|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Obisk patronažne sestre

Mojca Buh, 8.6.2010
Rojstvo otroka naše življenje pospeši, a sami smo tako neprepričani vase, v svoje sposobnosti.
Ključne besede:

image
/21


Po porodu marsikatera ženska čuti bolečino ali utrujenost, ki jo sicer zamegli otrok, vendar s prihodom domov se začne za tiste mamice in očke, ki so prvič postali starši eden najbolj napornih tednov v življenju. Vse je novo, in potrebno se je navaditi en na drugega.

 

Prvi dnevi z dojenčkom

V materinski šoli ste dobili veliko informacij, v porodnišnici so nadaljevali z njimi, in sedaj je potrebno teorijo prenesti na vsakdanje življenje. Sama sem bila še kako zmedena, želela sem si iz porodnišnice, ker se mi je zdelo, da je vseeno ali ležim tam ali doma, hotela sem domov, a, ko sem prišla domov, je bilo kot bi se za nekaj sekund življenje ustavilo. Prej je vse tako preprosto izgledalo, v hipu pa je bil v meni, v možu strah ali bova zmogla.


Pomoč patronažne sestre

Po dokaj prespani noči, nas je zjutraj obiskala patronažna sestra in, če sem prej omenila tisto sekundo, ko se nama je življenje ustavilo, nama je prihod patronažne sestra povrnil to sekundo. V tistem hipu sva sprejela vlogo starševstva brez ne vem kakšnih skrbi.

Obisk patronažne sestre vam lahko prihrani veliko skrbi in patronažna sestra je tista oseba, ki vam bo podala zopet veliko nasvetov, a vsaj zame v primerjavi z materinskimi šolami in porodnišnico, veliko konkretnih, življenjskih nasvetov, informacij. Obišče vas naslednji dan, ko pridete iz porodnišnice. Pozanimajte se, ali porodnišnica javi patronažni službi ali morate patronažno sestro sami poklicati.

 

Ne bojte se vprašati, kar vas zanima

Ko vas prvič  obišče patronažna sestra, se boste z njo usedli in pogovorili. Namenila vam bo svoj čas za vsa vprašanja, negotovosti. Vi pa to izkoristite in jo vprašajte, kar vas zanima. Najbolje je, da vzamete kos papirja in si nanj napišete vse kar vas zanima. Moje največje vprašanje je bilo, kako pristaviti otroka. Ko smo se s hčerko dojile v porodnišnici, sem bila mokra jaz, hčerka in blazina na kateri sem dojila. Sama pri sebi sem razmišljala, kako bom jaz dojila, vse teče – že res, da sem imela veliko mleka, a vseeno. Ali bom za vsako hranjenje morala preobleči sebe in hčerko, zamenjati kupe brisač? Prebrala sem si nič koliko člankov na temo dojenja in pristavljanja, a ko je bilo potrebo teorijo prenesti v prakso, sem bila izgubljena. Patronažna sestra mi je pokazala, kako naj pristavim hčerko in od tistega trenutka dalje niti enkrat nisva bili več mokri.

 

Prvi obisk

Na prvem obisku bo patronažna sestra tudi stehtala vašega otročka in si zabeležila njegovo težo. Pri naslednjem obisku bo ponovila vajo in vašega otročka zopet stehtala in primerjala teži in ali vaš otrok pridobiva dovolj. Poleg tehtanja bo tudi previla otroka, vam pokazala, kako ga previti, vam dala nasvet, kdaj ga previti. Pogledala bo popek, ga očistila, in vam pokazala kako negovati nezaceljeni popek. Pokazali ji boste kje vaš otrok spi, in ona vam bom popravila ležišče, če bo potrebno. Vprašala vas bo po temperaturi in vas opozorila predvsem na temperaturo prostora, kjer otrok spi, na temperaturo prostora, kjer boste čez dan in na temperaturo prostora, kjer otroka previjate.

 

Čas tudi za mamico

Če ste imele carski rez, bo patronažna sestra pogledala rano in jo očistila, previla in se z vami posvetovala o čiščenju. Pogledala bo tudi vašo zdravstveno dokumentacijo – zato ji predhodno kopirajte odpustnico vas in vašega otroka, saj bo ta dva dokumenta potrebovala. Obisk patronažne sestre ni obisk samo vašega otroka, ampak vam nameni tudi veliko časa in se z vami pogovori o vašem psihološkem in zdravstvenem stanju, preveri krčenje maternice, in vam svetuje glede prehrane med dojenjem.

Njen naslednji obisk bo po vsej verjetnosti čez nekaj dni, do takrat pa jo prosite za telefonsko številko, ali pa vam jo bo dala že sama, da jo boste poklicali, če jo boste potrebovali. 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

5 stvari za zadovoljnega dojenčka v vročih...
Pripravili smo izbor izdelkov, ki jih letos potrebuje vsak dojenček, da bosta kljub vročim dnevom, ki prihajajo, letošnj...
18
6 predlogov za izlet z nosilkami
Se vam zdijo izleti z majhnimi otroki nemogoči? Nikar ne skrbite. Nošenje otrok v nosilkah vam omogoči pohajkovati po vo...
8
Izbira imena: 5 stvari, ki jih je dobro ve...
Ena mama je delila zapis o izbiri otroškega imena oziroma o stvareh, ki bi jih rada vedela, preden se je odločila za otr...
7
Metode uspavanja, ki škodijo otrokovemu ra...
Namesto, da bi poslušali sebe in otroka, se preveč pogosto zanašamo na mnenje strokovnjakov, sorodnikov in znancev. Le r...
6



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Prihod iz porodnišnice: z obiski raje poča...
Ko se rodi nov član družine je povsem razumljivo, da se ga vsi bližnji veselijo in ga/jo želijo čim prej videti. Hitenje...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?