|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Manj kot ima otrok igrač, več se igra

M. T., 27.12.2023
Ko imajo otroci preveč igrač, porabijo več časa za raziskovanje in manj za igro. Ironično se zdi, da z manj igračami zagotovimo več časa za igro.

image
Ko otroku ponudimo možnost za igro brez igrač, se vklopi njegova neizmerna domišljija in otrok je sposoben za kreativno igro uporabiti vse mogoče predmete in stvari. (Freepik.com)
/11


Odstranite igrače in otroci se bodo več igrali

Pred dvema desetletjema so v nemškem projektu, imenovanem "Der Spielzeugfreie Kindergarten" (vrtec brez igrač), želeli videti, kaj bi se zgodilo, če bi iz vrtcev odnesli igrače. Vse igrače iz sodelujočih učilnic so bile odstranjene za tri mesece.


Ena od učiteljic, Gisela Marti, je povedala: »V teh treh mesecih smo otrokom ponudili prostor in čas, da spoznajo samega sebe in ker jih niso usmerjali učitelji ali igrače, so morali otroci najti nove načine, kako zapolniti svoj dan, na svoj individualen način.«


Namen projekta je bil spodbujati samozavest, domišljijo, ustvarjalnost, sposobnost reševanja problemov in socializacijo.

Dnevi v vrtcu so bili namenoma nestrukturirani, da bi preprečili, da bi otroci hiteli z ene dejavnosti na drugo. Namesto tega so lahko svobodno delali, kar so želeli in kakor so želeli.


PREBERITE TUDI: VIDEO: Igrače za spodbujanje fine motorike


Vsak dan so posneli video o igri otrok. Prvi dan so bili otroci videti zmedeni in zdolgočaseni, ko so kar malce prestrašeno gledali po svoji veliki prazni učilnici.

Toda drugi dan so se otroci že igrali s stoli in odejami ter si delali brloge tako, da so čez mize pogrnili odeje in jih obtežili s čevlji.

Kmalu so začel tekati po igralnici, s pogovarjati in se navdušeno smejati. Do konca tretjega meseca so bili dejavni v zelo domiselnih igrah, sposobni so se bili bolje koncentrirati in učinkoviteje komunicirati.


Faze odkrivanja igrače: raziskovanje nasproti igri

Kathy Sylva, profesorica pedagoške psihologije na Univerzi v Oxfordu, je po preučevanju več kot 3000 otrok, starih od tri do pet let, ugotovila, da »ko imajo otroci veliko igrač, se zdi, da obstaja element odvračanja pozornosti, in ko so otroci moteni, se ne učijo ali igrajo dobro.« Njena raziskava kaže, da otroci z manj igračami, katerim starši več časa berejo, pojejo ali se z njimi igrajo, prekašajo tiste iz premožnejših okolij.


John Richer, pediatrični psiholog v bolnišnici John Radcliffe v Oxfordu, pojasnjuje, da ko otroci prejmejo novo igračo, gredo skozi dve stopnji: raziskovanje, ki mu sledi igra.

Med načinom raziskovanja otrok vpraša: "Kaj počne ta igrača?"

In v načinu igranja otrok vpraša: "Kaj lahko naredim s to igračo?".

 V načinu igre pri otrocih deluje ustvarjalnost, domišljija in prilagodljivost. Ko imajo otroci preveč igrač, porabijo več časa za raziskovanje in manj za igro. Ironično se zdi, da z manj igračami zagotovimo več časa za igro.


Kakšen vpliv ima prevelika količina igrač?

Claire Lerner, psihoterapevtka specializirana za razvoj v zgodnjem otroštvu je izvedla študijo o morebitnih vplivih prekomerne količine igrač in ugotovila, da so otroci »preobremenjeni in preveč stimulirani ter se ne morejo dovolj dolgo osredotočiti na eno stvar, da bi se iz nje kaj naučili, zato se preprosto zaprejo. Preveč igrač pomeni, da se tudi ne učijo domiselne igre.«


Christopher Willard, klinični psiholog in avtor knjige Child’s Mind, nas opominja, da ima ponavljanje svoj namen; branje istih knjig, petje iste pesmi, igranje istih iger. Ponavljanje utrjuje učenje, hkrati pa krepi kognitivni razvoj. Navsezadnje je igra delo otroštva.

