|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Kaj določa otrokovo krvno skupino?

Uredništvo Ringaraja.net, 17.11.2023
Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Poglejte, kaj določa krvno skupino in Rh faktor.

image
/11


Vsak od nas se rodi z določeno krvno skupino: A, B, AB ali 0 ter pozitivnim ali negativnim rezus faktorjem (Rh), kar pomeni, da ima vsaka kri določene značilnosti. Krvno skupino določimo in prepoznamo glede na vrsto antigenov (beljakovin), ki jih najdemo v eritrocitih (rdečih krvničkah). Krvna skupina A ima protein aglutinogen A, krvna skupina B ima aglutinogen B, krvna skupina AB oba aglutinogena, krvna skupina 0 pa ne vsebuje nobenega od teh dveh antigenov. Rh faktor je tudi beljakovina v krvnih celicah. Če je v krvi Rhesus beljakovina, je oseba Rh pozitivna (+), če pa ni, potem je oseba Rh negativna (-).

 

Združljivost krvnih skupin in Rh faktorja?

Zaradi različnih antigenov, ki jih imajo, niso vse krvne skupine združljive. To pomeni, da je treba pri transfuziji krvi upoštevati krvno skupino in Rh faktor. Če oseba prejme krvno skupino, ki se ne ujema, ima lahko resne posledice. Krvna skupina 0 velja za univerzalnega darovalca, kar pomeni, da krvno skupino 0 z negativnim Rh faktorjem lahko prejme katera koli krvna skupina. Krvna skupina AB s pozitivnim Rh faktorjem velja za univerzalnega prejemnika, kar pomeni, da lahko prejme kri katere koli krvne skupine.

 

Krvna skupinaLahko prejme kri krvne skupineLahko daje kri krvnim skupinam
A+A+, A-, 0+, 0-A+, AB+
A-A-, 0-A+, A-, AB+, AB-
B+B+, B-, 0+, 0-B+, AB+
B-B-, 0-B+, B-, AB+, AB-
AB+A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+, 0-AB+
AB-A-, B-, AB-, 0-AB+, AB-
0+0+, 0-A+, B+, AB+, 0+
0-0-A+, A-, B+, B-, AB+, AB-, 0+, 0-

 

Pomembno je vedeti, da če osebi z Rh pozitivno krvjo damo Rh negativno kri, to ne bo vplivalo na njeno zdravje, če pa osebi z Rh negativno krvjo damo Rh pozitivno kri, lahko povzroči posledice, zlasti pri ženskah, ki načrtujejo nosečnost.

 

Dojenčkova krvna skupina?

Starše pogosto zanima, kakšno krvno skupino bo imel njihov otrok, še posebej, če je eden od staršev Rh negativen. Vedeti je treba, da vsaka krvna skupina nosi dva genotipa, od možnih treh (A, B ali 0), vendar se od vsakega starša na otroka prenaša le po eden. Starš s krvno skupino A lahko nosi genotip AA ali A0 in prenese gen A ali 0 na otroka. Starš s krvno skupino B je lahko nosilec genotipa BB ali B0 in na otroka prenese gen B ali 0. Starš s krvno skupino AB nosi genotip AB, kar pomeni, da lahko na otroka prenese gen A ali B. dojenček. Medtem ko ima starš, ki ima krvno skupino 0, genotip 00 (ki ne vsebuje niti enega antigena), lahko otroku prenese samo gen 0. Krvno skupino otroka tvori kombinacija genov enega od staršev.

 

Krvna skupina starševMožna krvna skupina otroka
A in AA, 0
A in BA, B, AB, 0
A in ABA, B, AB
A in 0A, 0
B in BB, 0
B in ABA, B, AB
B in 0B,0
AB in ABA, B, AB
AB in 0A, B
0 in 00

 

Vedeti morate, da se v redkih primerih zgodi, da dojenček nima tiste krvne skupine, ki je možna zaradi kombinacije genov staršev, ker ni dominantnega gena.

 

Otroški Rh faktor?

Prav tako ima vsaka krvna skupina dva genotipa Rh faktorja. Starši, ki so Rh pozitivni, so lahko nosilci genotipov Rh+ in Rh- ali genotipov Rh+ in Rh+. Medtem ko starši, ki so Rh negativni, nosijo samo Rh- in Rh- genotip. Dojenček podeduje en gen od očeta in en gen od matere, pri čemer je Rh pozitivni gen močnejši, dominantnejši od Rh negativnega gena, v kombinaciji Rh+ in Rh- genov pa bo otrok vedno Rh pozitiven.

Pomembno je vedeti, da če je mati Rh negativna in otrok Rh pozitiven, lahko to povzroči zaplete v nosečnosti.

 

Vir: Ringeraja.rs

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Tabela spanja: koliko spanca potrebuje doj...
Strokovnjaki so pripravili tabelo spanja, ki prikazuje, koliko spanca potrebuje povprečen dojenček. Vendar brez skrbi, t...
6
Odpoklic - Stokke Trailz vozički
Odpoklican je otroški voziček Stokke Trailz, saj je lahko zelo nevaren za dojenčka.
6
Očka samohranilec
Očetje so vse bolj dejavno udeleženi pri negi in skrbi za otroke. Očetov samohranilcev pa je pri nas malo. Ti imajo enak...
5
VIDEO: Ganljivo slovo od ravnokar rojenega...
Mlada mamica Hannah je ob rojstvu sina spoznala, da zanj ne bo mogla skrbeti tako, kot bi si zaslužil, zato je sprejela ...
4



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Tudi na dopustu naj ima dojenček red za sp...
Ob daljših dneh otroci in dojenčki pogosto ostajajo budni do poznih večernih ur, s čimer se ruši njihova spalna rutina i...




Nos.
пеперутка16

Kako majhnim otrokom čistite nos?