|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Od 1. marca višji otroški dodatek – za koliko?

Uredništvo Ringaraja.net, 22.2.2022
1. marca se usklajuje višina socialnih transferjev, ki se zvišuje za toliko kot so se v preteklem letu zvišali stroški osnovnih življenjskih potrebščin. Ti so se lani zvišali za 4,9 odstotkov, za toliko bo višji tudi otroški dodatek. Preverite zneske

image
S 1. marcem bo otroški dodatek za slabih 5 odstotkov višji, prav tako tudi drugi družinski prejemki, financirani s strani države. (Freepik.com)
/11


Zakon določa, da se vsako leto marca usklajujejo socialni transferji z rastjo cen življenjskih potrebščin oziroma z inflacijo v preteklem letu. Ta je bila lani 4,9-odstotna, tako da lahko pričakujete povišanje otroškega dodatka, državne štipendije, znižano plačilo vrtca, subvencija malice in kosila in drugih družinskih prejemkov za slabih 5 odstotkov.

 

S 1. marcem se bodo za 4,9 odstotka skladno z zakonom zvišali naslednji družinski socialni transferji: otroški dodatek, dodatek za nego otroka, dodatek za veliko družino, pomoč ob rojstvu otroka, starševski dodatek, znesek najnižjega in najvišjega izplačila nadomestila v skladu z zakonom, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, štipendije v skladu z zakonom, ki ureja štipendiranje (razen štipendij Ad futura), višina subvencije za obrok študentske prehrane, rejnine v skladu z zakonom, ki ureja izvajanje rejniške dejavnosti.

 

Za koliko bo višji otroški dodatek?

Če poenostavimo izračun, boste za približno 100 evrov otroškega dodatka, ki jih prejemate, od 1. marca 2022 dobili mesečno slabih pet evrov več.

Na primer, družina s tremi otroki v četrtem dohodkovnem razredu je doslej prejemala 206 evrov otroških dodatkov, od marca jih bo 216 evrov. Pri enem otroku se razlika manj pozna, na primer v tretjem razredu je bil doslej otroški dodatek 76,27 evra, po novem bo 80,01 evra, so izračunali na portalu Zurnal24.si.

Zvišanje se bo uredili avtomatsko, torej vam ni treba oddajati nove vloge. Vendar pozor! Če ste v preteklem obdobju padli v višji razred zgolj za nekaj evrov, torej ste presegli cenzus, z usklajenimi mejami pa ga ne presegate več, MORATE oddati novo vlogo oziroma se o tem pozanimajte na svojem Centru za socialno delo.

 

PREBERITE TUDI: Znižano plačilo vrtca

 

Zvišale so se tudi meje dohodkovnih razredov

Še bolj pomembna novica je, da se s 1. marcem 2022 zvišujejo meje razredov za uvrstitev v dohodkovne razrede. Nova meja za pridobitev otroških dodatkov bo od 1. marca dalje 1.104,33 evrov povprečno mesečno na osebo, najvišji otroški dodatek bo znašal 147,35 evrov na mesec. To pomeni, da bo družina s tremi otroci, ki se uvršča v najnižji dohodkovni razred, prejemala mesečno kar 50 evrov več otroških dodatkov, še večji pa bo učinek pri znižanem plačilu vrtca.

 

V spodnji tabeli najdete nove meje dohodkovnih razredov in zneske otroških dodatkov, ki se začnejo izplačevati marca. Novi zneski veljajo za vloge, ki so bile vložene po 1. februarju 2022 in po katerih pravica se prizna od 1. marca 2022.

 

otroški dodatek

 

Ali bo dvig minimalne plače vplival na višino otroškega dodatka?

Kot so za Zurnal24.si pojasnili na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, dvig minimalne plače na letne pravice (štipendije, otroške dodatke, vrtec in podobno) ne bo vplival, saj se praviloma upoštevajo podatki iz dohodninske odločbe za lansko ali predlansko leto, tekoči prihodki se upoštevajo le izjemoma.

Bo pa dvig minimalne plače vplival na mesečne pravice, kjer centri za socialno delo gledajo dohodke v zadnjih treh mesecih pred mesecem vloge. Vendar tudi v tem primeru se skladni z zakonom uskladi tudi osnovno znesek minimalnega dohodka (OZMD), na podlagi katerega se določi upravičenost do denarne socialne pomoči.

»Osnovni znesek minimalnega dohodka se uskladi tako, da znaša 421,89 evrov. Nov znesek osnovnega zneska minimalnega dohodka (denarna socialna pomoč) se uporablja s 1. aprilom 2022, kar pomeni, da velja za vloge, vložene v mesecu marcu 2022, oziroma odločanje po uradni dolžnosti za pravice, ki potečejo v mesecu marcu 2022,« so na ministrstvu zapisali v obvestilu za javnost.

 

PREBERITE TUDI: Vpis otroka v vrtec za novo vrtčevsko leto

  

VIR: Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti,

www.zurnal24.si (avtor Janez Zalaznik)


Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...
4
Draginjski dodatek za otroke: prva izplači...
Danes lahko nekatere družine pričakujete izplačila posebnega, tako imenovanega draginjskega dodatka za otroke, ki ga je ...
3
Pokojninska problematika
Zelo pomembno je, da z investiranjem za starost začnemo čim prej. V razvitem svetu velik del prebivalstva, ki varčuje za...
3
Kako opremiti kotiček za učenje?
Ni nujno, da ima otrok svojo sobo za učenje, nujno pa potrebuje kotiček, ki je namenjen izključno pisanju domačih nalog ...
3



Otroški dodatek v letu 2024: izplačila in ...
Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravico do dodatka imajo družine...
Kredit in nova odločba za vrtec
Nekateri starši še vedno čakajo na nove odločbe za znižano plačilo vrtca. Na uredništvo smo prejeli vprašanje, kako je s...