|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Mamino mleko se spremeni čez noč

Uredništvo Ringaraja.net, 10.8.2023
To je neverjetno. Mamino mleko se lahko spremeni čez noč, če je dojenček bolan, da vsebuje vse, kar potrebuje, da ozdravi. Poglejte slike prej in potem.

image
Sestava mleka se spremeni. (Foto: Freepik.com)
/11


Vsi se zavedamo, kako dobro materino mleko vpliva na zdravje in razvoj novorojenčkov. Ne samo, da jim zagotavlja idealna hranila, ki jih potrebujejo, ampak se tudi prilagaja v količini glede na otrokovo lakoto in je preoblikovana z dodatnimi imunskimi koristmi, če so bolni.

To je dokazala fotografija Mallory Smothers, ki prikazuje spremembo barve njenega mleka, ki se je prilagodilo potrebam njenega dojenčka. Med nočnim dojenjem je mati iz Arkansasa opazila, da ima njena deklica "zamašen nos, je razdražljiva in veliko kiha", kar je nakazovalo, da je njena hči verjetno prehlajena.

 

PREBERITE TUDI: Nova priporočila strokovnjakov o dojenju so razburila starše

 

Naslednje jutro si je Smothersova kot običajno izčrpala mleko. Takrat je opazila nekaj čudnega. Materino mleko je spremenilo barvo in je bilo bolj rumeno, spominjalo je na kolostrum, mleko, bogato s protitelesi, ki jih telo proizvaja med nosečnostjo in prvih nekaj dni po porodu, piše Zafodna.rs.

 

mleko

Vir: Twitter

 

"Nedolgo nazaj sem prebrala članek v medicinski reviji o tem, kako se materino mleko spreminja glede na potrebe otroka na več načinov kot le vnos kalorij," je Smothersova zapisal v objavi. Z drugimi besedami, sestava materinega mleka se prilagaja zdravstvenim in prehranskim potrebam vašega otroka.

V članku je zdravnica pojasnila, da ko dojenček sesa, ustvari vakuum, v katerem se otrokova slina prikrade v materino bradavico, pravi Smothersova.

»Verjamemo, da receptorji mlečne žleze opazijo bakterije in viruse v otrokovi slini in zaznajo, da je nekaj narobe (tj. da je otrok bolan ali se bori z okužbo), bo materino telo dejansko spremenilo imunsko sestavo mleka, proizvedlo bo prilagojena protitelesa na določene patogene v dojenčku."

 

PREBERITE TUDI: Dojeni otroci imajo višji IQ

 

Raziskave kažejo, da ta izmenjava med doječo mamo in otrokom vpliva na sestavo materinega mleka, ki ga dojenček prejema. Pravzaprav ima zvečer materino mleko višjo vsebnost maščobe in vsebuje več gradnikov, ki jih dojenčki uporabljajo za proizvodnjo melatonina, ki jim pomaga spati. Poleg tega je študija iz leta 2013, objavljena v Clinical and Translational Immunology, razkrila, da ko je dojenček bolan, se poveča število levkocitov v materinem mleku, piše Zafodna.rs.

Vir: Yumama

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kaj sploh dela ženska, ki ne hodi v službo?
Si tudi ti sita vse dni odgovarjati na fraze v stilu "pa kaj delaš cel dan, ker nisi v službi"? Tudi tale mamica je bi...
6
Najlepše ime za fantka po vašem izboru
Vsako ime je nekaj posebnega in nič presenetljivega ni, da je staršem najlepše ime tisto, ki ga nosi njihov otrok (otroc...
5
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
4



Katera je najboljša anti-colic steklenička?
Nanobébé, vodilno ime v inovacijah dojenčkovih izdelkov, je od lanskega leta na voljo tudi v Sloveniji. Večkrat nagrajen...
VIDEO: Načini za podiranje kupčka
video
Med hranjenjem dojenčki poleg mleka zajamejo še zrak, zato jim podiranje kupčka pomaga, da te zračne mehurčke spravijo i...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?