|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Po carskem rezu: Pomoč kitajske medicine

Helena Primic, 5.9.2019
Ponovno vzpostavite energijsko povezavo med maternico in srcem, čim prej začnite s samomasažo brazgotine in ko je rana zares zaceljena, uvedite nežno in usmerjeno poporodno vadbo.

image
Ne pozabite: Carski rez je rešil otrokovo življenje!
/11


Brazgotina nikakor ni edina posledica po carskem rezu. Po tej zahtevni operaciji ženska potrebuje ne le telesno, temveč tudi psihično in energijsko okrevanje.

Kako se lotiti celjenja energijskih ran, smo preverili pri shiatsu terapevtki in vodji številnih terapevtskih programov po tradicionalni kitajski medicini - Klaudiji Kučan, ustanoviteljici Sunai Velnesa v Mariboru.

Kučanova mamicam po carskem rezu priporoča tri temeljne ukrepe.

 

1. Povezava maternica-srce

"Prvi ukrep - ponovno vzpostavljanje energijske povezave med maternico in srcem - je popolnoma energijske vrste. Deluje v globino, pomirja vse nivoje ženske biti in pomaga, da se njena telo in duša lažje zacelita," pojasnjuje shiatsu terapevtka.

Kdaj pa začeti s tem ukrepom in kako ga izvajati? "S to vajo lahko ženska začne takoj po porodu, ko se počuti pripravljeno. Pravzaprav jo je dobro izvajati vsako jutro in vsak večer oziroma izkoristiti vsako priložnost," svetuje sogovornica in nadaljuje:

"Izvajamo jo tako, da se udobno uležemo na hrbet in poskrbimo, da nas nikjer nič ne tišči. Lahko si podložimo komolce in kolena, pomembno je, da nam je udobno na področju medenice. Nato položimo eno dlan na prsni koš oziroma na srce, drugo pa na maternico, ki leži tik nad sramno kostjo. Dih nežno peljemo v spodnji del trebuha, da medenico napolnimo z energijo, sproščeno dihamo in poskušamo med rokama počasi začutiti pretok energije."

Kot nam je zaupala Kučanova, gre za zelo naraven položaj, ki je za žensko hranilen na vseh nivojih. Zato ga ženske pogosto nevede uporabimo, ko se želimo pomiriti. Povezava med srcem in maternico je namreč pomembno žensko energijsko polje, v katerem se ženska povezuje tako s svojim ženskim telesom kot zdravim čustvovanjem in ženskim bistvom oziroma ženskostjo v vseh dimenzijah njenega življenja.

"Večinoma carski rez v to povezavo poseže zgolj na fizičnem nivoju. Ostali nivoji se poškodujejo le v primeru, ko je carski rez povezan s porodnimi komplikacijami, travmatičnim porodom, neizraženimi krivdnimi občutki ali nerazrešeno travmo. Po posegu pa so v vsakem primeru bolj občutljiva ne le ženska tkiva, temveč tudi njena čustva, zato je pomembno, da je ženska po carskem rezu zelo nežna sama do sebe," svetuje sogovornica.

Če se mama vendarle počuti krivo, ker ji ni uspelo "normalno" roditi, Kučanova svetuje: "Ženske po carskem rezu po navadi spomnim na pomemben holistični zakon Energija sledi namenu. V primeru carskega reza gre za »rez, ki rešuje življenja«. Zato ne pozabimo, da ima izkustvo carskega reza tudi svoje svete dimenzije, saj je namen tega posega v telo pomoč, da se rodi živ otrok."

 

2. Čim prej začnite s samomasažo brazgotine!

"Podobno kot se moramo pravi trenutek posvetiti bolečemu čustvu, da se ne sprevrže v travmo, je tudi pri brazgotini od carskega reza bistveno, da z dovolj hitro samomasažo poskrbimo, da tkivo ostane pretočno, mehko in brez nepotrebnih zarastlin. Težave se lahko namreč pojavijo tudi na daljši rok. Če se brazgotina ne zaceli lepo, lahko začne povzročati na telesu različne asimetrije in s tem tudi bolečine," opozarja Kučanova.

Kot nam je zaupala sogovornica, lahko ženska s samomasažo začne takoj, ko dobi zeleno luč osebnega zdravnika, da je rana zaceljena.

"Če je brazgotina še občutljiva na dotik, jo z blazinicami prstov nežno masirajte preko lanenega ali bombažnega oblačila, pri čemer masirajte z nežnimi krožnimi gibi in poskušajte začutiti globlje plasti tkiv. Če je tudi takšna masaža enostavno preveč, je dovolj že to, da s prsti ali dlanjo samo nežno počivate na brazgotini in jo grejete vsaj dve minuti. Tudi to vrača pretočnost in elastičnost," pojasnjuje Kučanova, ki v svoji praksi opaža, da se brazgotine carskega reza na fizičnem telesu, v kolikor ni bilo posebnih komplikacij, lepo in hitro zacelijo. Omenjena preprosta vaja "gretja brazgotine" sicer lahko zaceli tudi morebitne rane na duši, ki so povezane s carskim rezom.

