|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem
Prijateljstvo z žogo je za malčka veliko bolj pomembno, kot se nam zdi na prvi pogled. Športne igre z žogo so namreč med otroki zelo priljubljena oblika gibanja in tudi druženja. Pri delu v šoli se pogosto srečujem z otroki, ki se žoge zelo bojijo.

image
Z žogo se lahko igramo nešteto iger. (Freedigitalphoto.net)
/11


Prijateljstvo z žogo je za malčka veliko bolj pomembno, kot se nam zdi na prvi pogled. Športne igre z žogo so namreč med otroki zelo priljubljena oblika gibanja in tudi druženja. Pri delu v šoli se pogosto srečujem z otroki, ki se žoge zelo bojijo. Njim niso igre kot je »med dvema ognjema« in druge igre z žogo, vir zabave in sprostitve, ampak vir strahu in stiske. Če se le da, se jim izognejo v šoli in še bolj v prostem času. Koliko pri tem ti otroci izgubijo, si lahko samo mislimo. Zato je pomembno, da svojega malčka z žogo seznanimo že tedaj, ko je še čisto majhen.


Žoga naj bo vedno nekje v bližini

Iger z žogo pa nimajo radi le otroci, ampak tudi odrasli, »rekreativci«. Igre z žogo so primeren šport za zdravje in sprostitev pri vseh starostih. Nogomet, košarka ali odbojka so igre, s katerimi se ukvarja zelo veliko odraslih ljubiteljev športa. To je zdravo in prijetno druženje za vse, ki so uspeli pridobiti spretnosti in veselje do iger z žogo. Tudi zato se mi zdi zelo pomembno, da starši poskrbimo, da ima naš malček že od vsega začetka življenja pri roki vedno vsaj eno žogo in da se z njo čim večkrat tudi skupaj igramo. S tem - prav tako kot z vsemi drugimi športnimi aktivnostmi - pozitivno vplivamo tudi na otrokov umski, socialni in telesni razvoj. Pomembno pa je, da igre prilagajamo starosti, spretnosti in stopnji razvoja otroka.


Žoga v prvem letu

• V prvem mesecu lahko damo dojenčku v roko manjšo mehko žogico - ropotuljico. Pri tem je pomembno, da je žogica tako velika, da je ne more dati v usta, in da je iz pralnega materiala, saj bo kmalu poslinjena in umazana. Med igračami za dojenčke lahko poiščemo takšne, ki so iz blaga različnega otipa in različnih barv, kar da dojenčku še dodatno motivacijo za razvoj čutil.

• Kmalu bo dojenček sam segal po žogici. Pri štirih mesecih pa jo bo prijel že z obema rokama naenkrat. Ko jo drži v rokah, si jo ogleduje, jo potipa in okusi, še preveri, kaj se da z njo narediti. Recimo, spustiti iz roke.

• Pri petih mesecih dojenček žogo že lahko preloži iz roke v roko. Tudi ko se kopa, naj ima v vodi žogico iz gume. Lahko jo bo potapljal in spuščal, da pride žoga spet na površje, z njo udarjal po vodi...

• Od pol leta naprej se dojenček prične zavedati prostora. S skrivanjem žogice mu lahko pomagamo spoznati, da obstajajo prostorska razmerja, kot so: spredaj, zadaj, spodaj in zgoraj. Zelo mu je všeč igrica »ku kuc«, ki se jo lahko igramo tudi z žogo. Ko se začne malček plaziti, mu položimo žogo na različne oddaljenosti in levo in desno od njega, da se potrudi in splazi do žoge.

• Od enega leta naprej malček žogo prične kotaliti, metati, brcati in ujemati v razširjene roke, če mu jo vržemo natančno in počasi. Od prvega do drugega leta je malček vedno spretnejši z žogo.

 

Od dve do šest let

Pri dveh letih je malček že dobro razvit in precej spreten. Od sedaj naprej mu bo žoga v vedno večje veselje. Poglejmo, česa vsega bo zmožen do vstopa v šolo:

• V obdobju okrog dveh let je najprimernejši čas za igre z žogo. Zelo pomembno je, da se v tem obdobju z malčkom čim več igramo z različnimi žogami in na različne načine. Tudi v stanovanju se lahko igramo z žogami, predvsem z lahkimi napihljivimi žogami, ki ne poškodujejo pohištva, ali pa z baloni, s katerimi ne moremo ničesar poškodovati. Žoge mečemo, lovimo in odbijamo z nogami, z rokami ali z loparjem.

