|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Obogatite praznično mizo z velikonočno pletenico

Maja Šogorič, 4.4.2023
Pletenica je značilen praznični kruh, narejen iz mlečnega testa, ki mora biti za pletenje ravno prav čvrsto in pravilno vzhajano.

image
/11


Že tradicionalno se za velikonočne praznike na praznični mizi poleg šunke, hrena, pirhov, potice in ostalih dobrot znajde tudi pletenica. Gre za značilen praznični kruh, narejen iz mlečnega testa in mora biti za pletenje ravno prav čvrsto in pravilno vzhajano. Mehko testo se namreč zlepi, trdo pa se pri pletenju trga.


Ne samo da gre v slast, velikonočna pletenica predstavlja tudi čudovito dekoracijo na praznični mizi. Najenostavneje jo naredimo v obliki kroga, ali ovalno, lahko pa tudi v obliki srca ali pa cveta – iz več majhnih venčkov. V pletenice lahko položimo pirhe, ali pa jo potresemo z mandeljni.


Recept za velikonočno potico s pirhi

Sestavine za testo:

• 500 g moke

• 100 g sladkorja

• pribl. 2,5 dl mleka

• 1 jajce

• 100 g rozin

• 50 g oranžata

• 40 g kvasa

• 1 vanilijev sladkor

• ščepec soli


Dodatno:

• malo masla za pekač in premaz

• 5 celih praznih jajčnih lupin

• 5 pirhov


Predpriprava

Moko presejemo v veliko skledo. Na sredi naredimo jamico, v katero nadrobimo kvas. Prilijemo mlačno mleko, dodamo malo sladkorja, vse skupaj pa potresemo z malo presejane moke. Pokrijemo s prtom ali odejo in za 15 minut postavimo na toplo, da vzhaja.

Rozine operemo v vroči vodi in dobro odcedimo.

Oranžat drobno sesekljamo.

Okrogel pekač premažemo z maslom.


Priprava (čas za pripravo 45 min, brez počivanja)

Maslo stopimo in ohladimo do mlačnega. Zlijemo ga na vzhajano testo. Dodamo preostali sladkor, vanilijev sladkor in ščepec soli, potem pa vgnetemo gladko testo. Dodamo še posušene rozine in sesekljan oranžat. Vse skupaj gnetemo ali stepamo toliko časa, da dobimo gladko testo, ki se ločuje od posode in kuhalnice oziroma nastavkov za stepanje. Pokrijemo ga s prtom ali odejo in na toplem pustimo vzhajati 30 minut.

Testo položimo na pomokano delovno površino. Razdelimo ga na dva dela, ki ju oblikujemo v dva svaljka, debela približno pet centimetrov (testo lahko razdelimo tudi na tri dele za tri svaljke). Iz njih spletemo kito oziroma pletenico, ki jo položimo v namaščen pekač. Oba konca testa združimo, da dobimo obliko venčka. V odprtine v testu, iz katerega je spletena kita, vtaknemo prazne jajčne lupine. Pokrijemo in pustimo vzhajati še 15 minut.

Vzhajano pletenico premažemo s stopljenim maslom (ali jajcem) in za 45 minut potisnemo na srednjo letev pečice, segrete na 200° C.


Serviranje

Pečeno pletenico vzamemo iz pečice in jo položimo jo na okrogel krožnik. Nekoliko jo ohladimo, potem pa prazne jajčne lupine nadomestimo s pirhi. Pečeno pletenico še mlačno ali hladno ponudimo k (velikonočnemu) zajtrku, h kozarcu soka ali k popoldanski skodelici čaja.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Zdrava orehova potica, ki ne potrebuje vzh...
Bližajo se velikonočni prazniki, ko poleg jajc, šunke, velikonočnega kruha in hrena, med dobrotami ne sme manjkati niti ...
8
3 enostavni in drugačni recepti za velikon...
Velika noč lahko postane obred, ki si ga podarimo drug drugemu za druženje in skupno ustvarjanje. Skupno pospravljanje s...
6
Pirhi v naravnih barvah
Barvanje jajc otroke navdušuje. Preberite, kako ste lahko ustvarjalni pri barvanju jajc z naravnimi barvami.
6
Velikonočna šunka – kuhana ali pečena (rec...
Preberite, kako skuhamo velikonočno šunko, da ne bo razkuhana ali presuha. V članku najdete tudi recept za slastno šunko...
6



To so naravne sestavine za čudovito obarva...
photo
Tudi naravno obarvani pirhi so lahko čisto prave umetnine. Preverite, kaj vse iz kuhinje in vrta lahko uporabite za leto...
3 preproste ideje za igrivo kuhanje z otroki
S kakovostnimi posodami Rosmarino Hexa PRO bo kuhanje otročje lahko, zato so idealna izbira, še posebej, kadar kuhate sk...




.Če ugotovite..
пеперутка16

..da nosite trojčke, kaj bi naredili?