zanesljivost testa nosečnosti je med 96 in 97 odstotki, vendar pozor: samo če ga uporabimo pravilno, opozarjajo ginekolo...
3
Najpogostejši vzroki za neredne menstruacije
V rodnem obdobju skoraj vsaka ženska doživi obdobje, ko so njene menstruacije neredne, kar je lahko vzrok za težave z za...
3
HUMOR: O poroki in zakonu
Poroka je eden najstarejših in najpomembnejših obredov. Danes morda res ni tako priljubljena kot nekoč, kjub vsemu pa se...
3



Previdno s probiotiki
Če je črevesna sluznica zelo oslabljena in poškodovana, je nesmiselno dodajati probiotike, saj se nimajo kje naseliti in...
Kako pravilno prenehati z uporabo tabletk?
Več mesecev ste uporabljale kontracepcijske tabletke, sedaj pa ste se odločile, da bi želele imeti otroka. Kako prenehat...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?