|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nega trebuha in presredka po porodu

Helena Mlakar, 15.8.2023
Po porodu se ženska spremeni, njen trebuh je ohlapen, mehak, lahko je napihnjen. Morda se vam prve dni zdi, da nikoli več ne boste imele normalnega trebuha. A morate vedeti, da telo potrebuje čas, da si opomore. Čez noč ne bo šlo.

image
V prvih dneh po porodu čim večkrat ležite na trebuhu. (Freepik.com)
/11


Poporodno obdobje za žensko traja osem tednov. V tem času mora podoživeti porod, zaceliti rane, dojiti (če je to njena želja), si nabrati novih moči, spoznati dojenčka, se naučiti novega družinskega vzdušja. To je čas, ko mora ženska paziti nase, dovoliti, da jo drugi razvajajo, si vzeti odmor za počitek in uživati s svojim dojenčkom.

Prvih deset dni po porodu imenujemo prvo poporodno obdobje. Telo ženske se 'celi' od poroda, počitek je zelo pomemben. Dojke se navajajo na novo vlogo, na dojenje, mlečne žleze proizvajajo mleko. Družina spleta prve vezi, potrebuje mir.


PREBERITE TUDI: Celjenje čustvenih ran po travmatičnem porodu


Trebuh po porodu

Po porodu se ženska spremeni, njen trebuh je ohlapen, mehak, lahko je napihnjen. V predelu medenice lahko občutite pritisk, v prvih urah po porodu je v trebuhu zelo živahno. Organi imajo spet več prostora in zavzamejo svoj običajni položaj. Trebuh se spreminja tudi na zunaj, temna črta (linea fusca), ki je med popkom in sramno kostjo, bo čez nekaj dni zbledela. Morda se vam prve dni po porodu zdi, da nikoli več ne boste imele normalnega trebuha. A morate vedeti, da telo potrebuje čas, čez noč ne bo šlo.


Kako si lahko pomagate sami?

Trebuh si nežno masirajte z masažnim oljem v smeri urinega kazalca ali pa z dvema prstama vlecite kožo vzdolž trebušne gube. To vam bo kožo dobro prekrvavilo in pomagalo, da se ta hitreje napne.

V prvih dneh po porodu čim večkrat ležite na trebuhu, s tem boste razbremenili presredek in medenico. Pod boke potisnite blazino in tako privzdignite zadnjico. Če je tudi glava dobro podprta z blazino, se na tak način telo precej sprosti. Tak položaj pospeši krčenje maternice in pospeši poporodno čiščo.

 

PREBERITE TUDI: Tanja Želj - klepet: Poporodne poškodbe se ne bodo pozdravile same!


Presredek

Skoraj vsaka ženska, ki je rodila, občuti bolečine v presredku. Zaradi raztezanja tkiva se v predelu okrog sramnih ustnic lahko naredijo manjše razpoke ali odrgnine, predel je lahko tudi otekel. Morda se je presredek med porodom celo strgal in je bilo potrebno šivanje. Ne glede na to, ali ste bili šivani ali ne, pa presredek po porodu potrebuje nego.


Nega šivanega presredka

Šivan presredek boli. Kako hude so bolečine in kako dolgo traja celjenje je odvisno od dolžine in globine rane, tehnike šivanja in celjenja. Poleg naštetega pa je dejstvo tudi, da vsaka ženska bolečino dojema drugače.

Če imate šivan presredek, lahko celjenje spodbudite tudi tako, da presredek razbremenite. V prvih dneh po porodu zato ne sedajte neposredno na presredek, niti ni priporočljivo sedenje po turško. Če želite vstati iz postelje, se iz nje skobacajte po vseh štirih.

Pritisk med sedenjem lahko zmanjšate z obročem. Povsem zadostuje napihnjen plavalni obroč, če ga nimate pa si lahko pomagate tudi z brisačo. Zvijte jo in oblikujte v krog. Prve dni po porodu poskušajte čim manj sedeti.

Tudi zračenje presredka bo pospešilo celjenje. To lahko naredite tako, da ležete na posteljo, pod zadnjico si pripravite debelo brisačo ali večkrat prepognjeno rjuho, odstranite vložke in pokrčite noge. Pokrijte se s tanko rjuho.

Vedite, da vsak naslednji dan po porodu šteje. Že po nekaj dnevih, največ pa po dveh tednih se boste počutili veliko bolje. Bolečine bodo izginile, dojenje bo počasi steklo. Pričeli boste uživati z dojenčkom, šli boste na prvi sprehod. Dojenček bo mirno spal na svežem zraku, vam pa bodo sprehodi koristili za celo telo.

 

PREBERITE TUDI: Novopečena mamica - tole je dobro vedeti 


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
46
Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
21
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
16
Najlepša pomladna otroška imena
Prihaja pomlad in če ste v veselem pričakovanju, smo prav za vas pripravili seznam najlepših pomladnih imen za dekleta i...
8



VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
video
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
Menstruacija po porodu
Kaj je čišča in kdaj nastopi prva menstruacija po porodu? Zakaj nekatere mamice dobijo menstruacijo kljub temu, da polno...