|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nega stopal med nosečnostjo

Petra Bališ, 24.1.2010
Pedikura v širšem pomenu besede pomeni nego nog. To je torej vse, kar dobrega naredimo za svoja stopala. Z malo dobre volje, časa in ustreznimi pripomočki gremo lahko v boj proti trdi koži in neurejenim nohtom kar same.

image
/11


Tiste, ki svoja stopala zaradi velikega trebuha težje dosežete, pa v akcijo pošljite svoje partnerje. Le pogumno!


Kaj potrebujete?

Nikakor ne bo šlo brez škarjic za nohte. Nekatere imajo raje ščipalec, obstajajo pa tudi klešče, ki so primerne za tiste z močnejšimi in tršimi nohti. Seveda je obvezna tudi mala nohtna pilica (lahko tudi tista, s katero pilite nohte na rokah). In pila za trdo kožo. Ne kupujte »ribežna » za pete. Tista pila, ki spominja na strgalo za parmezan ni primerna! Koža po uporabi zacveti. Cvetoče pete v japankah … nikakor! Koničasta pinceta pa bo prišla prav pri odstranjevanju odvečne kože okoli in pod nohti.

Ne pozabite še na odstranjevalec laka, vatko, lak in papirnate brisačke.

In na koncu, najpomembneje, dobra krema za noge in moške roke za masažo. Vse to (razen moških rok) odobite v drogerijah ali trgovinah z medicinskimi potrebščinami.


Kako se lotimo dela?

Po krajšem namakanju nog (idealen čas je 15 minut) v topli vodi z malo mila, morske soli ali pa kapljico olivnega olja, se bo koža na nogah lepo zmehčala, in brez težav boste odstranile trdo kožo. Zelo je pomembno, da noge do suhega obrišemo.

Pedikerji pri odstranjevanu trde kože s pet in podplatov uporabljajo skalpel (pravi kirurški skalpel, zato bodite prijazne), doma pa kožo lahko dobro spilimo le z grobo pilo. Čas, kako dolgo morate piliti je obratno sorazmeren s količino časa, ki ste ga namenile svojim stopalcem pozimi in spomladi, ko so nog še v zaprtih čevljih. Torej, tiste, vestne, se tukaj ne boste zamudile prav dosti. Nekateri pa imajo kljub redni skrbi kožo na stopalih suho, trdo, grobo in razpokano, predvsem na petah in blazinicah nog. Za nego izberite primerno kremo, saj je koža na stopalih še posebej občutljiva in manj zaščitena pred izgubo kožnih maščob kot preostali deli kože. Prav suha koža povzroča težave na podplatih in je dovzetnejša za različne infekcije. Po vsakem umivanju noge namažimo z losionom ali kremo, ki koži vrača vlago, jo poživijo, osvežijo in zaščitijo.

Pravilno rezanje nohtov (s kleščami, ščipalcem ali škarjicami) je vedno naravnost, nikoli na okroglo. Noht na palcu naj bo tako dolg, da prekriva konico prsta. Narobe rezan noht se lahko začne vraščati v meso, kar, verjemite, neznosno boli. Problem lahko reši le zelo dobra pedikerka, včasih je potreben celo operacijski poseg. Da dobimo fin izgled in ohranimo cele nogavice, je noht potrebno popiliti z malo nohtno pilico - vedno v isti smeri, nohta nikoli ne »žagamo«. Z leseno palčko očistimo obnohtje. Obnohtno kožico počasi potisnemo nazaj, »višek« pa s pinceto nežno odluščimo. Ne pozabite s pinceto »pogledati« tudi pod nohtom, predvsem ob robu, tudi tam se najde njekaj kože, ki ne spada tja. Kar pogumno jo zagrabite in odluščite.

S posebno, bolj gladko pilico ali brusilnim strojčkom rahlo zgladimo površino nohta. Nohti so sedaj čudoviti in po obdelavi pet, nared za lakiranje.

Kos papirnate brisačke zvijte v rolo in jo zataknite med prste. Začnite pod palcem, nad drugi nožni prst, in spet pod tretji prst itd.. Da se vam lak ne bo sproti pacal. Uporabite prozoren podlak, ki nohte ščiti in neguje in in pa seveda drzen lak, ki paše k vaši torbici ali vozičku.

In šele sedaj, ko je lak suh, si v stopala vtrite kremo za noge. Nikar tega ne počnite pred lakiranjem. Noht bo vlažen in laka ne boste mogle enakomerno nanesti.

Masirajte stopala in uživajte v masaži (sploh če vam noge masira mož ali fant) in pa seveda v pogledu na elegantne in urejene noge, ki jih lahko s ponosom pokažete.