• Približno do dopolnjenega četrtega leta starosti otrok žogo že lahko spretno ujame in jo vrže nazaj iz zapestja. Čim večkrat se z otrokom žogajmo in se igrajmo igre lovljenja in metanja žoge.

• Približno pri petih letih otrokov razvoj doseže stopnjo, ko lahko posamezna »osnovna gibanja« (tek, skok..) poveže med seboj. Na primer, otrok že lahko teče in med tekom vrže žogo. Tega v prejšnjih letih še ni zmogel. Ker otrok pri petih letih že zmore oceniti razdaljo in smer, lahko žogo dobro ujame in z njo tudi že zadene izbrani cilj. Poleg tega ima pri petih letih že tudi močno razvito socialno vedenje. Zato je sedaj čas za začetek preprostejših športnih in elementarnih iger z žogo. Take igre so za otrokov razvoj zelo pomembne. Nauči se upoštevati pravila, prenašati poraze, razvija socialne vrednote in spoznava socialna razmerja, nauči se ločiti med »krivico« in »pravico«, pri tem pa razvija gibalne in umske sposobnosti.

• Od petega do šestega leta počasi postajajo otrokove igre z žogo zahtevnejše. Otrok svojo pozornost že zmore usmerjati na več stvari hkrati. Recimo, hojo in tek uskladi z lovljenjem in ujemanjem žoge, ki prihaja z različnih smeri, ali z zadevanjem. Poleg tega tekmuje z vrstniki, in ko pride v prvi razred, je dobro pripravljen na organizirano obliko raznovrstnih družabnih iger, med katerimi je gotovo največ takih, ki so na različne načine povezane z žogami.


Igre z žogo

Prav zares bi bilo škoda, če bi bil vaš otrok zaradi strahu pred žogo ali zaradi slabega obvladanja žoge prikrajšan za vse prednosti, ki mu jih nudijo zabavne športne igre z žogo. Naj naštejem nekaj primerov dejavnosti z žogo, ki vam bodo prišle prav, ko se boste igrali s svojim malčkom.


  • Odbijanje od stene

Odbijanje žoge od stene je dobra igra za razvoj občutka za žogo. Za razvoj občutka za odboj žoge obstaja ogromno različnih načinov metanja, brcanja in lovljenja žoge ob steno. Za igro potrebujemo le malo večji del ravne stene in žogo, ki se dobro odbija. Vse navedene vaje delamo v parih. Lahko pa jih seveda prilagodimo za enega. Da bo žoga priletela tja, kamor hočemo, jo moramo vreči pod določenim kotom in z odmerjeno močjo. Najprej bo to seveda za naše malčke težko, toda kmalu bodo dobili občutek, kako močno in kam morajo vreči žogo, da se bo odbila tja, kamor želijo. Nekatere vaje so primerne za mlajše, druge pa lahko izvajajo le bolj spretni in nekoliko starejši otroci. Poskusite, katere so primerne za vašega malčka, in se ne obremenjujte, če mu še ne gre. Dajte mu pač lažje naloge in jih stopnjujte, ko bo malček napredoval. Sicer pa tudi samo poskušanje pozitivno vpliva na gibalni razvoj otroka.

• Pri prvi igri stojimo drug poleg drugega in si kotalimo ali podajamo žogo tako, da se vmes odbije od stene.

• Nato si žogo podajamo tako, da stojimo drug za drugim, tudi oba obrnjena k steni. Otrok naj poskuša, kako močno in kako visoko mora vreči žogo, ko stoji spredaj, in kako, ko stoji zadaj.

• Pri tretji igri ponovno stojimo drug za drugim. Prvi vrže žogo ob steno tisti, ki stoji zadaj. Vrže jo tako, da po odboju od stene pade na tla približno tja, kjer stoji spredi igralec, ta pa jo poskuša preskočiti. Pri tej vaji pridobivajo otroci občutek za odboj žoge in pravočasen skok. Otroku pomagamo ujeti pravi trenutek za skok tako, da mu rečemo, naj poskuša žogo preskočiti prej, preden pade na tla. To je precej zahtevna vaja. Verjetno jo bo potrebno večkrat poskusiti.

• Pri četrti igri prvi otrok stoji en meter od stene, obrnjen s hrbtom proti steni, drugi pa nasproti njega, obrnjen proti njemu in steni. Otrok, ki stoji ob steni, dvigne žogo nad glavo in jo močno vrže nazaj, da se žoga odbije preko njegove glave v roke soigralcu. Ta žogo poskuša ujeti. Nato otroka zamenjata mesti.

