|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Mami, oči, kako se dela seks?

Uredništvo Ringaraja.net, 1.2.2010
O spolnosti pogosto razmišljamo kot o nečem, kar se nam zgodi, ko pridemo v najstniško dobo. Pa ni tako. Večina nas je prve spolne občutke imela, ko smo bili še dojenčki.
Ključne besede:

image
/11


Vsakič ko nam je kdo zamenjal pleničke ali napudral ritko, smo občutili najosnovnejše spolne občutke – prijetno telesno počutje tam spodaj, kamor se na otroka polagajo plenice.

 

SPOLNI RAZVOJ OTROK

 

Ko so otroci kakšno leto starejši, se pogosto zelo radi igrajo spolne igrice s prijatelji in sorodniki istega ali nasprotnega spola. Včasih samo opazujejo in primerjajo razlike; včasih jim je všeč početi, kar počnejo odrasli, na primer drug drugemu sesati spolovilo ali vtikati prste, penis ali kaj drugega v sprednjo in zadnjo luknjico. Tako lahko najdete sedemletnika ali sedemletnico, ki sedi z obema rokama v hlačah in se zadovoljno drgne, medtem ko pravi, kako fuj bi bilo kdaj koga poljubiti na usta ...

 

Ko se otrokovi miselni procesi razvijajo in postajajo vse kompleksnejši, se pojavi tudi njegova sposobnost razvijanja spolnih fantazij, ki vključujejo še druge ljudi. Sčasoma se misel na ljubljenje nič več ne zdi tako fuj in morda si bo celo zaželel prebrati kakšno knjigo o tem. Do takrat pa se bodo nekateri starši spraševali, ali je normalno, da se njihov štiriletnik igra s svojim penisom, drugi pa bodo rekli: »Hvala bogu, da ima penis in da se lahko z njim igra, zanj je neskončen vir užitka!«

 

RAZLAGANJE SPOLNIH UŽITKOV OTROKOM

 

Starši otrokom po navadi povedo vse, kar morajo vedeti o čiščenju nosu in brisanju ritke, le redkokdaj pa omenijo, da je spolovilo lahko vir prijetnih občutkov. Zato se otroci naučijo, da starše lahko povprašajo za nasvet praktično o vsem razen o spolnih občutkih. To je neznanska škoda, saj otroci na področju spolnosti in z njo povezanih občutkov potrebujejo vodenje staršev tako kot pri brisanju ritke ali pri učenju vožnje avtomobila.

 

Razlaga za punčke ...

 

Nekateri starši predpostavljajo, da triletno deklico, ki si boža spolovilo, vodijo enaki vzgibi in fantazije kot triindvajsetletnico. Potem jo poskušajo ustaviti ali pa se pretvarjajo, da se nič ne dogaja. Morda bi staršem pomagalo, če bi razumeli, da njihova triletnica pri samozadovoljevanju ne razmišlja o tem, kako dober je v postelji Jakec, njen najboljši prijatelj iz vrtca! Otrok se dotika svojega spolovila samo zato, ker je to zanj prijetno. Povsem normalno je, da ročice sežejo med nogice, kadar je otrok srečen ali veselo razburjen, tudi med popoldanskim spanjem ali celo med tem, ko mu prebirate Rdečo kapico. Dovolj je, da starši občasno rečejo: »Prijetno se je sebe dotakniti tam.« To mami in očetu daje verodostojnost na tem področju, otrok pa dobi občutek, da se bo lahko s starši brez skrbi pogovarjal tudi o spolnosti.

 

… in pojasnilo za fantke

 

Fantki imajo erekcije že od zelo zgodnjega otroštva, a jim starši kljub temu le redko razložijo, da moški dobijo erekcijo, kadar se zabavajo s svojim penisom, pa tudi ob drugih priložnostih, na primer ob jutranjem prebujanju. Starši fantkom povedo, da imajo lepe oči, ušesa, celo stopala, o penisu pa ne črhnejo niti besedice, kaj šele, da bi ga pohvalili. Tudi deklicam ne povedo nič pozitivnega o njihovem spolovilu ali tega, da se jim bo nožnica občasno navlažila. Pa vendar se deklice navlažijo enako pogosto, kot dečki dobijo erekcijo. (Starši, ki bodo otroku razlagali te zadeve, bodo morda morali razložiti razliko med spolno vlažnostjo in mokroto polulanih hlačk.)

 

DOTIKANJE SEBE

 

Ker številni starši samozadovoljevanja niti ne omenjajo, ga imajo otroci pogosto za spotikljivo skrivnost. Mlajšemu otroku lahko samozadovoljevanje razložite tako, da rečete: »Samozadovoljevanje je, kadar se dotikaš sebe med nogami tako, da ti je lepo.« Če otrok želi izvedeti več podrobnosti, vam pa ni nerodno ali nelagodno, mu lahko na prstu pokažete, kako to delajo fantki. Ali pa obrnete dva prsta navzdol in podrgnete po členkih ter razložite, kako to delajo punčke. Malo starejšega fanta bi lahko tudi pomirilo, če bi od očeta slišal: »Jaz sem se začel samozadovoljevati, ko sem bil star toliko kot ti.« Punčko pa, če bi ji mama povedala: »Tudi jaz se samozadovoljujem.«

 

Ne pozabite – samozadovoljevanje je zelo pogosto pri otrocih med šestim in devetim letom starosti, za punčke pa ni nič nenavadnega, da se s spolovilom občasno drgnejo ob pohištvo.