 

PREBERITE TUDI: So pametne igrače (ne)varne za otroka?


"Igra je najvišja oblika raziskovanja." Albert Einstein

Po drugi strani pa manj igrač otrokom pomaga pri uporabi in razvoju njihove domišljije, podaljšuje razpon pozornosti, spodbuja večjo skrb za igrače, ki jih imajo, in bolj jih cenijo, hkrati pa ustvarja več priložnosti za raziskovanje.

Pri tem obstaja tudi korist za starše, manj igrač povzroči manj nereda v naših domovih, imamo več časa za igro z otroki in več potrpljenja za naše otroke.


Kakšne igrače vabijo k igri?

Če imajo naši otroci manj igrač, želimo zagotoviti, da igrače, ki jih imajo, otrokm ponujajo čim več. Pri izbiri igrače vedno upoštevajte, da je igra v otroku, ne v igrači. Če se igrača prižge ali spušča zvoke in mora otrok samo pritisniti gumb, ima ta igrača zelo malo vrednosti za igro. Tovrstne igrače zagotavljajo takojšen naval dopamina, vznemirijo otroka, vendar so kratkotrajne. Po drugi strani pa igrače, kot so lesene kocke, magnetili (kostrukcijski elementi) ali svilene rute, otroku ne narekujejo igre, zato imajo večjo igralno vrednost, saj lahko otrok prosto uporablja svojo domišljijo za neskončne možnosti igranja.


"Ko zmanjšate količino otrokovih igrač in nereda, povečate njegovo pozornost in sposobnost poglobljene igre." Kim John Payne


Drug način izbire igrač je, da ugotovimo, ali so ODPRTE ali ZAPRTE igrače. Zaprte igrače so na splošno opredeljene kot tiste, ki služijo enemu namenu, ko so dokončane, so končane. Odprte igrače pa se lahko uporabljajo za različne namene. Na primer, barvne bloke lahko uporabite za gradnjo gradu, mostu ali za štetje, razvrščanje ali uravnoteženje. Odprte igrače razvnemajo otrokovo domišljijo. Ob tem pa so nekatere zaprte igrače lahko tudi čudovite – na primer sestavljanke in razvrščevalniki oblik. Ciljamo na razmerje 75 % odprtih igrač in 25 % zaprtih igrač.

 

PREBERITE TUDI: Najljubše igrače otrok, ki jih lahko naredite sami


Poenostavimo igrače otrok

Velika ironija je, da se kot sodoben starš počutimo, kot da je težje imeti v svojih domovih manj igrač kot več. Vendar, ko rečemo ne več igračam, rečemo da pomembnejšim življenjskim lekcijam. Našim otrokom dajemo priložnost, da se lahko naučijo resnično ceniti to, kar imajo. In sporočamo, da jim ni treba iskati zunanjih virov materializma, da bi jim prinesli začasno srečo ali pomiritev.


VIR: Raisedgood.com


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Dojenček ponoči ne spi
Je nočno hranjenje res še vedno potrebno? Do kdaj? Kako bi si lahko pomagali, da bi omejili nočne podoje?Kaj storiti, če...
5
Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
5
Koprivnica pri otroku
Koprivnica ali urtikarija je zunanji izraz akutne alergije in neprenašanja določenih snovi. Velikokrat vzroka zanjo ni m...
5
Materinski dopust
Pravico do materinskega dopusta ima mati otroka, pod določenimi pogoji pa tudi oče otroka ali druga oseba ali eden od st...
5



Hoja z držanjem za roko ni priporočljiva!
Vaš otrok še ne hodi, ima pa veliko željo, da bi ga držali za roko in bi z vašo pomočjo hodil. Fizioterapevtka, Špela Go...
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?