|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Mali pomagači

Tina Južnič, 4.5.2010
Naravna radovednost je eden glavnih razlogov, da se je človeštvo razvilo bolj kot ostale vrste. Vsakodnevno tako že otrok doživlja nove dogodivščine, ki jih povezuje s preteklimi, se iz njih uči ter postaja vse bolj izkušen.

image
/11


V procesu raziskovanja igrata pomembno vlogo spodbuda in nagrajevanje, ki pripomoreta, da se otrok razvije v radovedno bitje in tako bo tudi kasneje v svojem življenju iskal nove rešitve in bil bolj iznajdljiv. Potrebna pa so leta izkušenj, da seotrok iz dojenčka razvije v samostojno odraslo osebo.


Dober začetek, boljše nadaljevanje

Pri njegovem razvoju je ključnega pomena dober začetni zagon. Velik vpliv na otroka ima pisano okolje, z veliko glasbe, gibanja, miselnih spodbud in telesnih aktivnosti. Otroci, ki odraščajo v stimulativnem okolju imajo dobro osnovo, da bodo v njem hitreje razvili svojo inteligenco kot vrstniki, ki te možnosti nimajo. Ti otroci se bodo razvili v odgovorne, kreativne odrasle osebe s smislom za okolico in soljudi.


Pomoč pri preprostih opravilih

Se še spomnite svojega otroštva? Kako zanimivo je bilo, ko ste opazovali mamico in očka pri njunih opravilih in kako ste želeli sodelovati z njima? Tudi vaš mali vedoželjnež vam bo kaj kmalu želel pomagati. Dovolite mu, da sodeluje pri brisanju mizice ali pri pometanju tal oziroma pri drugih zanj varnih opravilih. Učinek take vrste pomoči je za otroka zelo pomemben. Številni strokovnjaki so mnenja, da naj bi bilo dobro, kolikor zgodaj je mogoče (največkrat okrog dveh let in pol), otroku ponuditi možnost sodelovanja. Tudi vam bo lažje, če boste začeli otroka spodbujati k pomoči bolj zgodaj.


Koristno za vso družino

Malčki se hitro naveličajo vsake aktivnosti, zato si le vzemite nekaj minut in sprejmite njegovo pomoč takrat, ko vam jo bo ponudil. Četudi bo dosegel ravno nasproten rezultat od pričakovanega, boste s svojim spodbujanjem otrokovega dela prispevali h krepitvi njegove samozavesti in pridobivanju občutka moči ter zavedanja, da je tudi sam pomemben član družine. Nikar pa otroku ne nalagajte zanj pretežkih opravil, saj bi to lahko povzročilo preobremenjenost in frustracije.

S tovrstnim sodelovanjem pa ne boste koristili le otroku, temveč tudi sebi. Nenazadnje vam bo dovolj zgodaj začel pomagati in od vas kaj kmalu prevzel določena opravila.


Sodelovanje ima pomembno vlogo

Dovoliti otroku, da vam pomaga, še ne pomeni, da bo določeno nalogo opravil popolnoma samostojno. Najboljši način uvajanja v sodelovanje pri opravilih je, da otrok najprej prevzame le del opravil. Skupaj lahko, na primer, začneta pospravljati stanovanje. Medtem ko vi pometate, naj vaš mali pomagač odmakne svoje igrače in jih pospravi. Razložite mu, da je potrebno stvari, ki jih trenutno ne potrebuje vedno pospraviti na svoje mesto. Ko boste brisali prah s poličk v njegovi sobi, mu le ponudite krpo. Naj vam tudi pri tem pomaga.


Dovolite otroku, da opravi stvari po svoje

Preden prvič sprejmete otrokovo pomoč, mu razložite ter pokažite, kako naj nekaj naredi. Ko bo določeno stvar že večkrat ponovil, pa mu dovolite, da jo opravi sam na svoj način. Nikar se preveč ne vmešavajte in ne vztrajajte pri svojem, saj lahko hitro izgubi voljo in dobi občutek, da vas je razočaral.

Prav tako je pomembno, da mu za dokončanje opravila date dovolj časa. Vendarle je še majhno bitje in počasneje opravlja stvari z razlogom. Svoje spretnosti še razvija, hkrati pa tudi raziskuje, za kar potrebuje več časa.


Prva stalna otrokova zadolžitev

Ko ste se odločili, da boste vašega otroka navadili, da vsak večer pred spanjem pospravi svoje igrače, naj od tistega trenutka dalje to vedno počne sam. Če mu boste danes dali neko zadolžitev, jutri pa jo boste namesto njega opravili vi, bo zmeden.

Prav tako bodite pozorni, da ga ne boste kregali, ker ne bo vseh igrač pospravil na svoje mesto in ker red še zdaleč ne bo popoln. Raje se mu ljubeznivo zahvalite za pomoč in mu ponudite prijazen nasvet. Ko bo opravil svoje delo, ga le nagradite z lepimi besedami, objemom in poljubčkom. Tako boste pridobili pomagača, ki bo zagotovo vedno pripravljen pomagati.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ustvarite si velikonočno čarobnost kar doma
Pripravili smo nekaj idej, ki bodo zagotovo prinesle veliko veselja in čarobnosti v vaš praznični dom. Skupaj bomo spekl...
8
Velikonočne ustvarjalne ideje
Pomlad se prebuja in izza grma že kuka – velikonočni zajček! Krasno, še ena priložnost za tematsko ustvarjanje! Idej je ...
6
10 zanimivih idej za velikonočne aktivnost...
Za vas smo pripravili 10. idej za praznične aktivnosti, ki jih lahko organizirate z otroki za veliko noč. Otroci bodo ta...
5
Kako ustvariti umetniške pirhe?
Pri pisanih pirhih lahko resnično sprostite svojo domišljijo in dovolite, da pride do izraza vaša umetniška žilica. Pogl...
5



Pomlad je prebudila tudi klope
S pričetkom pomladi se prebujajo tudi na prvi pogled nedolžni klopi, ki prenašajo vse prej kot nedolžen virus klopnega m...
RESNIČNA ZGODBA: Moj otrok ima Downov sindrom
Diagnoza: Downov sindrom. Bil je neverjeten šok, popolnoma nepričakovana novica in takoj milijon vprašanj. Zakaj prav na...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?