 

JAVNO : ZASEBNO

 

Starši naj se zavedajo, da ni niti potrebno niti priporočljivo z otroki premlevati podrobnosti iz svojega spolnega življenja. Po drugi strani pa je dobro, da otrokom pokažejo, da je spolnost zabaven in pomemben del njihovega življenja. Mlajšim otrokom bo morda treba ves čas pomagati pri razločevanju med javnim in zasebnim. Mogoče boste morali tri- ali štiriletnike znova in znova opozarjati, naj se s penisom ali z vulvo ne igrajo na vrtu pred hišo.

 

Preveč popustljivi starši, ki menijo, da kakršnokoli omejevanje otrok uniči njihovega malega duha, naj se zavedajo, da se otroci v svoji spolnosti ne bodo počutili varne, če jim bodo dovolili, da je bo povsod polno. Če se otrok samozadovoljuje ali razkazuje spolovilo na javnem kraju, mu lahko brez škode rečete: »Vem, da je občutek pri tem prijeten, vendar se to dela v zasebnosti svoje sobe.« Poleg tega se otroci, ki se nenehno gladijo po spolovilu, morda tako spoprijemajo s čustveno tesnobo, ki je bore malo povezana s spolnostjo. Preden vas to začne preveč skrbeti, dobro premislite, kako otrok sicer napreduje v življenju. Je to morda ena od številnih stvari, ki ne gredo prav, ali le osamljena težava, ki potrebuje ljubeče, a odločno vodenje?

 

POIMENOVANJE INTIMNIH DELOV

 

Sodobni starši majhnim fantkom po navadi brez zadržkov povedo, da imajo med nogicami penis in testise, čeprav te dele lastnega telesa fantki redkokdaj tako pravilno imenujejo. Tudi veliki fantje ne, če smo že pri tem.

 

Ženski spolni organi pa so od prvega dne napačno poimenovani. Kar se vidi od zunaj, ni nožnica, čeprav je to postalo generično poimenovanje za vse, kar je ugnezdeno med ženskimi nogami. Od zunaj se vidi zunanje spolovilo ali vulva, dejansko v glavnem sramne ustnice. Nožnica je vidna, šele ko se vulva razpre, pa še potem se vidi le njen zunanji obod. Pomaga tudi, če starši opredelijo ščegetavček.

 

Ne bi bilo slabo, če bi starši fantke poučili o spolovilu deklic (deklice pa o spolovilu fantov). Tako se fantkom dekliška spolovila ne bodo več zdela taka skrivnost. S takšnimi pogovori lahko starši tudi naučijo fante spoštovati in ceniti dekliško spolovilo. Kako naj se sicer fantje to naučijo? Od prijateljev v garderobi po treningu?

 

RAZLIKA MED IZLIVOM IN URINOM

 

Ko skušate otroku razložiti pojem ejakulacije, obstaja precejšnja verjetnost, da si bo predstavljal, da govorite o lulanju. Navsezadnje stvar pride iz penisa, mar ne? Otroci bodo na osnovi zgodnjih pogovorov o osnovah spolnega razmnoževanja na primeru čebelic in metuljčkov verjetno sklepali, da se moški polula v žensko in ona zanosi. Tej zmoti se lahko izognete tako, da razložite, kako velika razlika je med urinom in izlivom. Urin je redek in večinoma prozoren kot voda, pa še veliko ga je, medtem ko je izliv bel in gost, hkrati pa ga je le za žličko ali dve. Lahko tudi razložite, da je bila narava pri tem zelo preudarna in je vse uredila tako, da moški lahko lula, kadar je njegov penis mehak, in doživi izliv, kadar je njegov penis trd. (To sicer ni povsem stoodstotno pravilo, ampak tega tako majhnemu otroku še ni treba razlagati.) Lahko poveste, da takrat, kadar moški spolno občuje in je njegov penis trd, pride do točke, ko postane občutek v penisu resnično prijeten in topel, in se pojavi izliv, ta snov pa povzroči, da ženska lahko zanosi. Povejte jim, da fantki ne začnejo proizvajati te tekočine, dokler ne pridejo v puberteto, kar se zgodi približno med dvanajstim in šestnajstim letom. Razložite jim tudi, da ženska ne more zanositi z moškim samo z objemanjem in poljubljanjem.


Članek objavljen v Otrok in družina, september 2008

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Otrokov dolgčas predstavlja tretjino ...
Psihologi trdijo, da je dolgčas največji vir vseh težav tudi pri odraslih, še posebej pa pri otrocih.
11
Malčkov tek letos praznuje skupaj z Modrim...
Udeležba na Malčkovem teku bo za vse mlade športnike brezplačna, kar omogočajo številni zvesti partnerji dogodka. Zaradi...
9
GZS v javnem pismu proti krčenju sredstev ...
Slovenski založniki in knjigotržci odločno in enotno nasprotujemo krčenju javnih sredstev za pisano slovensko besedo, so...
8
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
8



Besede, ki jih morate kot starši uporabiti...
Kar otroku govorimo starši, ostane za vedno, zato preverite, katere stvari morate otroku izreči čim večkrat.
Kdaj je čas za kahlico?
Tako kot na skoraj vseh področjih otrokove vzgoje se tudi pri navajanju na kahlico teorija in praksa skozi čas spreminja...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?