|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kožnega raka lahko vidite!

Uredništvo Ringaraja.net, 3.8.2015
Kar 90 % kožnih rakov je ozdravljivih, če se bolezen odkrije pravočasno. Zato je pomembno samopregledovanje kože in odkrivanje sprememb, zavedanje o nevarnostih izpostavljanja soncu in o pravilni zaščiti pred škodljivimi učinki sončnih žarkov.

image
Spremljajte spremembe na svoji koži!
/21


Pomembno je, da si redno pregledujemo kožo in pigmentna znamenja s pomočjo preproste ABCDE metode. Predvsem pa se vedno ustrezno zaščitimo pred soncem!


Velik porast kožnega raka

Kožni rak postaja vse pomembnejša tema, saj je v velikem porastu. Melanom pa spada med najnevarnejše oblike. V Evropi za to agresivno obliko kožnega raka letno zboli več kot 50.000 ljudi, vsako leto pa več kot dvema milijonoma svetovnega prebivalstva diagnosticirajo kožni rak. K porastu melanoma prispevajo spremembe v načinu živjenja, okoljske spremembe, predvsem pa vse bolj agresivno sonce. Prav zato je letos projekt usmerjen v izobraževanje in preventivo. Na prvem mestu je samopregledovanje kože, saj je melanom ena redkih bolezni, ki jo lahko dejansko opazimo preden je prepozno. Drugo sporočilo pa je pomembnost zaščite pred soncem. Koža ima namreč spomin! Vsa nepremišljena izspostavljanja soncu se iz leta v leto kopičijo. Že ena sama pretirana izpostavitev soncu v otroštvu lahko več kot podvoji možnost obolevanja za melanomom kasneje v življenju. Zato poskrbite za zaščito sebe in svojih najbližjih!


Med glavnimi krivci za nastanek melanoma je sonce

Eden od glavnih dejavnikov za nastanek melanoma je sonce oziroma ultravijolični (UV) žarki. Dobro pa je, da lahko vplivamo na ta dejavnik z ustrezno zaščito in pravilnim vedenjem! Naša koža se pred škodljivimi učinki UV-žarkov brani na več načinov. Njen najbolj znan obrambni mehanizem je tvorba kožnih pigmentov ali melaninov, zaradi česar na soncu porjavimo. Zagorelost je pravzaprav obrambna in zaščitna reakcija kože pred UV-žarki! Koža se načelom zelo hitro obnavlja, a ne pozablja. Pri sončenju poškodujemo prav tisti sloj kože, ki je bistven za obnovo, to je bazalni sloj povrhnjice. Če se poškodba zaradi ponavljajočega se sončenja večkrat ponovi, se njena sposobnost za obnovo zmanjša. Zagorela koža je torej znak, da so v njej že nastale škodljive spremembe. Če se vsako leto pretirano izpostavljamo sončnim žarkom, se poškodbe, ki so nastale v koži, stalno seštevajo in kopičijo ter se pozneje lahko izrazijo v resnejši obliki, kot je nastanek melanoma. Tudi izpostavljanje umetnemu izvoru UV-žarkov (npr. solarij) močno zvišuje tveganje za razvoj melanoma.


Posebna pozornost pri skupinah z največjim tveganjem

Vsak lahko zboli za melanomom, vendar je ta najpogostejši pri ljudeh, starejših od 50 let in pri ljudeh, ki so veliko izpostavljeni soncu.

Ljudje, ki spadajo v skupine z večjim tveganjem, so:

• osebe s svetlo poltjo, svetlimi lasmi in svetlimi očmi, ki jih zlahko opeče sonce

• osebe, ki veliko časa preživijo na soncu (zaradi narave dela, športa ali hobija),

• osebe, ki so izpostavljene intenzivnemu soncu v kratkih časovnih obdobjih (npr. na počitnicah),

• osebe, ki redno uporabljajo solarije,

• osebe z več kot 50 pigmentnimi znamenji po telesu,

• osebe, ki imaju kožni rak v družini.

 

Zaščita pred soncem zmanjša tveganje za melanom

Ena od najnovejših epidemioloških študij je dokazala, da redna uporaba učinkovite zaščite pred soncem lahko prepreči nastanek melanoma. V Avstraliji, kjer beležijo največ primerov melanoma je bila opravljena 15-letna študija na 1.621 osebah s ciljem ocenitve zaščite pred UVA- in UVB-žarki. Ekstremne razmere so prinesle zgovorne rezultate: pri osebah, ki so vsakodnevno uporabljale izdelek za zaščito pred soncem, je bilo ugotovljeno zmanjšanje pojavnosti melanoma v smislu njegove pogostosti in intenzivnosti. To revolucionarno odkritje, objavljeno v znanstveni reviji “Journal of Clinical Oncology”, ki jo priznavajo dermatologi in onkologi, dokazuje, da je redna uporaba učinkovite zaščite pred soncem bistvenega pomena pri preprečevanju melanoma.