Za to, da se bo rana po carskem rezu lepo celila in bomo spodbudili obnovo ranjenih tkiv, pa je seveda treba paziti ne le s telovadbo in dvigovanjem, temveč poskrbeti tudi za zdravo prehrano, pitje zadostne količine čiste vode ter dovolj počitka in dobrega spanca.

"Zelo pomaga tudi sproščenost, saj kadar smo sproščeni, telo zazna, da je okrog nas mir in si lahko mirne duše vzame čas za samozdravljenje. Kar pa se ne dogaja tako zlahka, če je ženska napeta in v strahu, saj so takšni občutki alarm za telo, da se je treba pripraviti na akcijo oziroma beg. V takšnem primeru bo energija za samozdravljenje usmerjena v tvorbo adrenalina. Zato po carskem rezu telesu ne povzročajmo zmede po nepotrebnem in poskrbimo za potrebno sprostitev.  

 

3. Ko je rana zaceljena, začnite z nežno in usmerjeno poporodno vadbo 

Kot opozarjajo strokovnjaki za poporodno vadbo, je s poporodno telovadbo po carskem rezu treba počakati vsaj šest tednov po porodu. Vsekakor pa poskrbite, da vam bo ginekolog oziroma osebni zdravnik zagotovil, da je rana zares zaceljena. Če namreč želimo, da se bo rana zares dobro zacelila, moramo nežno in postopoma pomagati plastem prerezanih tkiv, da se vrnejo v dobro lego.

"Ustrezna vadba in sproščanje telesa po porodu ženski zagotovo pomaga, da se njeno telo začne samozdraviti. Z nežno vadbo namreč pripeljemo energijo v medenico. Lahko je to preprosto hoja, ženska lahko dela vaje za medenično dno in psoas mišico - veliko mišico, ki povezuje spodnji in zgornji del telesa ter je zelo udeležena v porodu, na katerega ima kot vsaka mišica in celica tudi svoj "spomin". Zato ji je dobro nameniti posebno pozornost, da se lepo sprosti," pojasnjuje Kučanova in ženskam svetuje, da vajam za psoas mišico pridružijo še vaje pozornega dihanja, saj si psoas mišica deli vezivno tkivo s trebušno prepono.

Shiatsu terapevtka priporoča tudi vaje v počepu, ki bodo prav tako pripeljale energijo v medenico. Pri čemer pa je treba biti previden ter vaje izvajati počasi in pravilno, da po nepotrebnem ne preobremenimo sklepov.

"V vadbo lahko vključite tudi samomasažo stopal, s poudarkom na točki Ledvica 1, ki jo najdemo na sredini podplata. Ta točka leži med 2. in 3. metatarzalno kostjo, v vdolbini, kjer se konča blazinica, in v loku palca. Pomaga seveda tudi obisk shiatsu praktika ali drugega strokovnega terapevta za pomoč pri celjenju. Vsekakor je čas po carskem rezu obdobje, ko je treba dobro poskrbeti zase, in si poiskati pomoč strokovnjaka, ko rabimo pomoč," zaključuje Kučanova.


 


 

carski rez, kitajska medicina 

 

Klaudija Kučan je shiatsu terapevtka in maserka ter vodja treninga samopomoči po petih elementih tradicionalne kitajske medicine. Deluje v svojem centru Sunai Velnes v Mariboru, kjer izvaja različne vrste masaž in terapij.

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

"Nosečnost me je pomladila."
Z Manco Izmajlovo smo se pogovarjali o nosečnosti pri 46tih letih, o tem, kakšna mama je bila prej in kakšna je zdaj ter...
6
24 močnih fotografij brazgotin carskega reza
V prizadevanju za razbijanje stigme okoli carskega reza matere na družabnih omrežjih vse pogosteje prikazujejo brazgotin...
4
Neverjetne porodne fotografije
Porodne fotografije, ki vas bodo pustile odprtih ust.
4
Novorojenček: Prvi dnevi doma
Porod je za vami, zdaj pa je čas, da se navadite na novo življenje s svojim dojenčkom. Poskrbite za dobro prehrano in či...
4



Poporodni krči oziroma krčenje maternice p...
Za starša je porod končan, ko se dojenček rodi. Za porodno osebje pa, ko se porodi tudi posteljica. A za mamico še ni po...
Fotografija, ki se je dotaknila milijonov ...
Fotografija, ki jo je mamica objavila na družabnem omrežju se je hitro razširila med uporabnike, saj jo je na svojem zid...