|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nasvet: Izbira letnih pnevmatik

Zveza potrošnikov Slovenije, 9.3.2015
Bliža se 15. marec, ko bo zopet aktualna menjava pnevmatik. Kdaj so pnevmatike še varne in kako izbrati nove? Preberite nasvete!

image
Katera pnevmatika je dobra?
/11


Na ZPS vedno znova poudarjamo, da se varčevanje pri pnevmatikah na račun varnosti na splača. Če so vaše pnevmatike služile svojemu namenu že nekaj let, se verjetno bliža čas nakupa novih. Bistveno varneje je, če ne čakamo, da se izrabijo do zakonsko določene meje najnižjega profila (1,6 mm). A kako izbrati prave? Na rednih testiranjih, ki jih izvajamo potrošniške organizacije, se pogoste izkaže, da oznake na nalepkah pogosto tudi zavajajo, predvsem pa se izkaže, da je nekaj pnevmatik na trgu občutno manj varnih, v nekaterih okoliščinah so morda celo za nevarne.

 

Test pnevmatik

Na letošnjem testu so potrošniške organizacije preverile 16 pnevmatik velikosti 185/60R14 in 19 pnevmatik velikosti 205/55R16. Pri štirih pnevmatikah večje velikosti so za neposredno primerjavo »običajnim« modelov izbrale še tako imenovane ekološke (eco) modele, pri čemer so ugotovile, da se prav vsi ekološki modeli izkažejo slabše na mokri cesti, na drugi strani pa so prednosti pri ekoloških kriterijih (poraba, obraba, hrup) zgolj minimalne.

Na splošno pa so ocene razporejene podobno kot so pri testih pnevmatik vajeni že do zdaj: nekaj modelov (po 6 pri vsaki velikosti) je dobrih, kar pomeni, da so se pnevmatike izkazale tako na suhi kot na mokri cesti, hkrati pa niso zabeležlili prevelike obrabe, največ pnevmatik je dobilo povprečno oceno, pri čemer so vzrok slabše lastnosti pri enem od glavnih kriterijev (po navadi lastnosti na mokrem), dve pri manjši velikosti (Kumho in Matador) in ena pri veliki (Nankang) pa so preslabe, zato so dobile oceno nezadovoljivo.

 

Ni potrebno, da za gume odštejete celo premoženje

Tokrat preizkušene pnevmatike sodijo med tiste, ki jih je na trgu največ, zato ne preseneča, da jih je mogoče kupiti po dokaj ugodnih cenah. Za komplet štirih ne bi smeli odšteti dosti več kot 250 evrov, pri manjši velikosti pa le nekaj nad 200 evri. Še to: kot vsako leto vas tudi tokrat opozarjamo, da z menjavo pnevmatik ne hitite, saj v naših krajih ni nič nenavadnega, da sneg po nižinah pade tudi v aprilu.

 

Na kaj je potrebno biti pozoren pri nakupu nove pnevmatike

1. Upoštevajte rezultate primerjalnih potrošniških testiranj. Kako pomembna je dobra pnevmatika nazorno pokažeta že dva podatka: pri zavorni poti med najboljšo in najslabšo so na testu pri manjših pnevmatikah zabeležili razliko več kot 14 metrov, pri splavanju lahko z najboljšo večjo pnevmatiko v 7 mm globoko lužo zapeljete s hitrostjo več kot 83 km/h, pa se bo še držala površine ceste, medtem ko boste z najslabšo stik s površino izgubili že pri hitrosti manj kot 71,4 km/h.

 

2. Izbira pravega modela naj bo premišljena in naj sledi tako skupni oceni kot oceni po posameznih kriterijih – nekomu je bolj pomembno, denimo, da izbrana pnevmatika dobra na mokri cesti, a ima hkrati manjšo obrabo, spet drugi, ki se manj vozi, pa je lahko zadovoljen že s pnevmatiko, ki ima dobre lastnosti na suhem in mokrem, a je cenejša – pa čeprav ima večjo obrabo.

 

3. Primerjalni testi potrošniških organizacij so kljub nalepki še vedno dragocena pomoč pri izbiri najbolj optimalnih pnevmatik. Ne pozabite, da pnevmatike predstavljajo edini stik vozila s cesto, zato so pomembne vse njihove lastnosti, ki jih ocenjujemo na različnih podlagah – pri letnih pnevmatikah na mokri in suhi.

 

4. Povprečne in slabe pnevmatike imajo še vedno največ težav na mokri cesti. Od dobrih se razlikujejo po številnih kriteriji: težave pri splavanju prečno (torej med vožnjo v ovinek), držanje smeri na mokrem krogu, oprijem med zaviranjem (daljša zavorna poti) in podobno. Takšnim pnevmatikam se na svojem avtomobilu v prid večji varnosti izognite, izbira med pnevmatikami, ki takšnih težav nimajo, je velika.

 

5. V toplejših, predvsem pa vročih dneh je vožnja z zimskimi pnevmatika bistveno manj varna. Zakon sicer ne predpisuje obvezne uporabe letnih pnevmatik, a zmes gume v zimskih pnevmatikah je prilagojena hladnejšim razmeram in se zato slabše izkaže na vročem asfaltu. Pnevmatika postane mehka, kar zmanjšuje oprijem v zavojih in med zaviranjem, hkrati pa se bistveno poveča njena obraba. Ponovno poudarjamo: tako kot za poletne sprehode ne obujemo toplih zimskih čevljev, tudi za "obutev" na avtomobilu velja, da naj bo prilagojena letnemu času.

 

6. Tudi pnevmatike so lahko prestare. Preden pridejo pnevmatike do kupca, so v skladiščih že nekaj mesecev, kar ni nič nenavadnega ali slabega. Lahko pa se zgodi, da boste kje (ne nujno v zakotni trgovini) našli nove pnevmatike, ki so bile izdelane že pred nekaj leti. Pri teh se lahko zgodi, da so zaradi napačnega skladiščenja izgubile lastnosti, ki so jih imele ob izdelavi. Povsem jasno je, da se guma, glavni material za izdelavo pnevmatik, stara, z leti postaja trša. Pred nakupom zato preverite, kdaj je bila pnevmatika izdelana (štiri številke za oznako DOT, prvi dve pomenita teden v letu, zadnji dve pa leto). Predlagamo vam, da ne kupujete pnevmatik starejših od poldrugega leta in jih zamenjate, ko so stare več kot šest let, pa čeprav je profil morda še dovolj globok.


Več informacij: www.zps.si


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
12
Zakaj moj otrok še ne hodi?
Kdaj naj bi otrok shodil, kateri so lahko razlogi, da zdrav otrok še ne hodi in kako ga pravilno spodbujati, da bo samos...
6
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
6
Otroci, ki se zbujajo zgodaj zjutraj so ...
Se vaš malček zjutraj prebuja skupaj s petelini, ne glede na to ali je delovni dan ali vikend? Imamo dobro novico za vas...
6



Z rolerji na cesto
Preden se s svojim otrokom na čudežnih čeveljcih na osmih kolescih podamo na prometne površine, moramo vsi osvojiti tehn...
Zakonodaja s področja varnosti otrok v pro...
Ali je globa 120 evrov zares ustrezna za neupoštevanje tako pomembnega predpisa kot je uporaba otroškega sedeža v avtu?




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?