• Pri peti igri se otroka postavita v enak položaj kot pri prejšnji igri, le da sedaj otrok žogo zakotali ali vrže ob steno sklonjen naprej, žogo pa zakotali med nogama nazaj. Da se bo žoga odbila tako, da bo šla k paru točno med nogama, jo je potrebno zakotaliti ali vreči čim bolj naravnost v steno in brez odbijanja od tal. Če pa se v enakem položaju sklonimo še bolj naprej in žogo vržemo tako, da se od stene odbije nekoliko više, bo poletela preko hrbta paru v roke.


  • Igra za razvijanje spretnosti in hitrosti

Poznate odlično knjigo Roalda Dahla »Danny, prvak sveta«? Po njej je dobila ime igra z žogo, pri kateri razvijamo spretnost in hitrost. Igramo se jo lahko, kadar je skupaj več nekoliko večjih otrok. Če si bomo prej izposodili iz knjižnice in prebrali še knjigo Roalda Dahla, se bodo otroci v igro lahko še bolje vživeli. Igramo se takole: iz blazin, odej, mizic, vzmetnic, stolov ali drugih pripomočkov izdelamo večjo hišico, ki naj ima tri stene in streho. Biti mora dovolj trdna in varna, da se ne more podreti in poškodovati otrok. Potrebujemo še dve manjši žogi, uro s sekundnim kazalcem ali štoparico, papir in svinčnik.

Otroci se razdelijo v pare. Imena parov napišemo na papir. Nato prvi par dobi dve žogici; to sta »rozini« (v knjigi so rozine napolnjene z uspavalnim praškom), s katerima bosta lovca lovila »fazane«. Na znak imata lovca v določenem omejenem prostoru pol minute časa za lov. Vsak »fazan«, ki se ga lovec dotakne z »rozino«, mora takoj v hiško, ker je ulovljen. Lovca rozin ne smeta metati, ampak se z njimi le dotikata. Fazani so v vsaki igri vsi otroci razen para lovcev. Po pol minute igro ustavimo in preštejemo ujete fazane.

Vsak od lovcev dobi toliko točk, kolikor fazanov sta ujela skupaj v pol minute. Vsako rundo dobi po eno točko še vsak otrok, ki ni bil ujet. Vsak par pride enkrat na vrsto, da igra vlogo lovcev. Na koncu za vsakega otroka glasno seštejemo (večji otroci lahko pri tem pomagajo) točke: koliko fazanov je ujel skupaj s parom in kolikokrat v igrah ni bil ujet. Zmagovalec dobi naslov »Danny, prvak sveta«. Do naslednjič ...

 

Z žogo se lahko igramo nešteto iger in delamo nešteto vaj, pravzaprav povsod: doma, v telovadnici, na igrišču, pred hišo, na travniku, na parkirišču, v parku, na izletu…

Žogo lahko na različne načine nosimo, kotalimo, zadevamo, mečemo, lovimo, odbijamo, vodimo, podajamo ali z njo ciljamo; z eno roko, z obema rokama, z nogo, z glavo…

To nam pove, kako zelo univerzalna in koristna igrača je žoga. Ne pozabimo na to!

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

BLOG: Pogovori z otrokom v trebuščku
V tistem trenutku sem se odločila, da sploh ni pomembno, kakšni bodo rezultati amniocenteze, jaz bom tega otroka obdržal...
8
5 glavnih nalog vsake družine
Katere so tiste glavne naloge, ki jih mora opraviti zdrava družina? Pa ni važno, ali gre za tradicionalno družino, samoh...
7
To storite, ko se otrok grdo obnaša
Kaj storiti, ko se otrok grdo obnaša? Ga kaznovati? Kričati nanj? Ne, strokovnjaki pravijo, da je v takšnih primerih naj...
6
Top poletno varstvo za otroke 2024
Napočil je čas, ko je treba poiskati in rezervirati termine za poletne počitnice. Mi smo vam pripravili izbor TOP idej z...
6Kako z otrokom slaviti svetovni dan čebel?
Vsi poznamo rek, da »Brez čebel ne bo življenja«. In ker so čebele tako zelo pomembne za ljudi in okolje, od leta 2018 2...
Otroci najraje tečejo na Malčkovem teku!
Prihajajoča majska sobota bo združila veliko otrok in mladih družin, ki imajo radi gibanje v naravi, saj bo ekipa Malčko...
Dudica.
пеперутка16

Do kdaj je imel vaš otrok dudico?