|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Krajinski park Logarska dolina

Katarina Vinšek, 15.12.2010
Logarska dolina leži v Kamniško-Savinjskih Alpah in je poimensko deljena na spodnji del Log (mokri, ilovnati travnati svet), srednji del Plest (večidel gozdnati svet) ter zgornji del Kot (gozdnati in gruščnati svet).

image
/51


Posamezne domačije v dolini štejejo skupaj 35 prebivalcev. Dolina je bila leta 1987 zavarovana kot krajinski park, ki se razteza na 24 km². Logarsko dolino obkrožajo vrhovi Strelovec (1763 m), Krofička (2083 m), Ojstrica (2350 m), Lučka baba (2244 m), Planjava (2394 m), Brana (2252 m), Turska gora (2251 m), Mrzla gora (2203 m). Zaključuje se v zatrepu pod krnico Okrešelj, kjer v višini 1280 vre na dan ledeno mrzla Savinja (3 °C) in brzi proti Slapu Rinka. Slap Rinka je najbolj obiskan slap v Savinjski dolini. Visok je 78m in pada čez navpično steno. Najbolj vodnat je pomladi in pa ob močnejšem dežju. Le nekaj metrov pred slapom pa je postavljeno manjše planinsko zavetišče imenovano Orlovo gnezdo s katerega je lep pogled na slap.

 

Čeprav pri Logarski dolini ne gre ravno za ozko dolino, saj je njena najmanjša širina približno 500 m, je pojav inverzije zaradi vpliva severnega anticiklona zelo pogost. Pri razporeditvi temperatur na pobočjih pride do veljave razlika med prisojno in osojno lego, kar se pozimi kaže v različnih snežnih in lednih razmerah.

 

Po dolini je speljana sprehajalna pešpot, dolga 2 do 3 ure, ki vodi mimo zanimivosti: izvira potoka Črna, lesene riže, bulastega jesena, oglarske bajte, itd.

 

Poleg čudovitih kotičkov treh alpskih ledeniških dolin: Logarske doline, Matkovega in Robanovega kota, lahko skupaj odkrijemo še marsikatero zanimivost ob Solčavski panoramski cesti, v Podolševi ali drugod in izkoristimo prijetno vzdušje za nova doživetja.

 

Za skupine so pripravljeni različni aktivni programi, s katerimi vam želijo približati utrip življenja na Solčavskem in popestriti trenutke, ki jih boste preživeli tam. Marsikaj zanimivega se najde tudi za družine z otroki: sprehod po naravoslovno-etnografski poti do slapa Rinka, ogled stalne razstave o Potočki zijalki, obisk Robanovega kota, kolesarjenje po dolini ali pobočjih, polet z jadralnim padalom, streljanje z loki, delavnice polstenja ali filcanja, ...

 

Na turističnih kmetijah, v hotelu, penzionih, gostiščih, zasebnih sobah, apartmajih ali v planinskih domovih lahko najdete miren bivalni kotiček za radoživo raziskovanje Solčavskega.

 

Dostop z avtomobilom je mogoč skozi vas Solčava, ob vstopu pa vas pričakuje mitnica, kjer prispevate vstopnino. Prometna dostopnost se je izboljšala odkar sta Avstrija in Slovenija odprli mednarodni mejni prehod Pavličevo sedlo. Od tam je z gornje strani najkrajši dostop do Matkovega kota, ki je zavarovan kot gozdni rezervat. Pod Pavličevim sedlom se odcepi Panoramska cesta, ki povezuje vasico Sv. Duh (slabo uro nad vasico je slavna Potočka zijalka) in samotno kmetijo v Podolševi.

 

 


Odkrivajte čudovito Slovenijo z Ringaraja.net!

 

"Čudovita Slovenija" je sklop prispevkov o svetovno znanih, o še neodkritih in o drugih zanimivih delih naše čudovite deželice - prispevki so namenjeni spoznavanju najlepših delov domovine in hkrati izvrsten seznam izletniških točk.

 

Savinjska

 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Prvomajske počitnice so najlepše ob morju
Odkrijte popolno spomladansko harmonijo v Adrii Ankaran, zeleni mediteranski oazi. Napolnite se z energijo daleč stran o...
9
Izdelajmo zmaja ali vrtnega škrata
Je vaš otrok že kdaj spuščal zmaja, ki ga je sam izdelal? V soboto ga pripeljite v Arboretum na otroško delavnico Gremo ...
3
Afrika: Kako nas je izkušnja spremenila?
Otroci so bili navdušeni - vsakokrat ko smo stvari delili, so se grebli, kdo bi prvi v vrsti. Podarili so svoje obleke, ...
3
»Čebelica leta od cveta do cveta …
… in v čašicah sladkih nabira si med.« prepevajo že otroci v vrtcu in se zavedajo pomena čebel ter zdravilnih učinkov me...
3



Hrastnik
photo
Hrastnik leži v eni izmed prečnih dolin v Posavskem hribovju, 63 kilometrov vzhodneje od Ljubljane. Ozemlje občine meri ...
Tri najlepše pešpoti ob morju
Sprehodite se po najlepših krožnih pešpoteh ob slovenskem morju, ki pohodnikom omogočajo spoznavanje skritih kotičkov Po...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?