|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Celjenje čustvenih ran po travmatičnem porodu

Helena Primic, 23.1.2024
Čisto vsak občutek po porodu si zasluži našo pozornost in pomembno je, da dovolj hitro spregovorimo o stvareh, ki nas bolijo. Tako jih namreč lahko zacelimo dovolj zgodaj in s tem preprečimo, da bi se preobrazili v porodno travmo.

image
Še posebej po težkem porodu bodite do sebe čim bolj nežni.
/11


Čeprav okolica ženske poskuša prepričati, da ni važno, kakšen porod je doživela, samo da je rodila zdravega dojenčka in sta oba živa in zdrava, to ne drži.

Travmatičen porod lahko pusti doživljenjske posledice, če ženska tudi čustveno ne zaceli ran, ki jih je ne le na telesu, temveč tudi v srcu, na duši in energijskem telesu pustil težak porod.

Kako se lotiti celjenja čustvenih ran travmatičnega poroda, smo preverili pri Klaudiji Kučan, shiatsu terapevtki in vodji številnih terapevtskih programov po tradicionalni kitajski medicini.


Spregovorite o bolečini!

"Vsaka porodnica napiše svojo zgodbo o rojstvu. Nekatere so lahkotnejše, druge težje, prav vse pa imajo dober namen, saj prinašajo življenje," je prepričana Kučanova, ki pravi, da se med porodom zlahka zgodi boleč trenutek, saj so tako naša telesa kot srca popolnoma odprta in ranljiva. 

"Med in po porodu se lahko pojavi občutek žalosti, krivice, krivde in sramu, lahko pa se odprejo tudi še nikoli izražena čustva lastnega rojstva in karmične življenjske lekcije. Resnično je veliko dejavnikov, ki lahko zamajejo mir v ženski v času, ko je tako zelo ranljiva," opozarja sogovornica, ki mamicam, ki imajo po porodu občutek, da jim je bilo kar koli odvzeto ali prikrajšano, svetuje, da se o svojih občutkih čim prej pogovorijo z ljudmi, ki jim zaupajo.

"Čisto vsak občutek po porodu si zasluži našo pozornost in pomembno je, da pravi trenutek oziroma dovolj hitro spregovorimo o stvareh, ki nas bolijo. Tako jih namreč lahko zacelimo dovolj zgodaj in s tem preprečimo, da bi se preobrazili v dolgoročno porodno travmo, temveč postanejo del »osebne legende«," ženskam svetuje Kučanova.

 

PREBERITE TUDI: Kaj ZARES potrebujem za novorojenčka?

 

Nežnost do sebe ter vzpostavitev povezave med maternico in srcem

Kaj je torej po travmatičnem porodu poleg tega, da ženska spregovori o svojih občutkih in bolečini, še pomembno, da se bodo čustvene in energijske rane hitreje zacelile?  

"Po porodu je posebej pomembno, da je ženska sama do same sebe (in seveda tudi okolica) čim bolj nežna, da počasi sprejema spremembe in si dovoli dati dovolj časa, da se bo lahko zacelila - tako telesno kot psihično. Začeti je treba seveda z osnovami - da kakovostno je in pije, čim več spi (kolikor pač gre) ter si dovoli, da ji drugi pomagajo. Običaj starejših in veliko modrejših skupnosti je bil, da so otroke vzgajali skupaj, tako da novopečena mamica in dojenček nista bila nikoli zares sama, kar je v tem poporodnem obdobju zelo dragoceno," svetuje Kučanova in dodaja:

"Zato porodnicam svetujem, da na široko odprejo svoja srca in z najbližjimi, ki jim zaupajo, spregovorijo o vsem, kar jih boli ali tišči in ostaja neizrečeno, čeprav želi priti na dan. Tovrstno delo na sebi in poslušanje lastnega telesa namreč dviga zavest, vrača osebno moč in omogoča celjenje brazgotin telesa in duše. In ne pozabimo, da lahko mami pomaga tudi njen otrok - vibracija novega življenja je namreč visoko nad vsem, zato bo mami tudi dojenček pomagal veliko prej in lažje zaceliti vse rane."