Kurja očesa, otiščanci, bradavice

Svetujemo, da tovrstne težave raje prepustite profesionalnim rokam, ki delajo čudeže. Kurja očesa nastajajo na konicah prstov, zunanji strani mezinca ali celo med prsti. Na mestu, kjer nas obutev stiska, se koža zadebeli, v sredini nastalega kurjega očesa pa nastane t.i. stržen. Poroženeli del kože, ki bi se sicer dvignil nad kožni nivo, se zaradi pritiska in trenja potisne v kožo. Otiščanci niso tako ostro omejeni, nimajo stržena in nastajajo tudi na večjih področjih mehkih blazinic stopala ali pete. »Domače kirurške posege« pri reševanju te nadloge raje opustite in pustite, da vam pediker s skalpelom okrog in okrog kurjega očesa, pod kotom 45 stopinj odreže trdo kožo, jedro- stržen (keratohialin) pa s koničasto pinceto odvije v obratni smeri urinega kazalca. Malo boli, a prav nič v primejavi s samo bolečino kurjega očesa v novih sandalih. Tudi otiščancev se bodo znebili na podoben način, le bolelo naj ne bi. In po končanem delu stopalo dobro razkužili.

Včasih se otiščanci in kurja očesa radi ponavljajo. Vzrok, kot že rečeno, so predvsem obremenitve v obliki pritiska in trenja. Najboljša rešitev so torej zares udobni, mehki in dovolj veliki čevlji ter redni obiski pri pedikerju.


Glivice

te vedele, da so glivice mikroorganizmi, ki ljubijo vlažno, temno in toplo okolje. Torej slabo obrisana stopala, predvsem med prsti, znoj, sintetične, sicer moderne nogavičke in cel dan isto nezračno obuvalo (plastika, guma) pomenijo raj za plesni. Te se naselijo v povrhnji plasti odmrlih celic kože, ki se imenuje rožena plast in običajno ne prodirajo globlje. Najpogostejša povzročitelja glivične okužbe na stopalih sta Trichophyton ali Epidermophyton. Brez posebne nege stopal in zdravil (antimikotikov), ki jih dobimo v lekarnah (nekaj tudi brez recepta) v obliki krem, mazil, lakov, razpršil ter posipov za zunanjo uporabo ter njihove dosledne in pravilne uporabe, ne bo šlo. Tudi še dober teden potem, ko kaže, da glivic ni več.

Glivice se kažejo kot rdeča, včasih srbeča koža, ki se močno lušči. Včasih nastanejo s tekočino napolnjeni mehurji ali celo hrapavi in boleči izpuščaji. Koža zaradi glivične okužbe marsikdaj razpoka. Zato se lahko pojavi drugotna bakterijska okužba. Zlasti pri starejših ljudeh, katerih je obnavljanje kože upočasnjeno in pri tistih s slabo prekrvavljenostjo stopal.

Ker nas načeloma ne boli, se zgodi, da sploh ne vemo, da imamo nezaželenega obiskovalca. Glivice se pogosto selijo tudi na nohtno površino (onihomikoza). Začne se na prostem delu nohta (tam, kjer naredimo lunico za francosko lakiranje), ki se odebeli, porumeni, včasih počrni in postane krhek in s časoma iznakažen. Nato se razširi po vsem nohtu, tudi po korenu. Takrat se noht boleče vname in kar je huje, okužba se širi še na druge nohte na nogah in celo rokah.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Devet mesecev v dobri koži
Vsaka ženska je lahko tudi med nosečnostjo lepa, negovana in urejena, če se vsaj malce potrudi. Predvsem mora paziti, da...
3
Božična oblačila za vso družino: 5 idej
Kaj, če bi letos tudi vaša družina sledila priljubljeni ameriški tradiciji ujemajočih božičnih oblačil? Preverite pet pr...
2
ZMAI: Torbe za pogumne ženske
Neli štrukelj, oblikovalka in ustanoviteljica blagovne znamke ZMAI, izdeluje modne torbe iz zmajeve kože in z zmajevsko ...
2
Nasvet: Preprečite razpokano kožo na rokah
V jesenskem in zimskem času, ko se temperature spustijo tudi pod ničlo, je potrebno nekaj več časa posvetiti tudi koži n...
2



Naravna olja proti strijam
V nosečnosti se koža hitro razteguje in lahko pričnejo nastajati strije. Te neprijetne kožne spremembe, ki ostanejo traj...
Oblecimo trebuščke
Tudi med nosečnostjo, ko postane trebušček pravi trebuh, ostanite urejene. Nakupi naj bodo racionalni. Za vas imamo neka...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?