|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kdaj obiskati logopeda?

Tina Južnič, 4.4.2011
V primeru, da bi pri vašem malčku opazili hujše motnje govora, ki ga že pričenjajo ovirati, se le pravočasno posvetujte z otrokovim pediatrom ali je morda potrebna nadaljna napotitev k logopedu.

image
/11



Komunikacija je v vsakdanjem življenju izrednega pomena, zato je pri otrocih toliko bolj pomembno, da le-ta poteka nemoteno in tako omogoča njihovo normalno vključevanje v družbo. V primeru, da bi pri vašem malčku opazili hujše motnje govora, ki ga že pričenjajo ovirati, se le pravočasno posvetujte z otrokovim pediatrom ali je morda potrebna nadaljna napotitev k logopedu.

 

Kdo je logoped?

Logoped je strokovnjak, ki ugotavlja prisotnost govornih težav, njihove vzroke in posledice. Na podlagi opažanj določi tudi načine, kako bi lahko te napake oziroma motnje odpravili in omogočili otrokom lažje vključevanje v družbo.

 

Učenje govora je dolg proces

Otroci se najprej učijo pravilno izgovarjati besede, besedne zveze, šele nekoliko kasneje pa tvoriti stavke. Ta pot zanje nikakor ni lahka. Zato se pogosto pojavljajo občasne motnje v govoru. Otrok lahko nekoliko zajeclja, zamenjava črko r s črko l, ponavlja besede oziroma jih napačno sklanja. Seveda so vsi ti pojavi na začetku malčkove govorniške poti nekaj čisto običajnega, zato je vsaka skrb odveč. Šele če se zadeva stopnjuje in traja predolgo ter vidno moti otrokovo vključevanje v družbo, je čas za ukrepanje.

 

Nenevarno jecljanje

Najpogostejša govorna motnja je jecljanje. V primeru, da otrok ponavlja besede in besedne zveze, občasno pa je njegov govor netekoč (v manj kot 10 %) in medtem ko govori, ni čutiti napetosti, takrat posredovanje logopeda še ni potrebno. Priporočena je strpnost in potrpežljivost staršev. V takšnih situacijah je pomembno, da si vzamete čas in otroka poslušate. Omogočite mu, da sam dokonča, kar vam je želel povedati. Vseskozi pa mu bodite za zgled s tem, da bosta sami govorili umirjeno, počasi in slovnično pravilno.

 

Kdaj jecljanje zahteva pomoč logopeda?

Posvet z otrokovim pediatrom in nadaljnja napotitev k logopedu priporočamo, ko začenja govorna motnja otroka motiti in mu onemogoča normalno komunikacijo ter vključevanje v družbo. Če otrokov govor spremljajo napeta in hitra ponavljanja začetnega glasu ali zloga v besedi, kadar otrok vedno pogosteje podaljšuje izgovor glasu v besedi zaradi povečane napetosti, zaradi ponavljanj in podaljševanj v izgovoru, menja višino in moč glasu, če dihanje postane poudarjeno napeto pred začetkom govora, ko težave v govoru spremljajo mežikanje, razpiranje ust ali oči, ko se začne zavedati govornih težav je potrebno čim prej ukrepati in pričeti z odpravljanjem govornih težav.

 

Kako otroka pripraviti na obisk logopeda?

Ker ste se odločili za obisk logopeda, je to najbrž že znak, da otroka njegova govorna motnja že nekoliko obremenjuje. Zato je izrednega pomena, da se z njim pred obiskom logopeda prijazno pogovorite. Razložite mu, da mu bo le-ta pomagal odpraviti njegovo težavo, vi pa mu boste pri tem vseskozi stali ob strani. Ne pozabite ga pripraviti, da bo potrebno nekaj vaje in seveda potrpežljivosti in prvi rezultati bodo kmalu vidni.


 


 

PREBERITE TUDI

Govorni razvoj

Normalni razvoj govora

Jecljanje

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
19
Nižanje imunskega sistema
Naše telo se obnaša VEDNO zelo racionalno. Ob pomanjkanju energije racionalno izloči vse tiste funkcije, ki v tistem tre...
11
Zabavne velikonočne igrice
Velika noč je tudi zaradi simpatičnih velikonočnih opravil in iger, eden najbolj razburljivih praznikov za otroke. Zelo ...
9
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
8



BLOG: Nakupovanje ni "čas za mamo"
Tuširanje ne bi smel biti odmor, nakupovanje in pregled pri zdravniku prav tako ne. To so osnovne potrebe, ampak izgleda...
BLOG: Vsaj za dan žena bi mi lahko kupil š...
Vse to, po čemer ženske tako zelo hlepimo od svojih moških, si lahko in moramo dati tudi same. Tudi in še posebej na dan...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?