|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nosečnost in kronične bolezni – ali gredo skupaj?

Uredništvo Ringaraja.net, 10.10.2023
Zdrave ženske zapleteno prilagajanje telesa v nosečnosti dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično boleznijo pa o nosečnosti razmišljajo s strahom.

image
Nosečnost lahko razkrije tveganje za katero od kroničnih bolezni pri ženski. (Freepik.com)
/11


Nosečnost popolnoma preobrazi žensko telo – fiziološke spremembe v nosečnosti so namenjene temu, da omogočijo razvoj genetsko drugačnega ploda znotraj telesa ter prilagajanju organizma, da je sposobno prehraniti in poskrbeti za rast in razvoj ploda. Zdrave ženske to zapleteno prilagajanje dobro prenašajo, tiste z nagnjenostjo ali že odkrito kronično boleznijo pa o nosečnosti razmišljajo s strahom.

  

"Nosečnost lahko razkrije potencial ženske za določeno bolezen in vodi do diagnoze kroničnih bolezni, zato je zadnji, pomemben test zdravja ženske in priložnost za odkrivanje doslej neprepoznanih kroničnih bolezni," pravi dr. Olivera Kontić - Vučinić, predstojnica Oddelka prenatalno in reproduktivno genetiko na Kliniki za ginekologijo in porodništvo Kliničnega centra Srbije.

"Če pa je obstoj kronične bolezni znan in je nosečnost načrtovana, je najbolje, da ženska pred zanositvijo obišče zdravnika za "predzanositveno" svetovanje. Kajti te bolezni lahko vplivajo na normalen potek nosečnosti, onemogočajo optimalen razvoj nerojenega otroka, ogrozijo pa lahko tudi življenje nosečnice. Vendar pa se z dobrim nadzorom večina teh nosečnosti uspešno konča," dodaja.

 

Nosečnost pri sladkornih bolnicah 

Sladkorna bolezen se pojavi kot posledica pomanjkanja inzulina v telesu. Sladkorne bolnice imajo lahko težave z zanositvijo, bolezen lahko pomembno vpliva na potek nosečnosti, je vzrok za spontane splave, pa tudi za mrtvorojenost, pojasnjuje dr. Kontić. "Sladkorna bolezen lahko povzroči tudi prirojene nepravilnosti pri otroku, s posebnim poudarkom na srčnih napakah. Zato je zelo pomembno, da dva ali tri mesece pred nosečnostjo uredimo sladkorno bolezen s strogim dietnim režimom in ustrezno terapijo."

 

Med nosečnostjo je predvideno intenzivno spremljanje ploda, predvsem ultrazvočno, da bi zmanjšali verjetnost zapletov zaradi sladkorne bolezni. To tveganje je mogoče znatno zmanjšati s stalnim nadzorom krvnega sladkorja med nosečnostjo ter strogim laboratorijskim in kliničnim nadzorom. V nasprotnem primeru je lahko sladkorna bolezen nevarna tako za mater kot za otroka. Za popoln nadzor nad boleznijo večkrat na dan določamo raven sladkorja v krvi, kar omogoča določitev optimalnega odmerka dnevnih potreb po inzulinu in obvladovanje bolezni.

 

Nosečnost in astma

Približno en odstotek nosečnic trpi za astmo in pogosto ni mogoče predvideti vpliva nosečnosti na to bolezen. Dr. Kontić navaja, da polovica žensk, ki trpijo za astmo, med nosečnostjo ne opazi nobenih sprememb, pri približno četrtini se stanje rahlo izboljša, pri četrtini pa poslabša.

"Med nosečnostjo je treba spremljati pljučno funkcijo, in sicer z merjenjem običajnih parametrov pljučne funkcije (spirometrija)," pravi in dodaja: "Ultrazvočni pregled je nujen v prvem trimesečju, da se napove morebiten zaostanek v rasti in tveganje za prezgodnji porod. Od 32. tedna so pri slabo urejeni, zmerni in hudi obliki astme ter po hudem astmatičnem napadu potrebni pogostejši ultrazvočni pregledi."

 

Mnoge ženske z astmo potrebujejo zdravila za vzdrževanje normalne funkcije dihal in večina teh zdravil je varnih za uporabo med nosečnostjo, vendar se je vseeno treba posvetovati z zdravnikom.

"Nosečnice z astmo naj še naprej uporabljajo terapijo v najmanjšem možnem odmerku, ki omogoča dobro kontrolo bolezni in preprečevanje simptomov ter se izogibajo stiku z alergeni pred in med nosečnostjo. Raziskave kažejo, da imajo lahko ženske z dobro nadzorovano astmo zdravo nosečnost z odličnimi rezultati za mater in otroka. Glavni cilj je obvladovanje astme med nosečnostjo s preprečevanjem astmatičnih napadov, da se zagotovi neprekinjena in ustrezna oskrba ploda s kisikom."

