|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Ne grem več na balet!

Uredništvo Ringaraja.net, 1.10.2017
Hči si je zelo želela hoditi na balet, vi ste vse uredili in je bilo nekaj obiskov vse v redu, sedaj pa pravi, da želi, da jo izpišete. Naj starši vztrajamo, da dokonča, kar je začela, ali sledimo otrokovi želji, smo povprašali Petjo Kovačevič.

image
Preverite, kaj stoji za otrokovim odporom oz. zavračanjem.
/11


"S tem, ko se otroci vključujejo v različne aktivnosti in preizkušajo številne interese, pravzaprav spoznavajo sami sebe - spoznavajo svoje občutke in tako vse bolje razumejo, kaj jim je všeč in kaj ne. Naloga staršev je, da smo v tem procesu njihovi glavni oporni stebri, ki jih spremljajo pri pridobivanju novih izkušenj in smo vedno tukaj zanje, ko potrebujejo našo pomoč.

Če to svojo nalogo dobro opravljamo, v takšnih situacijah, ko se na primer otrok želi izpisati iz neke dejavnosti, lažje ocenimo, ali gre za enkratno neprijetno občutje, ki ga lahko spremenimo v izziv in otroka opogumimo, da se z njim sooči, ali pa gre enostavno za to, da se otrok v aktivnosti več ne počuti dobro, ga več ne zanima ali se v tistem okolju ne počuti dobro in mu ne more zaupati.

Starši, ki imajo s svojim otrokom dober odnos, po navadi hitro ugotovijo ali so vsaj pripravljeni raziskati, kaj otrokov odpor, upor, jeza, žalost, strah ali zavračanje pomenijo," na večno starševsko dilemo glede vztrajanja v obšolskih dejavnostih in hobijih odgovarja doktorica znanosti s področja zakonske in družinske terapije Petja Kovačevič. 


Potrebe pred želje

Kako pravzaprav izbrati obšolske dejavnosti, da bodo prave in jih ne bo preveč? "Ko iščemo aktivnosti za otroka, se pred nami pojavi ogromno različnih možnosti. Toliko zanimivih, privlačnih in uporabnih dejavnosti, da je res težko izbrati le eno ali dve. Navdušeni nad izbiro pa so seveda tudi najmlajši. Kot bi se pojavili v trgovini s sladkarijami in bi lahko izbrali le eno. Tako se starši znajdemo pred precejšnjim izzivom: čeprav želimo slediti otrokovim željam, mu moramo pomagati narediti izbor in mu pri tem postaviti mejo po lastnem občutku in presoji. Ter si ob tem zaupati, da smo se dobro odločili," svetuje Kovačevičeva in dodaja, da pri izbiri aktivnosti ne pozabimo na pravo ravnovesje med otrokovimi željami oz. zahtevami in potrebami.

"Še posebno pri predšolskih otrocih in v prvih razredih osnovne šole je potrebno v obzir vzeti tudi otrokove zmožnosti in njegov celostni ritem dneva. Če se nam zdi, da je otrok močno obremenjen s šolskih delom, je v popoldanskem času bolje dati prednost neorganiziranim aktivnostim, kot je prosta igra, kjer si lahko otrok sam narekuje tempo, sledi lastnim potrebam in lažje prisluhne lastnemu počutju. In ne pozabimo, da otroci potrebujejo tudi počitek od socialne dinamike, v katero so vključeni v šoli in drugih aktivnostih skupaj z drugimi otroki," starše opozarja sogovornica.

 

Dovolj proste igre

Vse športne, ustvarjalne, glasbene, kulturne, plesne, raziskovalne ... obšolske dejavnosti so seveda odličen poligon za otrokovo učenje in zabavo, toda pri tem ne smemo pozabiti na pomen proste igre. "Večino dneva so otroci vpeti v strukturirane aktivnosti - tako v šoli in vrtcu kot doma, ko nam sledijo pri domačih gospodinjskih opravilih in opravkih. Vendar pa je v resnici otrok najbolj aktiven v prosti igri, ki je v varnem okolju prepuščena njegovim idejam in domišljiji. Prosta igra naravno spodbuja otroško motivacijo in samoiniciativo, skozi njo oz. v stiku sam s sabo pa otrok razvija tako motorične kot socialne in komunikacijske kompetence ter sposobnost zaznavanja okolja, ki ga obdaja," dragocene prednosti proste igre izpostavlja Kovačevičeva, ki zato staršem svetuje, da se pri odločanju in izbiranju obšolskih dejavnosti vprašajo, koliko časa bo otroku preostalo za prosto igro doma in v naravi, pa tudi v družbi staršev. Igra oz. skupna dejavnost, v kateri tako otrok kot starš uživata in se zabavata, je namreč odlična priložnost za poglobitev stika, večjo povezanost in boljšo kakovost odnosa.

 

Dr. Petja Kovačevič je doktorica znanosti s področja zakonske in družinske terapije ter univerzitetna diplomirana komunikologinja. V zavodu Igrivi svet se ukvarja z vprašanji o vzgoji in starševstvu. Več informacij o njihovih programih dobite na www.igrivisvet.siinfo@igrivisvet.si in 040 818 122.

Dr. Petja Kovačevič na portalu Ringaraja.net odgovarja na vprašanja o vzgoji in starševskih stiskah ter zakonskih in družinskih težavah. Svoje vprašanje ji lahko zastavite TUKAJ.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Ko otroku jezik uhaja med zobe
V predšolskem obdobju se otrok najbolj intenzivno celostno razvija in takrat lahko otrok določene glasove izgovarja na n...
41
Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
11
Sprejemanje čustev in čustveno izsiljevanje
Popolnoma nič ni narobe, če jok spremlja bolečino, žalost (tudi pri odraslih). Vseeno pa otroka moramo naučiti, da jok n...
6
Mesec rojstva lahko vpliva na poklic tvoje...
Si vedela, da mesec rojstva, v katerem je rojen tvoj otrok, lahko vpliva na njegov poklic?
5



9 idej za darila za vzgojiteljice
Kmalu bo konec šolskega leta, zato smo pripravili 9 idej, kaj lahko podarite vzgojiteljicam.
Top 5 notranjih aktivnosti za deževno vreme
Če bi otroci lahko izbirali, kje bodo preživeli deževen vikend, bi izbrali ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?