|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Petkova ideja za vikend: KRASna družinska doživetja na Krasu

Helena Primic, 25.10.2019
Obisk grajskega in zelenega Štanjela, prenočitev v kraški vasici Pedrovo, družinski kolesarski izlet okrog Škocjanskih jam in skok v bližnji Trst na kavo.

image
V vasici Pedrovo vas na ekološki kmetiji čakajo Toncevi.
/11


Če se z družino še niste uspeli odpraviti na družinsko potepanje po Krasu, smo v tokratni petkovi ideji za vikend za vas pripravili nekaj posebnih draguljev, ki jih morate obvezno obiskati, ko boste z otroki raziskovali lepote in dobrote Krasa.

 

KRASna martinova doživetja

Kraški biser med morjem in Vipavsko dolino - Štanjel dokazuje, da Martinovo ni le dobro vino in hrana.

Za letošnji Praznik vina v Štanjelu, ki bo potekal od 8. in 10. novembra 2019, so namreč pripravili posebna KRASna martinova doživetja, ki so primerna tudi za družine.

Štanjel

Za otroke bo zagotovo najbolj privlačno KRASno doživetje V kmečki vsakdan, na katerem si boste ogledali družinsko kmetijo z avtohtonimi pasmami ovc, koz in goveda ter seveda degustirali kraške domače dobrote. Tudi kraški pršut in seveda kraška najboljša vina.

Odločite se lahko tudi za KRASno doživetje K zgodbam našim prednikov, K tradiciji suhih mesnin in V prazgodovino z mladim vinom.

 

Od Kraške hiše do družinskega sprehoda po Fabianijevi poti

Ker bo letošnji Praznik vina v Štanjelu potekal v utripu srednjeveškega Štanjela, bodo družine zagotovo vesele tržnic z različnimi ustvarjalnimi kotički za otroke in odrasle, stojnic z domačimi kraškimi izdelki, razstav in vodenih ogledov po muzejih Štanjela ter seveda nepozabnega gostoljubja Kraševcev. 

Kraška hiša

Ko boste pohajkovali po ozkih ulicah Štanjela, ki ga seveda lahko obiščete kadarkoli med letom, ne le na Martinovo, z otroki obvezno obiščite kamnito muzejsko Kraško hišo, kjer bodo otroci lahko zares v živo videli, kako so družine živele nekoč.

Po ogledu grajskega dela Štanjela sledi seveda obvezen spust v terasast Ferrarijev vrt, kjer majhne princeske ne pozabite fotografirati na mostičku, pogumnim malim vitezom pa naročite, da poiščejo zmaja.

Za družine je pravi balzam sprehod po krožni Fabianijevi poti, ki je primerna tudi za vozičke. Če boste izbrali krajšo verzijo, ste lahko nazaj že v pol ure, če ste navajeni hoje, pa si lahko sestavite tudi daljšo večurno pot od Štanjela do Kobdilja.

 

Prenočitev na ekološki kmetiji v vasici Pedrovo

Za zares sproščen družinski vikend na Krasu je priporočljivo, da si za potepanje po teh čudovitih slovenskih krajih vzamete vsaj dva dni.

Če želite otrokom pričarati zares avtentično doživetje Krasa, prenočite v stari in ponovno naseljeni kraški vasici Pedrovo, ki je od Štanjela oddaljena le deset kilometrov in ima le 17 prebivalcev, med katerimi so zaenkrat le trije otroci. In prav vsi prihajajo iz družine z ekološke turistične kmetije Toncevi, kjer vas čakajo razgibani, simpatično urejeni in toplo domači apartmaji ter sobe. 

Toncevi

Z otroki se lahko sprehodite po simpatični vasici, ki je vsako leto vse bolj naseljena, živahna in polna različnih prazničnih dogodkov, ali se odpeljete do plaže v Sesljanu in Devinu, ki sta oddaljena le 30 kilometrov. Okrog 35 kilometrov od Pedrova so oddaljene tudi Škocjanske jame, kjer se poleg ogleda jam lahko podate tudi na družinski kolesarski izlet po okolici, in Lipica s svojimi čudovitimi lipicanci in številnimi možnostmi za aktiven družinski dan, ki ga lahko zaključite s kavo v Trstu.

Za ogled vseh teh kraških lepot pa bi seveda potrebovali več kot dva dni. In zakaj ne bi letošnjih krompirjevih počitnic preživeli v domači in čudoviti Sloveniji?

Ni nam treba v tujino, da doživimo nepozabne in sproščene družinske počitnice v neokrnjeni naravi ter med gostoljubnimi ljudmi.

Čakajo nas tudi na Krasu!

Pot miru

Obiščete lahko tudi Pomnik braniteljem slovenske zemlje na Cerju,
kjer poteka tudi Pot miru.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Rotovnikova jama
Si predstavljate imeti čudovito kraško jamo kar pod svojo hišo? Ne? Verjamem. Toda med potepanjem po Savinjskem koncu, ...
4
Jezero Kreda - prečudovito naravno kopališče
Če iščete ohladitev oziroma idejo za izlet, je jezero Kreda v dolini Radovne super lokacija za kopanje, potepanje in pik...
4
Z avtodomom po Sardiniji
Piombino je pristanišče na zahodni obali naših gurmanskih sosedov. Na s soncem obsijanem parkirišču smo nestrpno pričako...
4
Etno selo Stanišići
Približno dobre štiri ure in pol boste potrebovali do Bijeljine, kraja, ki leži na severovzhodni strani Bosne in Hercego...
3



5 top družinskih izletov po Sloveniji
Ringarajine družine se rade potepamo in zato ne preseneča, da so med branimi vsebinami predlogi za družinske izlete v na...
Na družinski izlet z vlakom
Se je vaš otrok že peljal z vlakom? Toplejši dnevi so idealni za družinski izlet z vlakom - po Sloveniji ali za več dni ...