 

Med porodom je nujna uporaba antiastmatikov, ki bodo obvladovali simptome, z uporabo teh zdravil pa lahko nadaljujemo po porodu in med dojenjem. Bolnicamora biti seznanjena s tem, da se mora nujno zdraviti tudi doma, če čuti simptome napada astme, kot so kašelj, tiščanje v prsih, zasoplost, težko dihanje.

 

Bolezen ščitnice in nosečnost

Bolezni ščitnice so med najpogostejšimi endokrinimi motnjami v reproduktivnem obdobju žensk. Najpogosteje so to povečano delovanje žleze (hipertiroidizem), zmanjšano delovanje (hipotiroidizem), golša, vnetja in tumorji. Motnje je najbolje prepoznati in zdraviti že pred nosečnostjo, med nosečnostjo pa nosečnico spremljati in določati raven hormonov ob prilagajanju terapije za optimalen razvoj ploda.

"Graves-Basedowljeva bolezen je najpogostejši vzrok hipertiroidizma pri nosečnicah. Popoln nadzor nad boleznijo je treba doseči pred nosečnostjo in nadaljevati z ustrezno terapijo, z določanjem ravni hormonov vsakih štiri do šest tednov. Zdravljenje se nadaljuje med nosečnostjo, saj obstajajo zelo varna zdravila, ki jih nosečnica lahko jemlje," pravi dr. Kontić. Zapleti nezdravljene bolezni so razvoj srčnega popuščanja, pojav tirotoksikoze ter povečana pogostnost gestacijske sladkorne bolezni in hipertenzije.

 

Nujno je tudi spremljanje ploda – to vključuje ugotavljanje presnovnega stanja ploda, pa tudi mesečne ultrazvočne preiskave za odkrivanje morebitnega zastoja v rasti, prirojenih nepravilnosti, plodove golše in tahikardije. Če bolezni ne zdravimo, se poveča tveganje za prezgodnji porod in nizko porodno težo otroka.

 

Hipotiroidizem je običajno avtoimunskega izvora, ščitnico poškodujejo protitelesa, ki jih proizvaja telo samo. Če tega stanja ne zdravimo, lahko povzroči neplodnost, pa tudi ponavljajoče se izgube nosečnosti, razvoj hipertenzije in gestacijskega diabetesa v nosečnosti. Med nosečnostjo je predvideno povečevanje odmerka potrebnih zdravil, redno ugotavljanje hormonskega statusa nosečnice ter mesečne ultrazvočne preiskave ploda in ugotavljanje presnovnega stanja.

 

Sodelovanje z zdravnikom je najpomembnejše

"Samo zdravnik lahko priporoči diagnostične preiskave, prilagodi potrebno terapijo in odgovori na vprašanja v zvezi s potekom in izidom bodoče nosečnosti, oceni tveganje v zvezi z vplivom kronične bolezni na nosečnost in obratno," pravi dr. Kontić Vučinić.

Ker nastajanje vseh tkiv in organov otroka poteka v prvem trimesečju nosečnosti, jih je treba zaščititi pred negativnimi vplivi zdravil in medicinskih posegov - najboljša možnost je, da te težave rešimo pred nosečnostjo.

 

VIR: Aksa.rs/Ringeraja.rs


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Koliko se lahko zredim med nosečnostjo?
Telesna teža med nosečnostjo ne narašča enkomerno. Koliko kilogramov je ravno prav, koliko preveč in koliko premalo?
5
Vse, česar nisi vedela o spinalni anesteziji
Bolečino med porodom lahko učinkovito ublažimo ali popolnoma odstranimo z regionalno anestezijo, hkrati pa še vedno omog...
5
Pogosta vprašanja nosečnic: odgovarja dr. ...
Od dne, ko je nosečniški test pozitiven pa do dne, ko v naročje dobite svojega novorojenčka, se vsaki bodoči mamici pora...
4
Nosečnost: Tabela rasti ploda po tednih
Kako velik je plod v posameznem tednu nosečnosti? Preveri, kako izgleda nosečnost po tednih!
4



Dovoljeno in prepovedano v nosečnosti
Nosečnost ni bolezen, kljub temu pa se je dobro nekaterim stvarem v nosečnosti izogibati. Preberite, kaj v nosečnosti la...
Koliko kave lahko spije nosečnica?
Preverite, kje je tista varna meja popite kave v nosečnosti, da ta razvada ne bo vplivala na večjo verjetnost za spontan...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?