Zaščitite se pred soncem

Nepotrebnemu izpostavljanju soncu se je potrebno izogibati. Ko preživljamo čas na soncu, pa se moramo skrbno zaščititi pred škodljivimi posledicami z upoštevanjem priporočil za zaščito pred soncem:

1. Sončenje močno odsvetujemo. Če se vseeno odločite za izpostavljanje soncu, s tem pričnite postopno (prvi dan le eno uro, drugi dan dve itd.).

2. Dejavnosti v naravi in na prostem načrtujmo zunaj najbolj aktivnega sončnega sevanja.

3. Izogibajmo se soncu med 10. in 16. uro. Takrat se obvezno umaknimo v senco.

4. Obleka je najboljša zaščita pred soncem. Izberite lahke tkanine, ki naj bodo čim bolj gosto tkane, rokavi in hlačnice pa naj bodo čim daljši.

5. Ne pozabite na sončna očala z UV-filtrom, ki varuje oči pred UV-žarki, ter klobuk ali čepico za zaščito obraza, ušes in vratu.

6. Uporabljajmo pripravke z visokimi zaščitnimi faktorji, ki vsebujejo UV-filtre proti UVA- in UVB-žarkom. Izbirajte sredstva z zaščitnim faktorjem najmanj 15. Zaščitni pripravek naj bo fotostabilen, odporen proti vodi in pri zaščitnih pripravkih za otroke tudi proti pesku.

7. Sredstva za zaščito pred soncem nanašajte na kožo 30 minut pred izpostavljanjem soncu in pozneje vsaj vsaki dve uri oz. po vsakem kopanju.

8. Nanašajte jih na kožo enakomerno in v debeli plasti, saj boste le tako dosegli, da bo zaščitni faktor na koži enak zaščitnemu faktorju na embalaži izdelka.

9. Posebej zaščitite tudi ustnice, veke in uhlje.

10. Ne pozabite na odboj sončnih žarkov od različnih površin, snega, vode, peska, betona in trave ter na prodiranje UV-žarkov skozi oblake: tudi ko je oblačno, se zaščitite!

11. Osebe z večjim tveganjem za razvoj kožnega raka naj izpostavljene dele kože ščitijo z varovalnimi pripravki skozi vse leto.

12. Odpovejte se uporabi umetnih virov UV-žarkov, t.j. solarijev!

13. Starši še posebej pazite na pravilno zaščito svojih otrok.

 

ABCDE pregledovanja kože

Redno samopregledovanje kože (enkrat mesečno) je nujno za zgodnje odkritje melanoma. Metoda ABCDE nas opozarja, na katere spremembe pigmentnih znamenj in kože moramo biti pozorni: spremembe velikosti, barve, oblike ali debeline že obstoječih peg ali prirojenih znamenj in ostalih tvorb. V primeru nenadne in nenavadne spremembe znamenja ali suma na melanom, se posvetujte z lečečim zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil k dermatologu.


ABCD pregledovanja kože 

 

Nasveti za samopregledovanje kože

Samopregled kože (metodo priporoča Fundacija za boj proti kožnemu raku - The Skin Cancer Foundation) naredimo s pomočjo ogledala in upoštevanja kriterijev ABCDE metode.

  • Pozorno preglejte obraz, ne pozabite na ušesa in pri tem uporabite ogledalo.
  • Preglejte tudi lasišče s pomočjo sušilnika za lase.
  • Preglejte dlani in notranje strani podlakti in nadlakti.
  • S pomočjo ogledala preglejte komolce in pazduhe.
  • Preglejte vrat, trebuh in prsi (ženske naj pozorno pregledajo predel pod dojkami).
  • Preglejte tilnik, ramena in hrbet pred ogledalom ob pomoči drugega, ročnega ogledala. Ne pozabite na predel za ušesi.
  • Preglejte notranjo stran stegen, narta in podplata. Ne pozabite na nohte in predel spolovila, pri čemer uporabite ogledalo.


GLEDATE, A NE VIDITE. KOŽNI RAK LAHKO VIDITE! SPREMLJAJTE SPREMEMBE NA SVOJI KOŽI.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kakšen nedrček za dojenje izbrati?
Pri nakupu nedrčka za dojenje, se vam hitro lahko zgodi, da boste ob bogati izbiri pozabili na funkcionalnost nedrčka in...
3
Božična oblačila za vso družino: 5 idej
Kaj, če bi letos tudi vaša družina sledila priljubljeni ameriški tradiciji ujemajočih božičnih oblačil? Preverite pet pr...
2
ZMAI: Torbe za pogumne ženske
Neli štrukelj, oblikovalka in ustanoviteljica blagovne znamke ZMAI, izdeluje modne torbe iz zmajeve kože in z zmajevsko ...
2
Nasvet: Preprečite razpokano kožo na rokah
V jesenskem in zimskem času, ko se temperature spustijo tudi pod ničlo, je potrebno nekaj več časa posvetiti tudi koži n...
2



Kožnega raka lahko vidite!
photo
Kar 90 % kožnih rakov je ozdravljivih, če se bolezen odkrije pravočasno. Zato je pomembno samopregledovanje kože in odkr...
Čiščenje kože: Naravna čistila iz domače k...
Preverite tri zelo preproste recepte za domače čistilo za kožo, za pripravo katerih ne potrebujete nobenih eksotičnih se...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?