|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Aktivno vodenje portfelja vzajemnih skladov

Gregor Beguš, www.vzajemci.com , 10.5.2010
Volatilnost na finančnih trgih je v zadnjih letih pokazala na pomembnost predvidevanja cikličnih sprememb in pomen ustreznega odzivanja nanje.

image
/11


Na nepredvidene spremembe dolgoročnih trendov se vnaprej zastavljena naložbena strategija ne more ustrezno odzivati, kar posledično zvišuje nihajnost in znižuje donosnost naložbenega portfelja vzajemnih skladov v obdobju varčevanja.

 

Upoštevajte tri ključne postavke

 

Temu se lahko izognemo z pristopom aktivnega vodenja portfelja vzajemnih skladov. S takšnim pristopom lahko ustvarjen donos ohranimo s pomočjo prilagajanja strukture naložb ob upoštevanju tveganja, ročnosti vlaganja in sprememb na trgu.

 

Ključna prednost aktivnega vodenja portfelja je stalen nadzor nad stanjem sredstev in gibanji trgov, predvsem pa spreminjanje naložbene strukture portfelja glede na spremembe časovnega horizonta ter drugih naložbenih spremenljivk.

 

Proces aktivnega vodenja portfelja

 

V primeru aktivnega vodenja portfelja gre za dinamičen proces prehajanja med podskladi različnih naložbenih skupin znotraj istega krovnega sklada z namenom zmanjševanja tveganja, doseganja optimalnih donosov in zavarovanja dobičkov.

 

Začetna sestava portfelja vzajemnih skladov naj bo dolgoročna, a ne dokončna in jo oblikujemo glede na naš finančni profil. Izhodiščna sestava portfelja se redno spremlja in prilagaja glede na trenutne razmere na finančnih trgih in glede na pričakovanja o gibanju trgov v prihodnje tako, da so sredstva v vsakem trenutku glede na pričakovanja optimalno razporejena med različne naložbene strukture (delnice, obveznice, depozite) in najperspektivnejše geografske regije in sektorje.

 

Prilagajanje portfelja v obdobju varčevanja

 

V kolikor se odločimo varčevati za uresničitev dolgoročno zastavljenih ciljev, lahko v prvih letih varčevanja večji del portfelja plasiramo v bolj tveganih in visoko donosnih delniških in panožnih vzajemnih skladih, ker bomo imeli na voljo več časa za povrnitev morebitnih izgub, ki bi nastale zaradi kratkoročnih nihanj. V obdobju negotovosti povečujemo deleže obvezniških naložb, v obdobju rasti pa deleže delniških naložb.

 

S približevanjem koncu naložbenega obdobja pa deleže iz bolj tveganih delniških skladih postopoma umikamo v manj tvegane obvezniške sklade in sklade denarnega trga. S tem zavarujemo ustvarjene donose pred morebitnimi izgubami, ki bi jih lahko utrpeli pri večjih padcih tečajev, in tako preprečimo scenarij, kjer bi za dosego svojega cilja morali varčevanje podaljšati. 

 

Kam po nasvet

V primeru dodatnih vprašanj in želje po storitvi aktivnega vodenja portfelja vzajemnih skladov naročite finančno svetovanje, pokličite na brezplačni naložbeni telefon 080 35 08 ali pošljite vprašanje finančnim svetovalcem Vzajemcev d.o.o..

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Razbijamo mite o robotskih sesalnikih iRobot
Kljub temu, da si zaslužijo oznako najboljših domačih pomagačev, se robotskih sesalnikov še vedno drži nekaj trdovratnih...
7
Varčevanje za otrokovo prihodnost – manj p...
Za otrokovo prihodnost lahko varčujemo na več namčinov. Predstavljamo vam nekoliko bolj tvegane oblike varčevanja, ki na...
4
Naložba za prihodnost otrok
Starši nenehno razmišljamo, kako zagotoviti otrokom čim lepše otroštvo. Ko ti rastejo in se odločajo za samostojno življ...
3
Novost na področju družinskih prejemkov
Dobre novice za prejemnike družinskih prejemkov: z novim letom bo višje očetovsko in starševsko nadomestilo, dodatek za ...
3



So tudi vašo telefonsko naročnino povišali?
VZMD je vložilo tožbo proti štirim velikim slovenskim operaterjem, ker so v zadnjih 5 letih enostransko višali pakete na...
100 mladim podarimo 3 obroke kredita
NLB bo 100 mladim povrnila 3 mesečne obroke kredita v skupni vrednosti do 1.000 EUR. Preverite, kako lahko sodelujete v ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?