|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Nov inkubator in EEG za pomoč nedonošenčkom

Uredništvo Ringaraja.net, 25.1.2012
Spar Slovenija je s pomočjo zbranih prispevkov v sklopu dobrodelne akcije »Sparovi utrinki sreče« kupil in predal dve napravi za pomoč prezgodaj rojenim otrokom v skupni vrednosti 50.000 evrov.

image
/71


 

Društvo za pomoč prezgodaj rojenim otrokom iz Ljubljane je postalo lastnik novega inkubatorja, Društvo za prezgodaj rojene otroke iz Maribora pa naprave za snemanje električnih potencialov možganov s površinskimi elektrodami (EEG). S tem pomembnim nakupom so kupci skupaj s Sparom omogočili novorojenčkom pogumnejši vstop na njihovo življenjsko pot.

 

Nedonošenčki pogosto ne tehtajo več kot poldrugi kilogram in vsak njihov začetek je borba za preživetje. Z novimi aparati, ki jih je zanje kupilo podjetje Spar Slovenija, bo njihova začetna življenjska pot odslej svetlejša. Z zbranimi sredstvi, ki so jih prispevali kupci srečk po 1 evro v okviru Sparove Milijonske igre, so Enoti za intenzivno nego in zdravljenje novorojenčkov Porodnišnice Ljubljana kupili inkubator, Enoti za intenzivno terapijo otrok na Kliniki za pediatrijo v UKC Mariboru pa EEG aparat. V omenjenih ustanovah se skupaj letno zdravi med 750 in 800 novorojenčkov, večina teh je nedonošenčkov. Oba aparata bosta omogočila uspešnejšo obravnavo, intenzivnejšo nego in zdravljenje večjega števila nedonošenih otrok.

 

Večina prehitro rojenih otrok na intenzivni negi mora prve dni svojega življenja preživeti v inkubatorju. Ta z ustrezno toploto, vlažnostjo in sterilnostjo posnema dojenčkovo okolje v materinem trebuhu, ki je nujno za otrokovo preživetje. V Ljubljani je nov inkubator prevzela dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med., predsednica Društva za pomoč prezgodaj rojenim otrokom, ki je povedala: » Nov inkubator bo nadvse olajšal naše delo, ponuja večjo varnost, hkrati pa boljše uspehe pri zdravljenju novorojenčkov. Gre za izjemno pomemben aparat, ki bo zagotovo pomagal preživeti marsikateremu prezgodnje rojenemu dojenčku.« V novem inkubatorju je trenutno deklica Alina, ki je doslej najmanjša slovenska novorojenka, saj je ob rojstvu tehtala le 405 g.

 

Dr. Kornhauser Cerarjeva je še dodala, da v Sloveniji število nedonošenih otrok narašča, prav zato je Sparova donacija ključnega pomena za njihovo delovanje. Inkubator je že četrti aparat, s katerim je Spar Slovenija skupaj s kupci omogočil boljše pogoje za zdravljenje nedonošenčkov v porodnišnici Ljubljana. Medtem ko je za pediatrično kliniko v Mariboru naprava za merjenje možganske funkcije (EEG) prvi aparat, ki so ga prejeli v dar s strani podjetja Spar.

 

Na intenzivnih negah že dolga leta monitorirajo veliko parametrov, od EKG-ja, respiracije, oksigenacije in drugo, manj pozornosti pa posvečajo možganom. Prav slednji so pri novorojenčkih izjemnega pomena, saj lahko zapoznela povratna informacija pomeni tudi trajno poškodbo možganov.

 

»Naprave za merjenje možganskih funkcij do zdaj v pediatrični kliniki Maribor nismo imeli in nismo mogli izvajati hipotermije oz. terapije pri poškodbi možganov ob rojstvu. Če te terapije ne izvajaš, lahko sledijo težke možganske okvare. Naprava je zelo olajšala naše delo, najmlajšim pa zagotovila bolj kvalitetno oskrbo,« je povedala predsednica Društva za prezgodaj rojene otroke Dušanka Meglič.

 

S pomočjo CFM monitorja bo tako tudi v mariborski kliniki mogoč takojšnji vpogled v dojenčkove možgane in možganske valove (EEG), kar je edini način za spremljanje dogajanja možganov.

 

Igor Mervič, generalni direktor Spar Slovenija, pravi: »S takšnimi dobrodelnimi akcijami Slovenci pokažemo, da premoremo skrb za soljudi in da nam s skupnimi močmi lahko uspejo tudi velike stvari. Med temi je zagotovo pomoč tistim, katerih življenja so najbolj ranljiva.«

 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Seks po porodu: Ste vedeli?
Približno šest tednov po porodu, ko se konča čišča, naj bi par spet lahko pričel s spolnimi odnosi. Moški seveda nekolik...
36
Kako dojenček "reče" RAD TE IMAM?
Dojenček rad gleda obraze, maminega pa ima najraje, zato ji nenehno namenja nežne poglede. V bistvu vsakokrat ko dojenče...
13
VIDEO: Ne pustite dojenčka, da joka!
Poglejte si, kaj se dogaja v dojenčkovih možganih, ko ga pustimo jokati in razumeli boste, zakaj ni dobro pustiti dojenč...
8
Tudi na dopustu naj ima dojenček red za sp...
Ob daljših dneh otroci in dojenčki pogosto ostajajo budni do poznih večernih ur, s čimer se ruši njihova spalna rutina i...
7



Kakšna je prava postelja za dojenčka in ot...
Ko se odpravite v trgovino z otroško opremo, osupli obstanete: koliko različnih posteljic in zibelk! Le katera bi bila n...
Pomladna potepanja z dojenčki in malčki
Lepi pomladni dnevi kličejo po dolgih sprehodih z dojenčki in kavico s prijateljico, kajne? Da bodo daljši sprehodi udob...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?