|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Spremembe družinske zakonodaje, ki izboljšujejo položaj družina

Uredništvo Ringaraja.net, 20.12.2019
Vlada je potrdila več sprememb iz področja starševskega varstva in družinskih prejemkov, ki izboljšujejo položaj družin. Med spremembami je tudi zvišanje najnižjega materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila.

image
Dobrodošle spremembe pri družinskih prejemkih
/11


Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je pripravilo spremembe Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki so dobile zeleno luč tudi na vladi, 18.12. pa so bile sprejete tudi v državnem zboru.

Novela zakona bo pričela veljati dne 1. 1. 2020. Nekatere spremembe in dopolnitve bodo pričele veljati takoj, pri nekaterih pa je določen zamik uporabe.

 

Novela zakona med drugim vpliva na izboljšanje položaja družin, kjer je bila mati ob rojstvu nezaposlena oziroma ni bila zaposlena vseh 12 mesecev pred uveljavljanjem materinskega nadomestila, po novem pa bo boljši tudi položaj študentskih družin ter družin z otroki, ki potrebujejo posebno nego in varstvo, so v sporočilu za javnost zapisali na Ministrstvu.

 

To so pozitivne spremembe, ki jih uveljavlja sprejeta novela Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih:

1) Dodatnih 10 dni očetovskega dopusta za vsakega otroka za očete dvojčkov ali več hkrati rojenih otrok. Enako velja tudi ob posvojitvi dvojčkov, živorojenih otrok ali več različno starih otrok do končanega prvega razreda osnovne šole najstarejšega otroka.


2) Po novem bodo do 30 dni starševskega dopusta upravičeni tudi rejniki, kadar je v rejniško družino nameščen otrok starejši od 11 mesecev in še ni zaključil prvega razreda osnovne šole.


3) Zvišanje starševskega dodatka in najnižjega materinskega, očetovskega in starševskega nadomestila, ki se bo iz 331,30 evrov bruto dvignilo na 547,32 evra bruto oziroma 402,18 evra neto (enako kot osnovni znesek minimalnega dohodka). Tak znesek se upošteva tudi za manjkajoče mesece, če vlagatelj ni bil zavarovan za celotno obdobje, to je polnih 12 mesecev, ki se upošteva pri izračunu višine nadomestila.

Nove višine bodo veljale za starše otrok, rojenih 1. januarja 2021 in pozneje.

 

4) Zvišanje starševskega dodatka na enak znesek, to je 402,18 evra neto. Starševski dodatek, kadar niso upravičeni do materinskega, očetovskega oziroma starševskega nadomestila, ker niso zavarovani za starševsko varstvo oziroma niso bili zavarovani za starševsko varstvo v zadnjih treh letih vsaj 12 mesecev (najpogosteje študentke in študenti).

Nova višina bo veljala za starše otrok, rojenih po 1. januarju 2021.


5) Dviguje se tudi višina nadomestila za tiste starše, ki pred nastopom porodniškega dopusta niste zavarovani za starševsko varstvo, bili pa ste zavarovani za starševsko varstvo v zadnjih treh letih vsaj 12 mesecev. Predviden je dvig na 547,32 evra bruto.

Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imel v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do nadomestila, poveča za 20,78 evra bruto, vendar največ za 353,73 evra bruto.

 

6) Pravica do družinskih prejemkov bodo po novem vezane na prijavljeno (stalno ali začasno) prebivališče enega od staršev oziroma otroka in ne več na stalno prebivališče.

 

7) Do delnega plačila za izgubljeni dohodek botapo novem upravičena oba starša hkrati, kadar oba delati krajši delovni čas od polnega zaradi nege in varstva otroka. Pri tem skupna izraba pravice ne sme presegati 40 ur tedensko.

 

8) Pomoč ob rojstvu otroka se bo tudi v prihodnje izplačevala v denarju in ne v obliki dobroimetja in se zvišuje na 350 EUR (po sedanji ureditvi je višina 286,72 EUR) za otroke, rojene 1. januarja 2021 ali pozneje.

 

9) Materi, zaposleni za polni delovni čas pripada v času odmora za dojenje, na podlagi potrdila specialista pediatra, do 18. meseca starosti otroka, nadomestilo za eno uro dnevno, in sicer v višini sorazmernega dela osnove iz prvega, drugega ali tretjega odstavka 43. člena in 46. člena tega zakona (za izračun nadomestila se šteje enaka osnova kot za izračun materinskega/očetovskega/starševskega nadomestila).

 

VIR: Gov.si (novice) 

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Od 1. marca višji otroški dodatek – za kol...
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški o...
6
So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
4
Ali paket ob rojstvu novorojenčka ostaja?
Državni zbor je maja letos sprejel Zakon o uravnoteženju javnih financ. Ta pa se dotika tudi družin. Nekaj sprememb je p...
3
Koristne informacije o potrošniških kreditih
Na novi spletni strani www.vemveč.si lahko najdete številne koristnih informacij o potrošniških kreditih in stvarni napa...
3



Novost na področju družinskih prejemkov
Dobre novice za prejemnike družinskih prejemkov: z novim letom bo višje očetovsko in starševsko nadomestilo, dodatek za ...
Novosti pri dodatku za veliko družino
Dodatek za veliko družino je letni prejemek, ki je namenjen družinam s tremi ali več otroki, ki so mlajši od 18 let ozir...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?