Kot svetuje sogovornica, bo mami po travmatičnem porodu zelo pomagalo tudi ponovno vzpostavljanje energijske povezave med maternico in srcem.

"Ko ženska začuti to nežno povezavo med srcem in maternico, dostopa do globin svoje duše, zato se ob obnavljanju te pomembne povezave obnavljajo in hranijo prav vsi ženski nivoji, ki so potrebni "hrane" in nege. Prav zato je pomembno vedno dobro poskrbeti zase na vseh nivojih - fizično telo nahraniti z dobro hrano in pijačo, čustveno telo pa z nežnostjo. Nenazadnje tudi naš razum najlepše funkcionira, kadar smo urejenih misli. In kadar smo mirni, tudi najlepše slišimo svoje srce, tam pa so shranjena vsa življenjska navodila."

 

PREBERITE TUDI: Je moj dojenček visoko občutljiv?

 

Kako pa po travmatičnem porodu pomagati dojenčku?

Kot nam je zaupala Kučanova, energijsko telo otroka nastane ob spočetju - ko se združita jajčece in semenčece, ki sta nasprotnih magnetnih polov, ki se močno privlačita. Njun energetski spoj aktivira tudi prvi dve energetski polji znotraj zarodka, ki nato začneta formirati vse ostalo.

"En tok začne krožiti okoli oplojenega jajčeca, drugi tok pa začne krožiti znotraj. Zunanji tok bo postal hrbtenica, notranji pa trebušna votlina, sčasoma pa iz teh dveh tokov nastanejo še ostali meridiani. Enakovreden energetski spoj se zgodi tudi v epruveti," Kučanova pojasnjuje energijski razvoj otroka.

In kaj se zgodi oziroma kako travmatičen porod vpliva na otroka?

"Otrok je v maternici (pa tudi potem, ko se rodi) mamin »satelit«. Zato, če želimo pomagati otroku, moramo najprej pomagati mami. Otrok lahko že skozi placento začuti vse energetske vibracije, zato je pomembno, da se mame po travmatičnem porodu potrudijo in najprej pri sebi razrešijo porodne bolečine, da bodo lahko potem dobro poskrbele za svojega dojenčka," mamam svetuje sogovornica, ki dodaja:

"Tako kot je fizično telo novorojenčka izjemno dobro prilagojeno potovanju skozi porodni kanal, je dojenček energetsko gledano ideal pretočnosti kar se tiče človeškega telesa. Ker še namreč nima življenjske zgodbe, nepredelanih in potlačenih čustev ter bolečine, gredo druge energije tako rekoč skozi njega oziroma se v njem ne zaustavijo in se ga oprimejo, kar je v primeru travmatičnega poroda zanj srečna okoliščina," pojasnjuje Kučanova. 

Dojenčku bomo po travmatičnem porodu torej najbolj pomagali tako, da bomo pomagali mami, ki bo pomirjena s svojo porodno zgodbo lažje zaupala svojim materinskim občutkom in se sočutno odzivala na otrokove potrebe, ki so zelo podobne njegovim potrebam v maternici.

 


 

carski rez, kitajska medicina

 

Klaudija Kučan je shiatsu terapevtka in maserka ter vodja treninga samopomoči po petih elementih tradicionalne kitajske medicine. Deluje v svojem centru Sunai Velnes v Mariboru, kjer izvaja različne vrste masaž in terapij.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroška imena povezana z naravo
Preverite 30 čudovitih fantovskih in dekliških imen, ki izvirajo iz ljubezni do narave.
36
Zgodbe malih junakov: Nac in Edi
Svet se mi je porušil, padla sem v nezavest. Zdravnik je možu še pojasnil, da za mene bo to sicer porod, ampak za njih s...
28
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
22
3 najpogostejša vprašanja: Vročina pri doj...
Pri kakšni temperaturi lahko pri otroku govorimo o vročini? Kdaj otroka z vročino peljati k zdravniku? Kaj narediti ob p...
19



Menstruacija po porodu
Kaj je čišča in kdaj nastopi prva menstruacija po porodu? Zakaj nekatere mamice dobijo menstruacijo kljub temu, da polno...
Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...