|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Letošnja tema Križnikovega pravljičnega festivala je gozd

Helena Primic, 7.6.2018
To soboto bo v Motniku pri Kamniku zares pravljično - od pripovedovanja pravljic in gozdne pravljične poti do cirkuške ognjene predstave Čupakabra. Preverite več o dogodkih za otroke in družine na letošnjem Križnikovem pravljičnem festivalu!

image
Tako so otroci napeto poslušali pravljice na lanskem festivalu.
/11


V petek in soboto, 8. in 9. junija 2018, bo v Motniku pri Kamniku potekal Križnikov pravljični festival, ki ga že sedmič zapored pripravljata Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Kulturno društvo Motnik ter se letos posveča gozdu in njegovim pravljičnim prebivalcem. 

 

Družinska pravljična sobota

V soboto bosta ob 11. uri v Schwentnerjevi hiši (Vransko) duo Vroča župa, ki ga sestavljata pripovedovalca Rok Kosec in Goran Završnik, zakuhala dobro voljo iz otroških pravljic.

Med 13. in 17. uro bodo v parku Pod lipami otroke čakale igre velikanke, potepanje po gozdni pravljični poti, interaktivna delavnica in pravljica, starši pa se bodo lahko sprostili v sprostitvenem kotičku v senci dreves. Otroci bodo lahko spoznali veliko aktivnosti, ki se dogajajo v in ob gozdu ter sodelovali tudi v posebni pravljični nagradni igri. V parku se bodo predstavila tudi motniška društva, ki bodo prikazala nekdanja lesna opravila, kuhal pa se bo tudi pravi lovski golaž.

Za otroke pa bo vrhunec dneva zagotovo predstavljala ognjena predstava Čupakabra, ki bo ob 21. uri pred Kulturnim domom Motnik s pomočjo ognja, žongliranja in drugih cirkuških vragolij zgodbe pripovedovala na prav posebej čaroben način.

 

Za starše, ki radi pojejo in pripovedujejo

Na Križnikovem pravljičnem festivalu bodo na svoj račun prišli tudi starši, ki radi pojejo otroške pesmice in pripovedujejo pravljice. V petek in soboto, 8. in 9. junija, bo namreč v Krajevnem domu Motnik potekala delavnica petja in raziskovanja glasu v uspavankah Zapoj si uspavanko, ki jo bo vodila glasbena antropologinja, etnologinja in kantavtorica Katarina Juvančič.

V petek bo ob 19. uri sledil pripovedovalski večer za odrasle Jenkret je biv ... jen Križnik, na katerem bodo pravljice in zgodbe pripovedovali duo Vroča župa, Anja Štefan, Katja Preša, Katarina Nahtigal in Boštjan Gorenc – Pižama. V soboto pa bomo prav tako ob 19. uri lahko prisluhnili lovskim zgodbam. Lovci so namreč znani po svojih zgodbah. Če so resnične, boste izvedeli na večeru z lovci LD Motnik.

 

Častni pokrovitelj je Pižama

Letošnji častni pokrovitelj festivala, ki nosi ime po zbiralcu ljudskega izročila Gašperju Križniku, je Boštjan Gorenc – Pižama, ki je za festival povedal: "Britanski satirik Terry Pratchett je nekoč zapisal, da ljudje zmotno menimo, da oblikujemo zgodbe. Velja namreč prav nasprotno. Zgodbe oblikujejo nas. Obstajajo neodvisno od ljudi in se razvijajo skozi čas. Šibke odmrejo, najmočnejše pa preživijo in rastejo vsakič, ko jih pripovedujemo. A da si jih lahko pripovedujemo, jih moramo beležiti. In eden takšnih herojev, ki je s peresom in črnilom krotil zgodbe, je bil tudi motniški Gašper, etnolog Križnik, ki je pred pozabo rešil marsikatero pripoved, ki se je med ljudmi že razblinjala v pozabo."

Da zgodbe, pravljice, pesmi, rime in stare pravljične podobe ne bodo zares dokončno odmrle, jih moramo starši predati svojim otrokom. Tako, da jim prebiramo pravljice, da jim pripovedujemo zgodbe iz lastnega otroštva in tudi tako, da se skupaj z njimi udeležujemo dogodkov, kot je Križnikov pravljični festival, na katerem bo veliko nepozabnih družinskih dogodkov.

 

Več o Križnikovem pravljičnem festivalu najdete tukaj.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
41
Je bilo našim staršem lažje kot nam?
Po nedavnih raziskavah je bilo starševstvo v osemdesetih in devetdesetih letih za naše starše veliko lažje kot za nas - ...
19
Kdaj je pravi čas za otrokove počitnice zd...
Je moj otrok že zrel za počitnice pri babici in dedku? Bo zdržal več noči brez domače postelje in maminega poljubčka za ...
17
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
6



Beremo: Pet grdin
Spoznajte gnuja, svinjo bradavičarko, lisasto hijeno, golouhega jastreba in afriškega marabuja - pet afriških grdin. Tod...
Logopedske pravljice pri težavah z razvoje...
Sodobnim zvočnim pravljicam Lahkonočnice se je pridružila serija 12 logopedskih pravljic z vajami za razvoj poslušanja i...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?