|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?

Nujno varstvo v vrtcih samo zaposlenim v kritični infrastrukturi

Uredništvo Ringaraja.net, 29.3.2021
Nujno varstvo je za otroke staršev, ki so zaposleni v kritični infrastrukturi.

image
Vrtci se zopet zapirajo (FOTO: Freepik.com)
/11


V četrtek se življenje zopet ustavlja, vendar se vodilni v vrtcih bojijo, da bo velik del gospodarstva ostal odprt, in tako starši ne bodo imeli varstva za svoje otroke. 

 

Kaj pomeni kritična infrastruktura?

Nujno varstvo je treba zagotoviti za otroke zaposlenih v kritični infrastrukturi. To so sektorji energetike, prometa, prehrane, preskrbe s pitno vodo, zdravstva, financ, varovanja okolja ter informacijsko-komunikacijskih omrežij in sistemov. Verjetno pa tudi trgovska dejavnost, vezana na prehrano, lekarne, pošte in podobno. 

Poleg tega bodo do nujnega varstva upravičeni otroci staršev, ki delajo v zavodih s področja vzgoje in izobraževanja, zavodih s področja socialne varnosti, v Slovenski vojski, v policiji in v poklicnih gasilskih enotah.

 

PREBERITE TUDI: Število okuženih v vaši šoli ali vrtcu

 

Potrdilo delodajalca

Sistem je podoben tistemu, ki je veljal v lanski pomladi, le da so takrat župani imeli več pristojnosti. Tokrat odlok določa, da morajo starši prinesti potrdilo delodajalca, na podlagi katerega bodo vrtci ugotavljali zaposlitev staršev. 

 

Delo od doma

Kjer je to mogoče, naj bi starši prešli na delo od doma. Vendar se tudi tukaj zopet pojavlja dilema, kako naj starši usklajujejo delo od doma in hkrati skrbijo za mlajše otroke. 

 

Ravnatelji opozarjajo

Ne le, da je ponovno zapiranje in odpiranje velik zalogaj z vidika organizacije, naporno bo tako za zaposlene kot za starše. Ravnateljica Kranjskih vrtcev Tea Dolinar je za STA povedala, da se je že pri prejšnjem ponovnem odprtju pokazalo, da je to za nekatere manjše otroke velik šok. 

 

Brezplačni vrtci? 

V okrožnici, ki jo je pridobil STA, je še zapisano, da so starši otrok, ki v času zaprtja države vrtca ne bodo obiskovali, oproščeni plačila vrtca.

 

PREBERITE TUDI: Epidemija in otroci: Kako zmanjšati negativen vpliv?


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Čas je za igro!
Nič ni lepšega kot opazovati svojega otroka pri igri in ni malo staršev, ki želijo te trenutke posneti ali fotografirati...
5
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
3
Konec leta v Sloveniji prva hiša za otroke
Konec letošnjega leta se bo tudi v Sloveniji odprla prva hiša za otroke. Varna hiša za otroke je namenjena celostni obra...
3
Rejništvo: nova priložnost za otroštvo
Medtem, ko naj bi bilo rejništvo za razliko od posvojitve začasen ukrep, podatki kažejo, da so rejništva dolgotrajnejša ...
3



DR RAJOVIĆ: Kako otrokom postavim meje
Kaj je danes naloga staršev in učiteljev, kako se otrokom postavljajo meje in kako naj poskrbimo za ravnovesje med časom...
Najljubše igrače otrok, ki jih lahko nared...
Se je tudi vam že zgodilo, da je otrok čisto novo, kupljeno igračko v sekundi zamenjal za nekaj čisto običajnega, za odr...




Odvajanje od plenic.
пеперутка16

S čim si pomagate?