|      
Ops :( Si prepričan/-a, da ne želiš več sodelovati?
Preden potrdiš svojo odločitev, preberi podrobnosti.
Če potrdiš, da želiš odnehati, se ti bo avtomatično naložil poseben piškotek (cookie), s pomočjo katerega bomo ob ponovnem prihodu na našo spletno stran prepoznali tvoj račun in poskrbeli, da boš lahko v času trajanja nagradnega tekmovanja (od 17. 12. do 21. 12. 2018) nemoteno brskal/-a po Ringaraja.net brez prikazovanja ikon naših sponzorjev oziroma brez okenca na desnem delu zaslona.

Obenem boš izgubil/-a vse že osvojene točke in s tem, žal, izgubiš tudi možnost, da osvojiš odlično nagrado. Raje še enkrat premisli, preden klikneš da.

Si še vedno želiš odnehati?
Ringaraja.net uporablja piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih sicer ne bi mogli nuditi.
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate s piškotki.   Več o tem

Od kod pridejo zobki?

Grega Krže, 19.7.2010
Ste se kdaj vprašali, kaj sploh vemo o zobni miški? Vemo to, da proti plačilu odnaša zobke. Kakšen posel je to vendarle?
Ključne besede:

image
/41


Od kod zaslužek? Danes vendarle nihče več ne dela zastonj. Poleg tega ne govorimo ravno o majhnih denarjih. Poigrajmo se nekoliko s statistiko. Na svetu je ogromno otrok, to je neizpodbitno dejstvo. Statistično gledano mora zato na svetu biti število otrok, ki so na izbrano noč pod blazino vtaknili zobek in zanj pričakujejo upravičeno denarno nadomestilo, vsaj veliko. Če predvidevamo, da je povprečen zahtevek otroka za zobek deset evrov, lahko hitro pridemo do podatka, ki je matematično neizpodbiten. Deset krat veliko je namreč ogromno. Od kod torej tej mali sivi miški takšne nepredstavljive količine denarja.


Edina razumna razlaga, ki pade na misel meni, je da se gospodična ukvarja z reciklažo. Najbogatejša Kitajka, ki je vredna nekaj milijard dolarjev, se recimo ukvarja z uvozom rabljenega papirja na Kitajsko. Tistega rabljenega papirja, ki ga mi tako veselo mečemo v za to namenjene zabojnike. Doslej mi še ni uspelo zaslediti informacije o bogastvu Zobne miške, a vseeno ne dvomim, da je premožnejša od najbogatejšega in najbolj uspešnega zmaja z imenom Ognjeust, ki je opustil plenjenje, ropanje in ubijanje za golo zabavo (vsaj navidezno) ter se preselil v Londonski City, kjer trenutno vodi eno največjih investicijskih bank na svetu.


Vrnimo se k naši mali Zobni miški. Veliko dela ima in stalne nočne izmene nikakor niso preproste. Zato dvomim, da ima dovolj energije za dodatno dnevno delo v katerem od svetovnih bančnih središč. Zato nekako odpade razmišljanje v smer, da so se malodane vsa pravljična bitja podala v svet bančništva.


Dodaten dokaz za mojo domnevo o očitno izredno donosnem podjetju za reciklažo zob pa lahko najdemo v ustih majhnega dečka po imenu Gaj Julij (ki se na žalost ni rodil staršem s priimkom Cesar ali Cezar). Ta mali deček, ki ga zagotovo vsi že dobro poznamo je dolge mesece po svetu letal (beri se plazil) kar brez zob. Ker se njegovo najljubšo jed, zelenjavno juhico v najrazličnejših izvedbah, prav dobro je tudi brez njih, si tega ni jemal preveč k srcu.


Vse do nedavnega, ko je odkril okusni svet klobas in sklenil, da je potrebno nekaj storiti tudi na področju lažjega grizenja.


In tako je, dobesedno čez noč, ki je sledila nekaj dnem aktivnega in izredno dolgega spanja, iz zgornje ustnice pokukal majhen bel zobek, ki sta se mu kaj kmalu pridružila še dva. Res je, da ne kažejo sledov obrabe, zobne gnilobe ali podobnih nemarnosti, a to ne pove ravno veliko. Zobozdravstvo je močno napredovalo in na trgu je veliko zobkov, ki so brez težav zdržali šest ali sedem let uporabe. Zato moj zaključek, da gre dejansko za reciklažo, nikakor ni privlečen za lase. Če smo sposobni reciklirati celoten avto, sem prepričan, da je pravljična Zobna miška, ki ima torej zagotovo tudi pravljične moči, sposobna reciklirati in uspešno ponovno uporabiti zobke.


Na koncu pride seveda račun. Zobna miška plačuje samo prve izpadle mlečne zobke, ostalih ne. Zato srčno upam, da tudi računa le prvega. S strahom v srcu pričakujem položnico, ki bo brez dvoma nosila visok znesek. V kapitalizmu pač nihče ne dela zastonj in če v ceno zobka vračunamo nabavno ceno, ki jo je zanj plačala Zobna miška (10 €), njeno pot in honorar, kaj hitro pridemo do številke, krepko višje od 100 €. V bistvu mi ni jasno le nekaj. Ali miška računa neposredno ali so stroški za otroške zobke skriti v vseh stvareh, ki jih je potrebno kupiti za malčka in so nerazumno drage. Ob upoštevanju,da gre del zaslužka od vsakega čeveljčka, otroškega vozička ali hlač Zobni miški, so cene veliko bolj razumljive.


Ampak veste kaj? Kakršnakoli že bo cena, splačalo se je. Upam le, da ne bo Gaj julij 10 že v naslednjih dneh vseh zobkov razbil, ko tako opleta s svojo glavo.



Vse kolumne našega očka Grega in njegovega zaklada Gaja, najdete v  

Očkovem dnevniku.

Ti je članek všeč? Klikni Like in podaj svoj komentar:

Kako lahko tudi najcenejši avtosedeži reši...
Najboljše razmerje med ceno in kakovostjo pri izbiri avtosedeža. Naj gre za lupinico za dojenčka ali otroški sedež - var...
15
Spočiti ali utrujeni iz družinskega dopusta?
Dopustovanje z majhnimi otroki je za starše lahko zelo naporno obdobje. Nikakor si ga ne morejo predstavljati kot »oddih...
9
Pravice iz naslova krajšega delovnega časa
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas, ki pa mora...
4
Sramežljiv sin
Če starši z nagajivimi otroci sanjarijo o bolj umirjenih otrocih, se starši sramežljivih otrok vsakodnevno sprašujejo, k...
4



7 lastnosti otrok, rojenih v aprilu
Otroci, rojeni v aprilu so trmasti, energični in naravnost obožujejo življenje.
BLOG: Danes sem slaba mama
Slaba mama. Danes sem slaba mama. Zjutraj sem ti oblekla prvo stvar, ki mi je prišla pod roke, niti pogledala nisem ali ...




NOSEČNOST
пеперутка16

Kateri del nosečnosti vam je bil najbolj všeč oz. najlažji?